Er moet een helmplicht komen voor fietsers in het dagelijks verkeer
foto: Cor Vos
Youri IJnsen
donderdag 28 maart 2024 om 15:00

Er moet een helmplicht komen voor fietsers in het dagelijks verkeer

Discussie Valpartijen horen bij het wielrennen en de helm inmiddels ook al meer dan 20 jaar. In de nieuwste RIDE Magazine gaat Tiesj Benoot nog een stap verder: hij pleit voor een helmplicht voor fietsers in het dagelijkse verkeer. In de WielerFlits Discussie gaan we met de Vlaamse wielrenner dieper in op de stelling ‘Er moet een helmplicht komen voor fietsers in het dagelijks verkeer’. Wat vind jij? Stem op de poll of reageer in de comments.

Na een val in Parijs-Nice 2003 kwam Andrei Kivilev om het leven. De toen 29-jarige Kazach van Cofidis droeg geen helm, iets wat in die tijd niet ongebruikelijk was. Zijn dood was de aanleiding voor de UCI om de invoering van helmplicht door te voeren in het peloton, bijna 21 jaar geleden op 5 april 2003. Anno 2024 heeft de helm al vele levens gered, waaronder die van Tiesj Benoot. Bij een botsing met een auto in 2022 op training in Livigno, brak hij een nekwervel.

De Belgische klassiekerspecialist van Visma | Lease a Bike staat in het voorjaarsnummer van RIDE Magazine centraal in de rubriek De Renner M/V. Daarbinnen krijgt de geïnterviewde onder drie pijlers een aantal stellingen of tegenstellingen op zich afgevuurd, waarop hij of zij dient te antwoorden. Een van die pijlers is ‘Mens & maatschappij’.

Met deze helm uit 2023 vroeg Jumbo-Visma aandacht voor helmgebruik op de fiets  – foto: Cor Vos

Verslaggever Youri IJnsen stelde meerdere maatschappelijke thema’s aan de kaak, waaronder de helmplicht in het dagelijks verkeer. In sommige landen zoals Duitsland is dat verplicht, maar in België in Nederland is dat (nog) niet het geval. Gezien de opkomst van de elektrische fiets is dat geen overbodige luxe. Benoot is daarvan een duidelijke voorstander.

“Da’s een goeie. Ik neem niet vaak de stadsfiets. Maar als ik dat doe, zou ik de helm ook durven vergeten. Ik zou mezelf daar meer aan moeten herinneren. Natuurlijk, wij maken als coureurs veel kilometers. Maar de kans op ongelukken is groot. Kinderen die naar school fietsen, maar ook volwassenen die naar hun werk gaan. Het verkeer is gewoon een groot gevaar. Dat onderga je dagelijks, het heeft een grote impact. Zeker omdat je niet alleen afhankelijk bent van je eigen rijgedrag. Dus ja, laten we die helm opzetten.”

Zijn ploeg vroeg met een speciaal design in Parijs-Roubaix 2023 nog aandacht voor helmplicht.

In deze rubriek van RIDE Magazine leer je de renner, de man en de mens Tiesj Benoot beter kennen via onze rubriek. Maar wij zijn ook benieuwd hoe de WielerFlits Community denkt over helmplicht in België en Nederland. Zou jij een helm gaan dragen in het dagelijks verkeer om je veiligheid te vergroten?

Tiesj Benoot, portret in RIDE Magazine – foto: Raymond Kerckhoffs

Leer renner, man en mens Tiesj Benoot kennen
In de nieuwe RIDE Magazine (€9,95) staat Tiesj Benoot centraal in de rubriek De Renner M/V. Kiest hij voor de Ronde van Vlaanderen of Luik-Bastenaken-Luik? Voelt hij meer voor atlete Nafi Thiam of darter Dimitri Van den Bergh en wat vindt hij als bijna afgestudeerd econoom van het business model in het wielrennen? Benieuwd naar alle stellingen en keuzes die hij voor zijn kiezen kreeg? Bestel jouw exemplaar van het voorjaarsnummer 2024 van RIDE Magazine (188 pagina’s) hier!

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.