Europees kampioen Aerts wint Jaarmarktcross, Van Kessel derde
Foto: © Orange Pictures / Sportfoto
vrijdag 11 november 2016 om 16:02

Europees kampioen Aerts wint Jaarmarktcross, Van Kessel derde

Toon Aerts heeft zijn eerste zege in de Europese kampioenstrui beet. De 23-jarige Antwerpenaar was in afwezigheid van Wout van Aert en Mathieu van der Poel de beste in de Jaarmarktcross in Niel. Corné van Kessel werd knap derde.

Telenet-Fidea boven
Niet Europees kampioen Toon, maar wel zijn jongere broer Thijs Aerts dook als eerste het veld in. Thijs was niet de enige pion van Telenet-Fidea op de voorposten, want ook broer Toon, Corne van Kessel en Jim Aernouts toonden zich vooraan. Toppers als Mathieu van der Poel en Wout van Aert waren niet aan het vertrek gekomen, en ook Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout bleven aan de kant, dus was het voor de troepen van Sven Nys een ideale gelegenheid om een TV-cross mee te pikken.

Rampstart Pauwels
Marlux-Napoleon Games-kopman Kevin Pauwels moest voor het grote gevaar zorgen, maar hij kende een wel zeer ongelukkige openingsronde. Pauwels kwam twee keer ten val en volgde na amper een ronde al op veertig seconden van de leiders.

Jim Aernouts was intussen alleen weggereden. Europees kampioen Aerts hield zich eerst even afzijdig achter Duitsers Philipp Walsleben en Marcel Meisen, maar maakte na een kwartier wedstrijd alsnog de sprong naar voren. Pauwels had zijn achterstand inmiddels gehalveerd en dus zat er voor Aerts niets anders op dan vol door te gaan. Dat tempo lag voor Aernouts net iets te hoog.

Pauwels versus Aerts
Halfkoers bedroeg de achterstand van titelverdediger Pauwels, die inmiddels het gezelschap had gekregen van Corne van Kessel, nog maar vijftien seconden. Voor Aerts was het dus zaak om zo min mogelijk foutjes te maken op de technische stroken en dat lukte. Wél liep het fout in een gladde bocht, waar de Europees kampioen onderuit ging. Aerts gaf vijf extra seconden prijs op Pauwels, die de leider als maar groter zag worden.

Sterk slotkwartier
In het slotkwartier zette Aerts toch dapper door en mede dankzij enkele aalvlugge passages door de kunstmatig aangelegde zandbak hield de Europees kampioen stand. Van Kessel probeerde Pauwels nog te verschalken in de strijd om plek twee, maar de winnaar van vorig jaar was hem te slim af. Met Stan Godrie kregen we nog een tweede Nederlander in de top 10.

Uitslag Jaarmarktcross Niel 2016
1. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea)
2. flag-be Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games)
3. flag-nl Corné van Kessel (Telenet-Fidea)
4. flag-de Philipp Walsleben (Beobank-Corendon)
5. flag-be Tom Meeusen (Telenet-Fidea)
6. flag-be Jim Aernouts (Telenet-Fidea)
7. flag-de Marcel Meisen (Steylaerts-Verona)
8. flag-be Dieter Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games)
9. flag-be Gianni Vermeersch (Steylaerts-Verona)
10. flag-nl Stan Godrie (Rabobank)

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
11 november 2016 16:24
Sterk, Aerts doet me wat denken aan Niels Albert. Kan lang een hoog tempo aanhouden en vanaf dat hij een voorsprong heeft van meer dan 5 seconden wint hij ook meestal.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.