“Een tweede uitstel van de Spelen is financieel onhaalbaar”
© Cor Vos
dinsdag 28 april 2020 om 09:36

“Een tweede uitstel van de Spelen is financieel onhaalbaar”

“Als de coronapandemie in 2021 niet onder controle is, zullen de Olympische Spelen geannuleerd worden.” Dat vertelde Yoshiro Mori, het hoofd van het organisatiecomité van Tokio 2020. “Een tweede uitstel is maatschappelijk en financieel immers niet haalbaar.”

Het Tokio 2020-comité besliste vorige maand samen met de Japanse regering en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om de Spelen een jaar op te schuiven. Maar als u volgende zomer naar Japan wilt, wacht u best toch nog maar even vooraleer uw reis te boeken.

De voorzitter van de Japanse gezondheidsorganisatie Yoshitake Yokokura vertelde eerder al én benadrukte gisteren nog eens de boodschap dat een vaccin nodig is om weer tot een normaler leven te komen en de Spelen te organiseren: “Ik zeg vandaag niet of we de Olympische Spelen volgend jaar wel of niet moeten laten doorgaan”, stelde Yokokura op een persconferentie. “Maar ik zeg wel dat het zonder een goed vaccin heel moeilijk wordt.”

En Yoshiro Mori, voorzitter van Tokio 2020, was dan weer duidelijk in een interview met de Japanse sportkrant Nikkan: “Als de pandemie nog woedt, zullen we de Spelen moeten annuleren. Een tweede uitstel is onmogelijk. Dat is maatschappelijk en financieel niet haalbaar.” Het uitstel naar 2021 zou tussen de 3 en 6 miljard dollar (2,75 en 5,5 miljard euro) kosten en eerder zou Japan ook al bijna 25 miljard euro hebben geïnvesteerd. Bij de toekenning in 2013 was men nog uitgegaan van een budget van 6,2 miljard.

Uiteraard wordt momenteel in verschillende landen aan een vaccin gewerkt. Gisteren vertelde Paul Stoffels, topman van farmareus Johnson & Johnson in De Afspraak nog dat er tegen begin 2021  vijf tot tien miljoen vaccins kunnen liggen, als de testen goed lopen tenminste. Maar daar zijn ze in Japan dus nog niet zo zeker van…

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.