Voorbeschouwing: Famenne Ardenne Classic 2024 – Lotto Dstny op volle oorlogssterkte
foto: Cor Vos
zondag 28 april 2024 om 11:00

Voorbeschouwing: Famenne Ardenne Classic 2024 – Lotto Dstny op volle oorlogssterkte

De Famenne Ardenne Classic is voortaan niet meer de Waalse seizoensafsluiter, wél een smakelijk dessertje op het klassieke voorjaar. Met veel korte heuvels in en rond Marche-en-Famenne zouden we wel eens een attractieve koers kunnen krijgen. WielerFlits blikt vooruit op een interessante strijd met Arnaud De Lie en Maxim Van Gils, de twee goudhaantjes van hoofdsponsor Lotto (Dstny).

Historie

Laatste winnaars Famenne Ardenne Classic
2023: flag-be Arnaud De Lie
2022: flag-fr Axel Zingle
2021: niet verreden vanwege uitstel Parijs-Roubaix
2020: niet verreden vanwege uitstel Luik-Bastenaken-Luik
2019: flag-be Dimitri Claeys
2018: flag-ca Guillaume Boivin
2017: flag-nl Moreno Hofland


Laatste editie

Uitslag Famenne Ardenne Classic 2023
1. flag-be Arnaud De Lie (Lotto Dstny)
2. flag-au Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) allen in z.t.
3. flag-fr Florian Sénéchal (Soudal Quick-Step)
4. flag-fr Christophe Laporte (Jumbo-Visma)
5. flag-be Arne Marit (Intermarché-Wanty)


Parcours

De voorgaande edities van de Famenne Ardenne Classic, die in drie van de vier gevallen op een sprint eindigden, doen misschien anders vermoeden, maar het parcours is best lastig. Het zal de hele dag op en af gaan, waardoor er uiteindelijk heel wat hoogtemeters op het programma staan. Het traject is een blauwdruk van vorig jaar, al moeten er wel zeven kilometer extra overbrugd worden.

Marche-en-Famenne, een stadje met een kleine 20.000 inwoners, is de start- en finishplaats van de koers. Lang na die start duurt het niet, vooraleer de eerste beklimming van de dag op het menu staat. De Côte de Nassogne (4 km aan 4,5%) is meteen een lange klim. Kort daarna volgen er met de Côte d’Ortho (3 km aan 5,5%) en de Côte de Filly (3 km aan 5%) twee minder lange heuvels.

De Côte de Warisy (3,7 km aan 4,6%) is de volgende hindernis voor de renners, maar vanaf daar is het nog altijd honderd kilometer tot de aankomstlijn. De kans dat we hier al aanvallers zullen zien, is dus vrij beperkt.

Het is daarom vooral uitkijken naar de lokale ronden, waarin de Côte de Roy (2,3 km aan 4,8%) de scherprechter vormt. In totaal moet de Côte de Roy vier keer beklommen worden, goed voor drie lokale rondes. De top van de laatste echte beklimming ligt op vijftien kilometer van de streep. Op een goede vijf kilometer van de streep ligt er met de Marloie (1,8 km aan 3,5%) wel nog een verraderlijke heuvel op het parcours, en ook de slotkilometer loopt wat op.

Zondag 28 april: Marche-en-Famenne – Marche-en-Famenne (195 km)
Start: 12.05 uur
Finish: circa 16.50 uur


Favorieten

Op basis van vorige edities moeten we van een machtssprint met enkele sterke sprinters uitgaan, alleen zijn die niet zo talrijk aanwezig. De verschuiving op de kalender van oktober naar april heeft de organisatie geen spectaculair beter deelnemersveld opgeleverd. Integendeel, want met Intermarché-Wanty en Cofidis komen er deze keer slechts twee WorldTeams opdagen. Ook zeven ProTeams en twaalf continentale ploegen gaan voor de overwinning.

De Lie keert terug in competitie – foto: Cor Vos

Het zevental van Lotto Dstny is zonder meer het meest indrukwekkende. Wanneer we de volledige naam van de wedstrijd erbij nemen, weten we meteen waarom. Lotto is naast hoofdsponsor van de Lotto Dsnty-ploeg, immers ook de naamsponsor van deze wedstrijd. Goudhaantje Arnaud De Lie ziet in deze eendagswedstrijd in zijn eigen landsdeel de ideale gelegenheid om zijn rentree te maken, nadat hij na Gent-Wevelgem vroegtijdig een einde aan zijn voorjaar maakte. De Lie kampte met de gevolgen van een val in Le Samyn én de ziekte van Lyme.

Herstellen was dus het devies, en nu zou de talentvolle Waal weer klaar moeten zijn. De verwachtingen van de ploeg zijn beperkt, maar deze sprint ligt De Lie nu eenmaal als gegoten. We twijfelen dan ook niet dat hij zich ertussen gooit. En dan kan hij ook winnen, al zullen beide benen deze keer nodig zijn.

