Flinke domper voor Peter Sagan: geen gedroomd afscheid op Olympische Spelen
foto: Cor Vos
donderdag 30 mei 2024 om 10:09

Flinke domper voor Peter Sagan: geen gedroomd afscheid op Olympische Spelen

Peter Sagan hoopte dit jaar op de Olympische Spelen afscheid te kunnen nemen als wielrenner, op de mountainbike, in de discipline waar het allemaal begon. Dit zal er echter niet van komen, aangezien de 34-jarige Slowaak zich niet heeft weten te kwalificeren voor de olympische Cross-Country-wedstrijd.

Een echte verrassing is het niet, maar het is nu ook definitief: Peter Sagan zal deze zomer niet in actie komen op de Olympische Spelen in Parijs. De drievoudig wereldkampioen op de weg wilde in de zomer nog een laatste keer schitteren als renner, maar dan op de mountainbike. Om te kunnen deelnemen aan de olympische MTB-wedstrijd, moest Sagan wel een ticket zien te bemachtigen.

Zijn land Slowakije stond te laag op de wereldranglijst om mountainbikers naar Parijs te mogen sturen en dus was het aan Sagan om in aanloop naar de Spelen zoveel mogelijk UCI-punten te sprokkelen. Alleen: in februari kwamen er hartproblemen aan het licht. Sagan moest zelfs twee keer onder het mes, stond een tijdje aan de kant en reed zo niet al te veel mountainbikewedstrijden.

En in de wedstrijden die hij wel reed, waren zijn uitslagen niet om over naar huis te schrijven. Slowakije wist uiteindelijk geen posities te winnen op de wereldranglijst. Er bleek echter nog een laatste strohalm voor Sagan: de zogeheten ‘Universality Places’.

We zullen Sagan in Parijs niet in actie zien op de mountainbike – foto: Cor Vos

Niet als atleet, wel als gast
Dit zijn wildcards die het IOC kan toekennen aan landen, omwille van de competitieve diversiteit. Sagan vist ook hier achter het net en dus mag hij zijn olympische droom opbergen. “Maar Peter zal er sowieso bij zijn op de Spelen. Is het niet als atleet, dan maar gewoon als gast”, liet zijn vertrouwensman Gabriele Uboldi eerder nog weten aan Het Nieuwsblad.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.