Giro 2024: Voorbeschouwing etappe 19 naar Sappada – Een strijd op twee fronten?
Na de officieuze rustdag van donderdag volgt op vrijdag een heuvelachtige negentiende etappe van de Giro d’Italia 2024, met aankomst in Sappada. Gaan de klassementsmannen all in of bewaren zij hun laatste pijl voor de bergetappe van zaterdag? We blikken vooruit!
Parcours
De 157 kilometer lange etappe, die schommelt tussen een heuvelrit en een bergrit, telt 2.850 hoogtemeters en gaat van Mortegliano naar Sappada. Na een vlakke aanloop wachten twee beklimmingen van tweede categorie en een heuvel van de derde rang.
Het in het noordoosten gelegen Italiaanse stadje Mortegliano kent dit jaar haar debuut als passagestad in de Ronde van Italië. De gemeente in de buurt van de grens met Slovenië werd wel al eens opgenomen in het parcours van de Giro d’Italia voor vrouwen. In 2021 organiseerde de plaats namelijk de finish van de achtste etappe. Lorena Wiebes kwam die dag als eerste over de streep, maar de tiendaagse ronde bood nog meer Nederlands succes. Anna van der Breggen wist dat jaar namelijk het eindklassement te winnen en Demi Vollering werd derde.
Na de primeur in de startplaats trekken de renners naar het noorden, richting de Oostenrijkse grens, om in de finale de nodige beklimmingen af te werken. Voordat het peloton begint aan de drie obstakels wacht na 56 kilometer nog wel een tussensprint in Peonis. Ook deze plaats debuteert in het parcours van een Ronde van Italië.
Na de eerste tussensprint loopt het parcours op, richting de voet van de eerste gecategoriseerde beklimming van de dag. De Passo Duron met de top op 53 kilometer van de streep, is direct het lastigste obstakel van de dag. Ondanks de lengte van slechts 4,4 kilometer, maakt het gemiddelde stijgingspercentage van 9,6 procent – met uitschieters tot 18 procent – het zeker geen eenvoudige heuvel.
Na een korte afdaling volgt bijna direct een tweede beklimming. Aan de voet van deze heuvel van derde categorie ligt de tweede tussensprint van de dag in het kleine Cercivento. Dit Noord-Italiaanse dorp telt nog geen duizend inwoners en maakt dit jaar ook haar debuut in het parcours van de Ronde van Italië.
De beklimming van derde categorie vanuit Cercivento, de Sella Valcalda, is maar 6,5 kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 5,9 procent. Eenmaal boven volgt voor de Giro-karavaan een korte afdaling, waarna er dertien stijgende kilometers volgen tot aan de voet van de derde en laatste officiële hindernis van de dag.
Op vijftien kilometer van de streep begint namelijk de Cima Capadda (7,4 km aan 5,4%) met een lengte van ruim 7 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van meer dan 5 procent. De klim is als onregelmatig te omschrijven en kent steile gedeelten met stijgingspercentages tot wel 15 procent.
Wanneer de top van deze laatste beklimming bereikt is, wachten nog zeven kilometers aan glooiend terrein voordat de finish bereikt wordt. Deze eindstreep ligt op een hoogte van 1.235 meter in Sappada. De aankomstplaats was al zeven keer eerder onderdeel van een Giro-parcours. De laatste keer was in 2018. Toen wist Simon Yates een heuvelachtige vijftiende rit met aankomst in Sappada te winnen, voor Miguel Ángel López en Tom Dumoulin.
Vrijdag 24 mei, Etappe 19: Mortegliano – Sappada (157 km)
Start: 13.05 uur
Finish: tussen 16.55 en 17.30 uur
Hoe laat zijn de belangrijke passages?
Tussensprint Peonis: tussen 14.25 en 14.35 uur
Top Passo Duron (2e categorie): tussen 15.40 en 16.00 uur
Tussensprint bonificatieseconden: tussen 15.50 en 16.15 uur
Top Sella Valcalda (3e categorie): tussen 16.05 en 16.30 uur
Top Cima Sappada (2e categorie): tussen 16.50 en 17.20 uur
Favorieten
466 kilometer: het is de afstand die de renners nog moeten overbruggen in deze 107e Giro d’Italia. De 143 overgebleven coureurs zijn er met andere woorden bijna, maar nog niet helemaal. Of zoals rozetruidrager Tadej Pogacar het zo treffend wist te verwoorden voor de start van de zeventiende etappe naar de Passo Brocon. “Het is niet ver meer tot Rome, maar het voelt wel als een eeuwigheid.”