Maar daar blijft het niet bij, binnen Lotto Dstny. Nog opvallender is misschien wel de deelname van Maxim Van Gils. De meeste renners die zich richtten op de Ardennenklassiekers zochten na Luik-Bastenaken-Luik immers hun welverdiende rust op, terwijl Van Gils toch een week langer doortrekt. De Antwerpenaar had het parcours allicht liever nog wat zwaarder gezien, want in de topklassiekers werd hij de revelatie. Van Gils is de beste renner bij de ploeg dit seizoen, eentje die opstaat op de grote momenten met bovengemiddelde uitslagen. We zijn benieuwd hoe Van Gils zich blijft ontwikkelen, en een overwinning zou na zijn supervoorjaar ontzettend verdiend zijn.

Van Gils is een van de revelaties – foto: Cor Vos

Stopt daar het sterke blok van Lotto Dsnty? Absoluut niet. Eerder dit seizoen bewees ook Alec Segaert dat hij dit soort wedstrijden aankan. Een sprintje zal hij niet snel winnen, maar na een late uitval het numerieke overtal van de ploeg uitspelen – zoals in de GP Criquielion? Daarvoor mag je gerust naar Segaert kijken. Ook Pascal Eenkhoorn, Jasper De Buyst, Brent Van Moer en Parijs-Roubaix-revelatie Liam Slock durven we niet op voorhand al afschrijven.

De grootste concurrentie zal voornamelijk van de twee WorldTeams moeten komen. Intermarché-Wanty heeft met Gerben Thijssen immers ook een echte afmaker binnen de rangen. Thijssen blaakt dit voorjaar van zelfvertrouwen en mag zich intussen al tot de snelste sprinters van België rekenen. Alleen scheurde hij in de Scheldeprijs zijn ligamenten, waardoor ook hij er een tijdje uitlag. Thijssen moest zijn volledige planning omgooien en verruilde de Giro in zijn programma voor de Tour. In de Famenne Ardenne Classic begint zijn voorbereiding dus richting de julimaand, net als voor De Lie is het afwachten hoe ver hij al staat.

Update: Gerben Thijssen maakt geen deel uit van de definitieve selectie van Intermarché-Wanty.

Axel Zingle is nog zo’n renner die na een competitiebreak herneemt. Ook voor hem werd het niet het voorjaar waar hij op had gehoopt, Zingle voelde zich oververmoeid en trok er ook vroeger de stekker uit. Echter heeft hij de Famenne Ardenne Classic al op zijn palmares staan en is hij altijd goed op Waalse bodem, wie weet kan hij hier herleven. Cofidis brengt ook snelle man Piet Allegaert aan het vertrek, waardoor het twee sterke speerpunten heeft.

Foto: Jens Reynders Instagram

Israel-Premier Tech komt ook naar Wallonië met een interessante selectie. Hugo Hofstetter – je weet wel, de man die altijd goed is in Le Samyn – kan zo’n sprintje na een heuvelachtige koers wél aan, net als Riley Sheehan. Die laatste koerst ook graag aanvallend en zette op die manier vorig jaar al Parijs-Tours op zijn naam. Tom Van Asbroeck zou de uit te spelen man kunnen worden bij een massasprint, of kiest de ploegleiding eerder voor Itamar Einhorn?

Giacomo Nizzolo is op papier de snelle man bij Q36.5, maar voor hem wordt het zelfs pas de eerste koers van het seizoen, nadat hij in december zijn scheenbeen brak. Een lange revalidatie wachtte, waardoor we nog geen superstraffe Nizzolo verwachten. Haalt heuvelspecialist Gianluca Brambilla dan uit? Jens Reynders zal zich maar wat graag willen bewijzen voor Bingoal WB, en Hartthijs de Vries moet de grote man worden bij TDT-Unibet.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Arnaud De Lie
*** Gerben Thijssen, Maxim Van Gils
** Alec Segaert, Axel Zingle, Hugo Hofstetter
* Pascal Eenkhoorn, Piet Allegaert, Jens Reynders, Riley Sheehan

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)


Weer en TV

De renners krijgen zondag in de Famenne Ardenne Classic een aangenaam koersweertje voorgeschoteld. Meteovista voorspelt maximale temperaturen tot 14 graden Celsius, maar wel opvallend veel wind. Die blaast aan een kracht van 5 Beaufort vanuit het zuidwesten. Verder worden er brede opklaringen verwacht en geen neerslag.

Eurosport brengt deze UCI 1.1-wedstrijd live op de beeldbuis, of ten minste op de online kanalen. Op Eurosport.nl/Discovery+, is men er al bij vanaf 14.20 uur.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.