Erik Dekker: “Druk in Amstel Gold Race ligt niet bij de ploeg van Mathieu van der Poel”
foto: Cor Vos
Youri IJnsen
zondag 14 april 2024 om 07:30

Erik Dekker: “Druk in Amstel Gold Race ligt niet bij de ploeg van Mathieu van der Poel”

Interview In 2019 had het achttien jaar geduurd voordat de Amstel Gold Race weer een winnaar uit Nederland had. Dat was toen Mathieu van der Poel na een knotsgekke finale, die daarmee de opvolger werd van Erik Dekker. Hij versloeg in 2001 Lance Armstrong na een sprint met twee. Komende zondag is MVDP opnieuw de topfavoriet, stelt ook de voormalige klassiekerspecialist (53) vast. “Zijn ploeg Alpecin-Deceuninck marcheert als een gek”, zegt Dekker tegen WielerFlits.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Dat Van der Poel zondag opnieuw de favoriet is voor de Amstel, is best bijzonder. De combinatie tussen de kasseien- en heuvelklassiekers, is vaak een moeilijke. “Dat is een uitdaging. Kijk, als hij al heel het voorjaar had gereden en alle semiklassiekers ook had gedaan, dan had ik gezegd: ‘ja, dat is lastig’. Maar goed, hij is vorige week na de Ronde van Vlaanderen niet voor niets nog even teruggevlogen naar Spanje. Daar heeft hij op één dag heel veel hoogtemeters gemaakt. Dat was niet voor Roubaix of omdat hij gewoon een lange training nodig had. Nee, dat doet hij – denk ik dan – met het oog op de Amstel Gold Race van zondag en Luik-Bastenaken-Luik volgende week.”

In de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix maakte Alpecin-Deceuninck in blok veel indruk. Ook zondag zal de Belgische ploeg volledig in dienst zijn van MVDP. “Zijn team moet de koers wel kunnen beheersen. Al moet ik ook zeggen: als Mathieu dreigt zijn ploeggenoten kwijt te raken, dan gaat hij zelf rammelen. Hij rijdt met een stelletje wonderbenen en zelfvertrouwen rond, daar is de concurrentie letterlijk bang van. Het ergste wat Mathieu zondag kan overkomen, is dat hij de Amstel Gold Race niet wint. Daar ligt hij niet wakker van, want hij heeft de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix al in zijn achterzak zitten. Jeetje, ik wou dat ik zulke dagen had meegemaakt.”

foto: Cor Vos

Kansen voor de concurrentie
Toch moet de concurrentie zich ook optrekken aan de kansen die er zondag liggen, vindt Dekker. “Heel veel renners en ploegen zullen naar Mathieu kijken. Dat is een factor, omdat de finale van de Amstel Gold Race niet het allerlastigst is. Als Alpecin-Deceuninck als enige de koers moet dragen, dan krijgen zij het moeilijk. De finale is namelijk lastig te controleren. Ik vrees alleen dat er ploegen zijn die mee zullen controleren. Op zich ook niet gek, want in Limburg is het fijn om van voren te zitten. Je kopman is dan uit het gedrang en hij zit altijd op de goede plek als het waait of er valt iemand. Ik vermoed dat de ploeg van Michael Matthews ook snel zal helpen, bijvoorbeeld.”

“Wat helpt is dat we in Gent-Wevelgem gezien hebben dat Mathieu ook te kloppen is”, gaat Dekker verder. “Daar deed hij misschien niet altijd alles even goed. Maar  als hij een doel voor ogen heeft, dan maakt hij niet heel vaak fouten. Ik zou daarom speculeren op een scenario waarbij Alpecin-Deceuninck alles moet opknappen. En dan zeggen ze vanzelf: ‘doe het zelf maar’, want het is onmogelijk om alles zelf te doen in De Amstel. Het punt is alleen: dat zal ze niet deren. Dan zitten ze zondagavond misschien zonder winst in De Amstel, maar hebben ze al wel drie heel dikke, vette vissen gewonnen dit voorjaar. Daarom ligt er op Mathieu en zijn ploeg geen druk.”

Bovendien maakt het werkethos van MVDP indruk op de voormalig coureur van Rabobank. “Hij is beter dan vorig jaar, denk ik. Hij rijdt weliswaar minder wedstrijden, maar traint wel keihard. Woensdagochtend keek ik om 08.10 uur op Instagram, toen zat hij bij zeven graden Celsius met blote benen op de fiets. Toen ik om 15.00 uur weer keek, reed hij op de Zeelandbrug. Hij was niet om acht uur vertrokken omdat hij om twaalf uur nog een afspraak had. Nee, hij was gewoon keihard aan het trainen. Dat was drie dagen na Parijs-Roubaix. Ik zou dat niet verzinnen als je de zondag erop ook De Amstel nog rijdt. Maar hij herstelt simpelweg ook sneller dan de rest doet.”

Dekker won zelf de Gold Race in 2001, voor Armstrong – foto: Cor Vos

Perfectie benaderen
De voornaamste vraag die rondzingt in het peloton: wie moet Van der Poel zondag in hemelsnaam gaan verslaan? “Dan denk ik in de eerste plaats aan Bling Matthews”, stelt Dekker. “Omdat hij misschien in staat is om Mathieu in een sprint te kloppen. Misschien, zeg ik. Want dat is met Mathieu en al die andere toprenners ook zo: die kunnen alles in koers, maar dan ook nog eens sprinten. Die hebben zo veel wapens in huis, waardoor het best ingewikkeld is om hen te verslaan. Maar als ze Mathieu een beetje leeg rijden, kan Matthews hem erop leggen, denk ik.”

Het verwachtingspatroon rondom MVDP is echter wel hoog. “Omdat Mathieu de perfectie bijna benadert. Hoe hij op de fiets zit, de fiets zelf, dat gave witte pakje, die witte schoenen, het ziet er gewoon allemaal heel mooi uit. Het is een mooie atleet die ook nog eens mooi koerst. En toch zijn er bij Van der Poel maar weinig koersjes waarin het een ABC’tje is. Dat je denkt: ‘Ja, zo had ik het wel verwacht’. Dat maakt het mooi. De schoonheid waarmee hij zijn overmacht laat zien, dat vind ik heel boeiend om naar te kijken. Maar de dag dat hij een klassieker niet wint, komt dichterbij. Dat kan zondag zijn, of volgende week. Alleen heel misschien ook wel pas volgend voorjaar.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.