Fem van Empel leidt van start tot aankomst in de Nacht van Woerden
Foto: Cor Vos
dinsdag 24 oktober 2023 om 20:20

Fem van Empel leidt van start tot aankomst in de Nacht van Woerden

Het is geen verrassing dat Fem van Empel ook de Nacht van Woerden heeft gewonnen. De wereldkampioene zag de concurrentie steeds verder verachteren.

Veldrijden onder kunstlicht, zo vaak gebeurt het niet in de wintermaanden. De enige Nederlandse cross die in de avonduren verreden wordt, is al sinds jaar en dag de Nacht van Woerden. Voor deze editie hadden de organisatoren met Fem van Empel een duidelijke topfavoriet aan het startveld toegevoegd, concurrentie moest van jonge talenten komen.

Rond 19.40 uur begonnen Van Empel en co eraan. De 21-jarige renster van Jumbo-Visma had klaarblijkelijk niet veel vertrouwen in het kunstlicht, want als een van de enige rensters koos ze ervoor om een fel voorlicht op haar stuurpen te monteren.

Van Empel koerste met een felle lamp – foto: Cor Vos

Snelle beslissing
Van Empel dook ook als eerste het veld in, maar zag even later Marie Schreiber even overnemen. De Luxemburgse startte – net als zondag in de Druivencross – razendsnel, maar moest even rap weer gas terugnemen. Het duurde namelijk nog geen halve ronde vooraleer Van Empel, zelfs zonder echt te versnellen, aan haar solotocht begon.

In eerste instantie vormde zich achter haar een vijftal met Inge van der Heijden, Manon Bakker, Marie Schreiber en Zoe Bäckstedt. Later zou het Crelan-Corendon-duo Bakker-Van der Heijden vooral tegengas bieden. Al is dat wel relatief, want met twee ronden te gaan had Van Empel al een halve minuut beet.

In het slot dikte de achtervolgende groep weer aan tot zes rensters, nu ook Aniek van Alphen zich kwam moeien, maar Van Empel was toen al lang gaan vliegen. Voor de wereldkampioene is het haar vierde overwinning in even veel wedstrijden.

flag-nl Nacht van Woerden 2023
Uitslag vrouwen elite

1. flag-nl Fem van Empel (Jumbo-Visma)
2. flag-nl Manon Bakker (Crelan-Corendon)
3. flag-gb Zoe Bäckstedt (Canyon//SRAM Racing)
4. flag-lu Marie Schreiber (SD Worx)
5. flag-nl Aniek van Alphen (Cyclocross Reds)
6. flag-nl Inge van der Heijden (Crelan-Corendon)
7. flag-be Laura Verdonschot (De Ceuster-Bonache)
8. flag-it Francesca Baroni (Aromitalia-Basso Bikes)
9. flag-gb Anna Kay (Cyclocross Reds)
10. flag-nl Lauren Molengraaf (Circus-ReUz-Technord)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.