Giro 2024: Sluwe en sterke Andrea Vendrame soleert naar overwinning na attractieve etappe
foto: Cor Vos
vrijdag 24 mei 2024 om 17:15

Giro 2024: Sluwe en sterke Andrea Vendrame soleert naar overwinning na attractieve etappe

Andrea Vendrame heeft de negentiende etappe van de Giro d’Italia gewonnen na een solo van 28 kilometer. Medevluchters Pelayo Sánchez en Georg Steinhauser eindigden op plaats twee en drie. Tadej Pogacar beleefde een rustige dag en blijft leider in het algemeen klassement.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De vluchters keken reikhalzend uit naar de negentiende etappe in de Giro d’Italia. Tadej Pogacar heeft aangekondigd dat hij zaterdag voor de ritzege willen gaan en zondag is het in Rome zonder twijfel aan de sprinters. De rit van vrijdag was met andere woorden de laatste kans voor aanvallers in het peloton.

Zeer snelle openingsfase
Rit negentien vertrok in Mortegliano, waarna het in de eerste tientallen kilometers wat op en neer ging. Ideaal dus om aan te vallen. We kregen dan ook al snel een tienkoppige vlucht met onder meer Nederlander Daan Hoole, Attila Valter, Magnus Sheffield en Andrea Vendrame, maar hun voorsprong was nooit groot. In het peloton lag het tempo zeer hoog, heel wat ploegen waren nog niet tevreden met de samenstelling van de kopgroep.

Alaphilippe was weer zeer bedrijvig – foto: Cor Vos

Op een van de oplopende stroken in de openingsfase van de rit maakte Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step) de sprong naar voren. Hij ging op en over alles en iedereen en kreeg uiteindelijk Vendrame (Decathlon AG2R La Mondiale), Jhonatan Narváez (INEOS Grenadiers), Luke Plapp (Jayco AlUla), Quinten Hermans (Alpecin-Deceuninck) en Pelayo Sánchez (Movistar) met zich mee.

Kopgroep van negentien
Wat volgde was een zeer lange strijd om definitief weg te geraken. Na heel wat vijven en zessen kregen de zes leiders, in twee keer, gezelschap van dertien andere renners. Edward Theuns, Jasper Stuyven (beiden Lidl-Trek), Enzo Paleni (Groupama-FDJ), Mattia Bais (Polti Kometa) maakten als eerste de sprong, iets later volgden Tim van Dijke, Jan Tratnik (beiden Visma | Lease a Bike), Andrea Piccolo, Mikkel Frølich Honoré, Georg Steinhauser (allen EF Education-EasyPost), Simone Velasco (Astana Qazaqstan), Dries De Pooter (Intermarché-Wanty), Alessandro De Marchi (Jayco AlUla) en Manuele Tarozzi (Polti Kometa).

Nadat de laatste groep de sprong had gemaakt, na 70 (!) kilometer koers, besloot het peloton – eindelijk – om de benen stil te houden. De kopgroep reed een grote voorsprong bij elkaar, de winnaar zat duidelijk vooraan. Vervolgens was het lang wachten voordat we terug strijd kregen te zien.

De zes sterkste vluchters – foto: Cor Vos

Alaphilippe opent de debatten
Op de Passo Duron (6,9 kilometer aan 5,8%), de zwaarste beklimming van de dag, schoten de aanvallers weer in gang. Wie anders dan Alaphilippe nam het heft in handen. De Fransman dunde de kopgroep fors uit, na de top zaten alleen Narváez, Steinhauser, Sánchez, Hermans en Vendrame nog mee. De strijd was echter nog niet gestreden, want de achtervolgende groep zat niet al te ver. Plapp, die even aan de kant stond door buikloop, kon daardoor nog de sprong maken naar de koplopers.

Vendrame maakte gebruik van een dalend stuk om een gaatje te slaan. De Italiaan besefte dat hij bergop niet kon volgen en gooide het dus, op 28 kilometer van de streep, over een andere boeg. Het was een slimme move van Vendrame, hij reed al snel een mooie voorsprong bij elkaar. Alaphilippe, Narváez, Sánchez, Plapp, Steinhauser en Hermans begonnen zo met een achterstand van een minuut aan de Cima Cappada (10,7 kilometer aan 4,4%), de slotklim.

Vendrame had een zeer goede dag – foto: Cor Vos

Zeer sterke Vendrame 
De achtervolging verliep alles behalve gesmeerd. Vendrame liep zo steeds verder, maar hield ook gewoon bijzonder sterk stand op de steilste stroken. Ondanks enkele tegenaanvallen van Steinhauser en Sánchez bereikte Vendrame de top met meer dan een minuut voorsprong. In de laatste kilometers gaf Vendrame zijn voorgift niet meer uit handen, de renner van Decathlon AG2R La Mondiale bereikte solo de finish in Sappada. Sánchez moest vrede nemen met plaats twee, Steinhauser werd derde.

En de klassementsrenners? Die moesten nog even aan de bak in de laatste tien kilometer. Einer Rubio gooide de knuppel in het hoenderhok en veroorzaakte even wat chaos. Geraint Thomas was op dat moment niet aan het opletten en kwam ongelukkig ten val. Pogacar en co besloten echter om de benen stil te houden en te wachten op Thomas, die zo kon terugkeren in de groep der favorieten. Op die manier verloor niemand tijd en bleef Pogacar – met een straat voorsprong – leider.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.