Axel Laurance slaat dubbelslag op lastige aankomst in Tour of Norway, Thibau Nys verliest gele trui
foto: Cor Vos
vrijdag 24 mei 2024 om 17:47

Axel Laurance slaat dubbelslag op lastige aankomst in Tour of Norway, Thibau Nys verliest gele trui

Axel Laurance heeft een dubbelslag geslagen in de tweede etappe van de Tour of Norway. De Fransman van Alpecin-Deceuninck toonde zich op de slotklim sneller dan Ethan Hayter en Bart Lemmen. Thibau Nys moest halverwege de beklimming passen en verloor zo zijn gele leiderstrui aan Laurance.

De Tour of Norway kende donderdag al een pittig begin, met de door Thibau Nys gewonnen punchrit naar Voss Resort, maar de finale van de tweede etappe was nog wat lastiger. De finish lag namelijk in Gullingen, na een klim van 5,5 kilometer aan 8,8 procent. Hier zouden serieuze verschillen gemaakt kunnen worden.

Vroeg in de rit kozen vier renners het hazenpad. Sean Flynn (dsm-firmenich PostNL), Anton Stensby (Coop-Repsol), Hugo Scala Jr (Project Echelon Racing) en Filip Řeha (ATT Investments), die in de openingsrit ook al meezat, reden een voorsprong bijeen van bijna vier minuten. Ze bereikten samen de voet van de Hogganvikbakken (3,5 km aan 5,3%), de enige gecategoriseerde helling richting de slotklim. Hier kwam Řeha als eerste boven. De Tsjech kwam zo op hetzelfde puntenaantal als leider Eirik Vang Aas.

foto: Cor Vos

Kleine valpartij Van Aert
De Hogganvikbakken was dus de enige gecategoriseerde helling richting de slotklim, maar dat betekende niet dat er voor de rest geen hellingen meer waren. Op één van die puistjes moest Scala Jr zijn drie medevluchters laten gaan. In deze fase werd er ook een valpartij gemeld waarbij Wout van Aert betrokken was. De renner van Visma | Lease a Bike liep een bebloede elleboog op, maar was voor de rest niet gehavend. Hij kon zijn weg vervolgen en weer aansluiten bij het peloton.

In dat peloton was het inmiddels Q36.5 dat het commando voerde. Later kwamen ook nog enkele andere ploegen helpen, waaronder Visma | Lease a Bike in de persoon van… Van Aert. Het het verschil met de vluchters was aan de voet van de slotklim zodoende teruggelopen tot onder de minuut. Een kansloze missie dus, voor de aanvallers. Anton Stensby stribbelde nog het langst tegen, maar op 5,4 kilometer van de finish zat ook zijn avontuur erop.

Nys haakt af
De eerste groep was al behoorlijk uitgedund, op het moment dat Stensby werd ingerekend. Dat kwam vooral door de werken van Tudor Pro Cycling, dat duidelijk plannen had met Marco Brenner, de nummer zeven van het klassement. Op 3,5 kilometer van de streep ging het ook te hard voor geletruidrager Thibau Nys. Net op dat moment trok Brenner door, waarna nog maar een handvol renners overbleven. Enkel Bart Lemmen, Adne Holter, Carl Frederik Hagen, Axel Laurance, Luca Vergallito, Kamiel Bonneu en Nys’ ploeggenoot Mathias Vacek konden Brenner volgen.

Brenner deelde vervolgens nog enkele speldenprikken uit. De groep spatte zo een paar keer uiteen, maar het viel telkens ook weer stil vooraan. In de laatste kilometer kwamen ook Óscar Rodríguez en Ethan Hayter van INEOS Grenadiers vanuit de achtergrond terug. Rodríguez trok vervolgens de sprint aan voor zijn snelle, Britse ploeggenoot. Maar Laurance kwam met veel snelheid van achteruit en pakte meteen een paar lengtes op Hayter. Hij gaf zijn voorsprong niet meer uit handen en kwam als winnaar over de streep. Hayter moest genoegen nemen met de tweede plaats, Lemmen werd derde.

Laurance won niet alleen de etappe, maar is ook de nieuwe leider in de Tour of Norway. De 23-jarige renner – gisteren al derde in de openingsrit – neemt het geel over van Nys. Laatstgenoemde kwam als zestiende over de streep, op 26 seconden van Laurance.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.