Demi Vollering imponeert met ritwinst en eindzege in Vuelta, Riejanne Markus tweede in eindstand
foto: Cor Vos
zondag 5 mei 2024 om 13:44

Demi Vollering imponeert met ritwinst en eindzege in Vuelta, Riejanne Markus tweede in eindstand

Demi Vollering heeft met overmacht de eindoverwinning in La Vuelta Femenina 2024 gepakt. De kopvrouw van SD Worx-Protime pakte in de korte maar zware slotetappe naar Valdesquí uit met een solozege; een kers op de taart voor de Nederlandse kampioene. Na een derde plaats (2022) en tweede plaats (2023) is deze eindzege in de Spaanse grote ronde een primeur voor Vollering. Riejanne Markus wist op de slotdag nog tweede te worden in het eindklassement, voor Elisa Longo Borghini.

De Vuelta Femenina heeft heeft net als de Tour de France Femmes gekozen voor een lastige koninginnenrit over een goede 90 kilometer, met twee flinke beklimmmingen en een aankomst bergop. Eerst wacht de Puerto de la Morcuera (18,5 kilometer aan 5%) en daarna de slotklim naar Valdesquí. Eigenlijk moeten we spreken van de Puerto de Cotos (11 kilometer aan 5,5%), want de laatste 1.800 meter richting het skistation stellen weinig meer voor.

foto: Cor Vos

In een lastige openingsfase ontstond een kopgroep van dertien renners. Onder meer tweevoudig ritwinnares en groenetruidraagster Marianne Vos (Visma | Lease a Bike) schoof mee, net als haar landgenotes Karlijn Swinkels (UAE Team ADQ) en Silke Smulders (Liv AlUla Jayco). Klassementsleidster Demi Vollering had met Elena Cecchini een pion mee in de ontsnapping, die maximaal twee minuten wegreed van het peloton.

Swinkels, Rooijakkers en Kastelijn tonen zich
Op de lange Puerto de la Morcuera dunde de kopgroep snel uit. Swinkels bleef samen met Brodie Chapman (Lidl-Trek) en Sarah Gigante (AG Insurance-Soudal) het langst over, maar zij werden nog voor de top ingerekend door de favorietengroep. Daar maakte Visma | Lease a Bike de koers hard, maar daardoor zat kopvrouw Riejanne Markus wel snel alleen. Een aanval van Pauliena Rooijakkers werd in de kiem gesmoord, waardoor een favorietengroep van vijftien rensters de top rondde.

foto: Cor Vos

In de afdaling vloog Niamh Fisher-Black bijna uit de bocht, waardoor de ploeggenote van Vollering de aansluiting verloor en pas na een achtervolging kon aansluiten. In de vallei richting de slotklim reed Yara Kastelijn weg. Zij vormde geen gevaar voor het klassement en kreeg meer dan een minuut voorsprong, maar werd negen kilometer voor de meet weer ingerekend.

Demi Vollering zet de puntjes op de i, spanning om podiumplaatsen
Ruim zes kilometer voor de finish opende Demi Vollering zelf de debatten, nadat FDJ-Suez kilometers lang op kop had gereden. Elisa Longo Borghini, tweede in het klassement, was een van de eerste slachtoffers van die versnelling. Markus, Kastelijn, Évita Muzic en Ricarda Bauernfeind probeerden haar nog te volgen, maar de rode trui was een klasse apart en reed solo weg. De ritzege en de eindoverwinning waren op dat moment al zeker.

De strijd om de andere podiumplaatsen was interessanter. Doordat Longo Borghini op kraken stond, kwam de tweede plaats in zicht voor Markus en mochten meerdere rensters denken aan de derde plaats. Markus bepaalde het tempo en reed bijna 20 seconden weg van de Italiaanse kampioene, waardoor het een secondenspel werd om die tweede plaats in het klassement, achter Vollering.

Muzic sprintte uiteindelijk naar de tweede plaats, voor Markus. De kopvrouw van Visma | Lease a Bike behaalde daardoor belangrijke bonificatieseconden én had op de finish genoeg voorsprong om Longo Borghini nog te passeren in het eindklassement. Daardoor werd Vollering op het podium geflankeerd door landgenote Riejanne Markus en Italiaanse kampioene Elisa Longo Borghini.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.