En het wordt de renners in de laatste etappes ook niet makkelijk gemaakt, want vrijdag en zaterdag volgen er nog twee serieuze bergritten, waar nog van alles kan gebeuren voor het algemeen klassement. Niet zozeer meer voor de eindzege, want Tadej Pogacar is – pech, ziekte en andere ongemakken daargelaten – op weg naar de eindoverwinning. De strijd om plek twee ligt daarentegen nog volledig open en ook voor de vierde en vijfde plaats wordt nog stevig gebikkeld.
Met andere woorden: we verwachten vrijdag wel vuurwerk tussen de klassementsrenners, ook omdat de finale naar Sappada zich leent om koers te maken. We verwachten dus een flinke strijd, maar wel op twee fronten, want we zien niet in welke ploeg nu bereid is om de rit te controleren. Tadej Pogacar zal de roze trui in deze fase van deze Giro vooral veilig naar Rome willen brengen en nog een laatste keer willen uithalen in de voorlaatste rit, met de dubbele passage over de Monte Grappa.
De andere renners die er nog goed voorstaan in het klassement, denk aan Daniel Felipe Martínez, Geraint Thomas en Ben O’Connor, zullen zich dan weer geen illusies maken. Man tegen man komen ze duidelijk tekort ten opzichte van de man in het roze en dus heeft het weinig zin om eventuele vluchters binnen schootsafstand te houden. Voor wie en voor wat? De aanvallers zullen dan ook – zo verwachten we toch – een vrijgeleide krijgen op weg naar de finish. En dus moeten voor de ritzege kijken naar de sterke klimmers, die niet meer in aanmerking komen voor een goed klassement.
De eerste naam die ons te binnenschiet, is die van Julian Alaphilippe. De Fransman heeft deze Giro gekleurd met zijn nimmer aflatende aanvalslust en werd hiervoor in de twaalfde etappe naar Fano beloond. De renner van Soudal Quick-Step besloot na zijn ritzege echter niet op zijn lauweren te rusten en bleef in de daaropvolgende ritten naar hartenlust aanvallen. Het leverde hem nog geen tweede overwinning op, maar het zou ons niet verbazen mocht het vrijdag opnieuw raak zijn. De rit naar Sappada moet de tweevoudig wereldkampioen namelijk goed liggen.
In de laatste pakweg zeventig kilometer staat er heel wat klimwerk op het programma, maar de beklimmingen zijn relatief kort en bovenal bijzonder onregelmatig. Dit is zeker in het voordeel van Alaphilippe, die het als springveer toch meer moet hebben van hollen en stilstaan. Bovendien komen de renners de hele dag niet boven de 1.300 meter uit, wat de Fransman ook weer in de kaart speelt. Schrijf Juju maar op!
Een renner die ook al succesvol was in deze Giro d’Italia, Georg Steinhauser, zal deze rit ongetwijfeld ook hebben aangekruist in het routeboek. De 22-jarige Duitser was na zijn derde plaats in de koninginnenrit eigenlijk al tevreden met zijn Giro, “maar ik voelde dat ik de benen had om te winnen”. En winnen deed Steinhauser, drie dagen later, na een indrukwekkende solo in de zeventiende etappe naar de Passo Brocon. De renner van EF Education-EasyPost zal ongetwijfeld nog op een roze wolk koersen en we verwachten hem zeker op weg naar Sappada.
Iemand die nog op zoek is naar zijn eerste ritzege in deze Ronde van Italië, is Nairo Quintana. De Colombiaan was er wel een keer dicht bij. Waar Steinhauser derde werd in de rit naar Livigno, eindigde Quintana er als tweede. De inmiddels 34-jarige renner van Movistar had die dag de pech dat een tot op het bot gemotiveerde en ontketende Pogacar zijn zinnen had gezet op de etappe. We verwachten dat de Sloveen zich vrijdag wat meer koest houdt. Hier kan Quintana misschien wel van ‘profiteren’. De vraag is alleen of Nairoman ook meegaat in de aanval, of zich vooral richt op de laatste bergrit over de Monte Grappa.
We houden rekening met een scenario waarin de klassementsrenners zaterdag nog één keer alles uit de kast halen in de laatste bergetappe naar Bassano del Grappa, en dan is het maar de vraag of de aanvallers kans maken op de dagzege. De avonturiers weten dus wat ze moeten doen in de rit van vrijdag: mee zijn in de goede vlucht! Valentin Paret-Peintre (Decathlon AG2R) en Giulio Pellizzari (VF Group-Bardiani CSF-Faizanè) zijn twee kandidaten voor de juiste ontsnapping. Paret-Peintre won in deze Giro al een rit naar Bocca della Selva, terwijl Pellizzari dinsdag nog tweede werd op de Monte Pana.
