EK 2016: Voorbeschouwing wegrit elite mannen
foto: UEC
zondag 18 september 2016 om 07:45

EK 2016: Voorbeschouwing wegrit elite mannen

Zondag 18 september 2016 gaat de boeken in als de dag waarop het eerste EK Wielrennen bij de profs plaatsvindt. In het Bretonse Plumelec wordt gestreden om de eerste Europese titel bij de elite mannen. Welke renner zal voor altijd aan die ene datum gekoppeld worden? WielerFlits neemt het parcours en de favorieten onder de loep.

Parcours
Normaliter hoort hier het kopje ‘Historie’ te staan, maar daar kunnen we kort en krachtig over zijn. Die is er voor de elitecategorie bij mannen nog niet in deze wedstrijd en dus wordt er geschreven aan een compleet nieuw hoofdstuk in de Europese wielergeschiedenis. Plaats van handeling is Plumelec-Morbihan in de Franse regio Bretagne. Aanvankelijk zou het kampioenschap plaatsvinden in zuidelijke oorden, namelijk Nice. Na de terroristische aanslag van 14 juli is het stokje omwille van veiligheidsredenen overgedragen. De Europese wielerunie UEC moest snel handelen en bereikte in korte tijd een akkoord met Plumelec.


Bekijk hier een samenvatting van de GP Plumelec 2016

Elk jaar vindt in mei de GP Plumelec-Morbihan (1.1) plaats. Datzelfde parcours zal het decor zijn van de wegwedstrijden op dit EK. Start en finish zijn in Plumelec, op de brede D126. Om 10.50 uur zal het startschot weerklinken om 232,9 kilometer later, tussen 16.25 en 17.00 uur, de binnenkomst van de nieuwe Europese kampioen te zien.

Het parcours bestaat uit een omloop met een lengte van 13,9 kilometer en is opgebouwd in drie delen. Vanuit start/finish gaat het in dalende lijn richting een tussenstuk, wat niet bepaald vlak is (het is nooit echt vlak), maar ook geen moeite zal kosten voor de profs. De finale van het circuit is het lastigste deel. De laatste 1800 meter gaan omhoog tegen een stijgingspercentage van 5,8%, met een uitschieter tot 10%. Wat de renners zal opbreken is de opeenvolging van het rondje. In totaal dient het namelijk zeventien keer afgelegd te worden.

Favorieten
Een nieuw fenomeen is altijd wennen en aftasten. Net als een tijd lang bij de Olympische Spelen hangt er iets rond het EK Wielrennen. Niet alle grote namen komen aan het vertrek, maar de organisatie mag desondanks niet klagen met namen als Peter Sagan, Philippe Gilbert, Julian Alaphilippe, Fabio Aru en Wout Poels.

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Daarmee zijn direct een aantal van de kanshebbers genoemd. Kijkend naar de recente historie van de GP Plumelec zien we namen als Samuel Dumoulin, Alexis Vuillermoz, Julien Simon, Thomas Voeckler en Simon Gerrans als winnaars. De rappe mannen die goed een heuvel overkomen, of de heuvelmannen met een goede sprint komen dus zeker in aanmerking voor een goede notering op dit EK. De eerste die opkomt is, hoe kan het ook anders? Peter Sagan. De wereldkampioen kan rekenen op de steun van vijf landgenoten, waaronder zijn broer Juraj.

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Thuisland Frankrijk komt opdraven met Samuel Dumoulin als een van de kopmannen. De kleine puncheur is in vorm getuige zijn zege in de Tour du Doubs (1.1), van afgelopen weekend. Daarnaast heeft de Franse bondscoach Julian Alaphilippe opgeroepen. Hij keert terug uit Canada, waar hij meer had verwacht van zijn prestaties in het tweeluik in Québec en Montréal. Met Tony Gallopin en Alexandre Geniez zijn er nog twee outsiders in de selectie.

foto: Sirotti

foto: Sirotti

De Belgen laten olympisch kampioen Greg Van Avermaet thuis. Zijn ploeggenoot (en kampioenschapsrenner bij uitstek) Philippe Gilbert is er zoals geschreven wel bij, maar onze zuiderburen lijken bijna over te veel kanshebbers in de selectie te beschikken. Eentje kiezen is lastig als ze allemaal in uitstekende vorm steken. Jan Bakelants liet zich goed zien in de Vuelta, evenals Ben Hermans. Jens Keukeleire heeft aangetoond over zeer sterke benen te beschikken in een uitgedunde groep, evenals Gianni Meersman dat kan als het peloton nog iets groter is. Tiesj Benoot is een renner om altijd in de gaten te houden. Met andere woorden een luxeprobleem voor bondscoach Kevin De Weert.

