Giro 2024: Voorbeschouwing etappe 19 naar Sappada – Een voorlaatste kans om verschil te maken
foto: Cor Vos
donderdag 25 april 2024 om 06:00

Giro 2024: Voorbeschouwing etappe 19 naar Sappada – Een voorlaatste kans om verschil te maken

Na de officieuze rustdag van donderdag volgt op vrijdag een heuvelachtige negentiende etappe van de Giro d’Italia 2024, met aankomst in Sappada. Gaan de klassementsmannen all in of bewaren zij hun laatste pijl voor de bergetappe van zaterdag?

De 157 kilometer lange etappe, die schommelt tussen een heuvelrit en een bergrit, telt 2.850 hoogtemeters en gaat van Mortegliano naar Sappada. Na een vlakke aanloop wachten twee beklimmingen van tweede categorie en een heuvel van de derde rang.

Het in het noordoosten gelegen Italiaanse stadje Mortegliano kent dit jaar haar debuut als passagestad in de Ronde van Italië. De gemeente in de buurt van de grens met Slovenië werd wel al eens opgenomen in het parcours van de Giro d’Italia voor vrouwen. In 2021 organiseerde de plaats namelijk de finish van de achtste etappe. Lorena Wiebes kwam die dag als eerste over de streep, maar de tiendaagse ronde bood nog meer Nederlands succes. Anna van der Breggen wist dat jaar namelijk het eindklassement te winnen en Demi Vollering werd derde.

Na de primeur in de startplaats trekken de renners naar het noorden, richting de Oostenrijkse grens, om in de finale de nodige beklimmingen af te werken. Voordat het peloton begint aan de drie obstakels wacht na 56 kilometer nog wel een tussensprint in Peonis. Ook deze plaats debuteert in het parcours van een Ronde van Italië.

Na de eerste tussensprint loopt het parcours op, richting de voet van de eerste gecategoriseerde beklimming van de dag. De Passo Duron met de top op 53 kilometer van de streep, is direct het lastigste obstakel van de dag. Ondanks de lengte van slechts 4,4 kilometer, maakt het gemiddelde stijgingspercentage van 9,6 procent – met uitschieters tot 18 procent – het zeker geen eenvoudige heuvel.

Na een korte afdaling volgt bijna direct een tweede beklimming. Aan de voet van deze heuvel van derde categorie ligt de tweede tussensprint van de dag in het kleine Cercivento. Dit Noord-Italiaanse dorp telt nog geen duizend inwoners en maakt dit jaar ook haar debuut in het parcours van de Ronde van Italië.

De beklimming van derde categorie vanuit Cercivento, de Sella Valcalda, is maar 6,5 kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 5,9 procent. Eenmaal boven volgt voor de Giro-karavaan een korte afdaling, waarna er dertien stijgende kilometers volgen tot aan de voet van de derde en laatste officiële hindernis van de dag.

Op vijftien kilometer van de streep begint namelijk de Cima Capadda (7,4 km aan 5,4%) met een lengte van ruim 7 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van meer dan 5 procent. De klim is als onregelmatig te omschrijven en kent steile gedeelten met stijgingspercentages tot wel 15 procent.

Simon Yates wint de 15e etappe in de Giro van 2021 met aankomst in Sappada – foto: Cor Vos

Wanneer de top van deze laatste beklimming bereikt is, wachten nog zeven kilometers aan glooiend terrein voordat de finish behaald wordt. Deze eindstreep ligt op een hoogte van 1.235 meter in Sappada. De aankomstplaats was al zeven keer eerder onderdeel van een Giro-parcours. De laatste keer was in 2018. Toen wist Simon Yates een heuvelachtige vijftiende rit met aankomst in Sappada te winnen, voor Miguel Ángel López en Tom Dumoulin.

Vrijdag 24 mei, Etappe 19: Mortegliano – Sappada (157 km)
Start: 13.05 uur
Finish: tussen 16.55 en 17.30 uur

Hoe laat zijn de belangrijke passages?
Tussensprint Peonis: tussen 14.25 en 14.35 uur
Top Passo Duron (2e categorie): tussen 15.40 en 16.00 uur
Tussensprint bonificatieseconden: tussen 15.50 en 16.15 uur
Top Sella Valcalda (3e categorie): tussen 16.05 en 16.30 uur
Top Cima Sappada (2e categorie):
tussen 16.50 en 17.20 uur

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.