Een renner die we de voorbije weken nog niet al te vaak hebben gezien, zeker in de aanval, is Damiano Caruso. De ervaren Italiaanse klimmer – drie jaar geleden nog tweede in de Giro – begon met klassementsambities aan zijn thuisronde. Na een valpartij in de gravelrit kon er een streep door deze ambities en sindsdien maakt Caruso zich vooral nuttig in dienst van Antonio Tiberi. In de schaduw van zijn jongere ploegmaat bij Bahrain Victorious groeit de 36-jarige weer naar zijn topniveau. In de rit naar de Passo Brocon stak hij zijn neus al aan het venster, zien we hem vrijdag weer in een aanvallende rol?
Een landgenoot van Caruso, Nicola Conci, hebben we al vaak in de spits van de koers gezien. De renner van Alpecin-Deceuninck is bezig aan een ontzettend sterke Ronde van Italië, maar wacht nog op die echte uitschieter. Is het vrijdag dan eindelijk zover? We hebben Valentin Paret-Peintre al genoemd als één van de mogelijke kanshebbers op de overwinning, maar ook van zijn oudere broer Aurélien Paret-Peintre verwachten we wel iets. De 28-jarige Fransman kende aan het einde van de tweede week even een dipje, maar heeft zich inmiddels weer herpakt.
Wie ook bezig is aan een sterke Giro: Michael Storer. De Australische klimmer van Tudor staat momenteel twaalfde in het klassement, maar de kans dat hij nog verder zal opschuiven richting de top-10 is niet al te groot. Het verschil met Jan Hirt, die nu tiende staat, is namelijk bijna vier minuten. Wil hij nog een rit winnen, zoals hij in de Vuelta van 2021 tweemaal deed, dan zal hij voor de aanval moeten kiezen. Storer probeerde het deze Giro al enkele keren, maar de zege ging telkens toch weer naar de man in de roze trui. Heeft hij nu meer ‘geluk’?
Andere renners die we zeker moeten opschrijven, mocht er een vlucht wegrijden en wegblijven, zijn Davide Piganzoli (Team Polti-Kometa), Pelayo Sánchez (Movistar), Attila Valter (Visma | Lease a Bike), Jhonatan Narváez (INEOS Grenadiers), Amanuel Ghebreigzabhier (Lidl-Trek), Luke Plapp (Jayco AlUla), Ewen Costiou (Arkéa-B&B Hotels) en Juan Pedro López (Lidl-Trek).
Een klimmer die we ook graag naar voren schuiven, nu hij al wat verder staat in het klassement: Lorenzo Fortunato. De Italiaan van Astana Qazaqstan volgt in de stand op ruim zestien minuten van Pogacar en zal dus wel wat bewegingsvrijheid krijgen. En wie weet sluit hij dan twee vliegen (ritzege en opschuiven in het klassement) in één klap.
We verwachten dat een kopgroep het zal uitmaken voor de ritzege, maar de kans bestaat altijd dat de favorieten toch in de positie komen om de etappe te winnen. En in dat geval is er, op basis van deze Giro, maar één echte kanshebber met Tadej Pogacar. Bij een mindere dag van de Sloveen kijken we naar Daniel Felipe Martínez (BORA-hansgrohe), Geraint Thomas, Thymen Arensman (INEOS Grenadiers), Ben O’Connor (Decathlon AG2R), Antonio Tiberi (Bahrain Victorious) en Romain Bardet (dsm-firmenich PostNL).
Favorieten volgens WielerFlits
**** Julian Alaphilippe
*** Georg Steinhauser, Damiano Caruso
** Nairo Quintana, Valentin Paret-Peintre, Giulio Pellizzari
* Nicola Conci, Michael Storer, Aurélien Paret-Peintre, Lorenzo Fortunato
Weer en TV
De renners werden de afgelopen dagen niet gespaard door de weergoden, maar vrijdag lijkt het iets op te klaren. Het is in de eerste koersuren overwegend droog, al kan er af en toe wel een bui vallen. De verwachting is wel dat het in de omgeving van Sappada flink gaat regenen. Bovendien wordt het aan de finish niet warmer dan een graad of elf.
De negentiende rit van de Giro d’Italia is van start tot finish live te zien bij Eurosport 1 en de online kanalen van Eurosport.nl en Discovery+. Bekijk alle tv-zenders en precieze uitzendtijden in onze tv-gids Wielrennen op TV.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.