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Zijn Italiaanse collega zit met hetzelfde dilemma. Met Fabio Aru, Gianluca Brambilla (ritwinnaar Vuelta) (Update: start niet vanwege zitvlakblessure) , Sonny Colbrelli (derde Amstel Gold Race en winnaar Coppa Agostini), Fabio Felline (groene trui Vuelta), Enrico Gasparotto (winnaar Amstel Gold Race) en Davide Formolo (top tien Vuelta) is zijn keuze reuze. En dan zijn de ijzersterke optredens van neo-prof Gianni Moscon en heuvelspecialist Diego Ulissi in Canada nog niet eens benoemd.

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Dan Spanje. De Zuid-Europeanen komen zonder alleskunner en allesrijder Alejandro Valverde naar Bretagne. Het merendeel van de selectie bestaat uit klimmers. Uitgaande van renners die het moeten hebben van de sprint, is Carlos Barbero de rapste. Ook Luis Léon Sánchez is een gevaarlijke klant, maar dat zal dan vanuit een kopgroep moeten komen. Spanje zal de koers hard moeten maken wil het de kansen vergroten.

Wout Poels

foto: Theo Southee photography

Nederland zit in hetzelfde schuitje. De KNWU had negen renners ingeschreven en na de afzegging van Stef Clement zijn er dus nog acht renners over. Luik-Baskenaken-Luik-winnaar Wout Poels is de kopman. Na een sterk optreden in de Tour of Britain mag hij hier het oranje achttal aanvoeren. Koen Bouwman hoopt op de zogenaamde ‘supercompensatie’ uit de Vuelta, evenals Koen de Kort en Martijn Keizer. Verder staan Twan Castelijns, Bert-Jan Lindeman, Huub Duijn en Sam Oomen aan de start. De laatste twee maakten een goede indruk in respectievelijk de GP de Wallonie en de Canadese WorldTour-koersen. Wat kunnen zij in Plumelec?

Duitsland rekent op Simon Geschke. De bebaarde coureur zal lange tijd Emanuel Buchmann en Paul Martens naast zich hebben. Bij de Zwitsers zijn de ogen gericht op Michael Albasini en Mathias Frank, die in de Vuelta nog een sterke solo in petto had. Wat haalt hij nu uit zijn hoge hoed? Polen heeft met Michal Kwiatkowski een oud-wereldkampioen in de gelederen. Ook Rafal Majka moet genoemd worden, al lijkt dit parcours niet iets voor de rasklimmer. Tsjechië heeft daarentegen met Zdenek Stybar en Petr Vakoc twee kanshebbers in huis. Met Roman Kreuziger, Leopold König en Jan Barta erbij vormt dat land een sterk blok. Rusland heeft een selectie met renners die op een goede dag mee kunnen doen. Alexey Tsatevich of Sergey Lagutin zijn dan de meest bekende namen.

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Portugal komt – net als Polen – met een oud-wereldkampioen op de proppen: Rui Costa. In Montréal lag de streep een kilometer te ver voor hem, maar de sterke solo zal hem vertrouwen gegeven hebben. André Cardoso, José Gonçalves en Tiago Machado zullen hem bijstaan. Bij Oekraïne is Andriy Grivko de grote man. Slovenië mikt op Grega Bole, maar heeft ook Jan Polanc en Primoz Roglic in de gelederen. Daniel Martin is de kopman van de Ieren, waar met Nicolas Roche een tweede WorldTour-renner is opgenomen in de ploeg.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Peter Sagan
*** Philippe Gilbert, Diego Ulissi
** Julian Alaphilippe, Wout Poels, Fabio Felline
* Rui Costa, Jens Keukeleire, Samuel Dumoulin, Sonny Colbrelli

Website organisatie
Deelnemerslijst (inschrijvingslijst)

Weer en TV
In Plumelec is het zondag niet zo warm zoals we de voorbije week in Nederland gewend waren. De temperatuur komt niet hoger dan twintig graden Celsius en de zon schijnt zo nu en dan door het wolkendek heen. De wind komt met kracht twee uit het noorden. Voor regen hoeven de coureurs niet bang te zijn.

Vanaf 14.20 uur zendt Sporza de koers uit op één, Eurosport schakelt tien minuten later in. France 3 heeft de beelden vanaf 15.15 uur. De NOS mag de wedstrijd live uitzenden in de uitzending van 13.10 uur, maar hoe laat ze overschakelen naar de koers is niet bekend.

RIDE Magazine
38 Reacties
Sorteer op:
16 september 2016 10:16
Go Wout!!!
16 september 2016 10:16
*****Sagan
**Ulissi, Rui Costa
* Alaphilippe en de rest
16 september 2016 10:23
1800m te lang voor gilbert?
16 september 2016 10:23
Waar zijn Gesink, Terpstra, Dumoulin, Mollema, Kruiswijk, Kelderman, Slagter etc?
16 september 2016 10:26
Italia heeft veel paarden om op te wedden, misschien zelfs te veel? Ik zet m'n knaken in op Ulissi.
16 september 2016 10:28
Sagan is hier natuurlijk weer topfavoriet maar de italianen komen hier ook op de proppen met een rete sterke ploeg. Brengen op Formolo na eigenlijk allemaal grote kanshebbers. Frankrijk ook een sterke ploeg. Hopelijk zien we hier de zwaardere koers die in Montreal verwacht werd!
16 september 2016 10:31
Luis Leon Sánchez uit een late ontsnapping. Gun ik hem wel na zijn Vuelta.
16 september 2016 10:44
@Redactie
Brambilla is geblesseerd hij gaat niet van start.

Weet iemand waarom de Noren hier niet starten?

Dan Martin hopelijk!
16 september 2016 10:47
Waarom hebben wij geen reserve? Voor de tt vond ik het al jammer, maar nog enigszins begrijpelijk.
16 september 2016 10:50
Luis Leon Sánchez won vorig jaar de Europese spelen wegrace, qua bezetting toch een vergelijkbare wedstrijd.
16 september 2016 10:58
Eigenlijk is LLS inderdaad de titelverdediger
16 september 2016 11:11
Haha, ik dacht dan ook dat dit de 2e editie was, moet je nagaan hoe onnodig en sh*t dat EK wel niet is.
16 september 2016 11:43
Wel een mooi veld, ondanks het feit dat dit een volledig overbodige wedstrijd is.

Ik ga voor Costa. Die was zo verschrikkelijk sterk in Canada. Echt een koers voor Rui!
16 september 2016 11:53
Wordt een leuke koers. Kijk hier meer naar uit dan de zoveelste kasseikoers in het voorjaar. Wel lachwekkend dat Dumoulin in dit veld een ster krijgt en een Gallopin niets.
16 september 2016 11:58
Of het bewijst dat je koersgeheugen beperkt is aangezien vorig jaar de europese spelen waren! @RV
16 september 2016 12:29
Felline doet volgens mij ook niet mee. En geen Groot-Brittannië, Denemarken en Noorwegen aan de start.
16 september 2016 12:33
Nou nou Lukasz, ik moest ook even googelen om uit te vinden waar die wedstrijd ook weer om ging.
16 september 2016 12:37
Ik gok op Stybar
16 september 2016 12:52
Volgens mij wordt dit een geweldige wedstrijd waar de finale snel zal losbarsten, omdat er weinig controle gaat zijn. Al zal het uiteindelijk zoals zo vaak wel in de laatste ronde beslist worden tussen de groten. Sagan pakt hem.
16 september 2016 13:18
Is dit dezelfde aankomst als in de Tour van 2008 etappe 1?
16 september 2016 13:31
Jose Goncalves moet dit ook goed kunnen, na z'n teleurstellende vuelta benieuwd naar hem!
16 september 2016 13:37
@ValverdeBassoNibali

Ja, het is dezelfde aankomst als in de Tour van 2008. Toen won Valverde voor o.a. Gilbert, Ricco, Evans en Schleck. Het parcours moet heel gelijkaardig zijn met de GP Montréal. Jammer dat Valverde hier niet start, hij had hier zeker iets kunnen doen. Heb nu juist zijn resultaten van 2008 bekeken, wat een oersterk seizoen was dat.

Hier de beelden van de aankomst. Denk dat Gilbert de Vuelta heeft gereden met dit al in het achterhoofd, maar normaal kan hij Sagan niet kloppen op zo'n aankomst.
16 september 2016 14:26
Waarom geen Gesink, Kruiswijk, Kelderman, Dumoulin, Terpstra.
16 september 2016 14:38
Waarom doet Denemarken niet mee?
16 september 2016 14:55
Waarom geen Boonen ?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.