Gallopin houdt aanstormende Vakoc achter zich in GP Wallonie
Foto: Sirotti (archief)
woensdag 14 september 2016 om 17:10

Gallopin houdt aanstormende Vakoc achter zich in GP Wallonie

Tony Gallopin heeft de GP de Wallonie gewonnen. De Fransman van Lotto Soudal plaatste een kilometer voor de finish de beslissende aanval op de Citadel van Namen. Petr Vakoc (Etixx-Quick-Step) kwam nog akelig dichtbij. Jérôme Baugnies (Wanty-Groupe Gobert) wist in de strijd om de derde plek Huub Duijn (Roompot-Oranje Peloton) te verslaan.

Honig in de aanval
Reinier Honig zat in de vlucht van de dag. De coureur van Roompot-Oranje Peloton kreeg Habeaux, Hemroulle, Joeaar, Kowalski, Le Bon, Leroux, Saramotins en Van Zummeren met zich mee. Het negental kreeg een maximale voorsprong van zes minuten. Het peloton dichtte het gat met de finale in zicht.

Weening opent, Duijn anticipeert
Uit dat peloton was het Pieter Weening die Honig als springplank gebruikte op de Côte de Lustin. Ongestoord reed de Friese klimmer alles op een lint, want zijn aanval hield niet lang stand. Lotto Soudal controleerde het peloton in dienst van Tony Gallopin. De Fransman viel op achttien kilometer van de streep aan en dunde daarmee het peloton uit. Ook Jan Bakelants trok ten aanval. Hij kreeg vier renners mee: Domenico Pozzovivo, Sebastien Reichenbach, Gallopin en Thomas Sprengers. Even later sloten ook Huub Duijn en Petr Vakoc aan.

Kopgroep houdt geen stand
Wanty-Groupe Gobert had de slag gemist en moest in de achtervolging. De ploeg van Hilaire Van der Schueren kreeg het gat echter niet kleiner dan vijftien seconden. Het zevental op kop leek op de Citadel te gaan strijden om de zege, maar in de laatste kilometers voor de slotklim werd het gat toch nog gedicht. Roompot-Oranje Peloton bracht met drie man het spel op de wagen op de eerste meters van de Citadel.

Gallopin aan het feest
Het tempo werd hoog gehouden door AG2R La Mondiale. Pozzovivo versnelde met Weening in zijn wiel, maar veel ruimte kregen zij niet. Gallopin zag zijn kans schoon onder de vod. Bakelants reageerde te laat en kon het gat niet dichten. Vakoc probeerde daarom solo Gallopin bij te halen. Met een ultieme jump hoopte de Tsjech de zege nog binnen te slepen, maar die jump kwam te laat.

RIDE Magazine
10 Reacties
Sorteer op:
14 september 2016 17:13
Sterk roompot gezien hoor op het eind
14 september 2016 17:22
Goed gereden ja. Jammer dat ze gewoon net even minder zijn dan de tegenstand. Maar het proberen en redelijk uitvoeren is toch mooi.
14 september 2016 17:34
Die Duyn vind ik erg sterke renner, eerst al in kopgroep en bij finish op Citadel wederom bij de beste. Benieuwd wat hij zondag kan op het EK in het "echte oranje"!!
14 september 2016 17:38
Leuke koers gezien!
14 september 2016 18:10
Prachtige aankomst daar in Namen. Maar ik zou de aankomst ongeveer een kilometer naar voren halen als organisatie. Op die grote parkeerplaats voor dat enorme gebouw is alles een stuk overzichtelijker dan om-het-hoekje-sluip-door-kruip-door verderop. Wel mooi dat Gallopin wint, toch altijd een van mijn favoriete renners. Toch wel een tactisch foutje van Bakelands om Pozzo terug te halen met Gallopin in zijn wiel.
14 september 2016 18:17
Mooie finale gezien. Daarin sterk gereden door Weening en Duijn. Van Ginneken wist ze ook nog goed af te zetten aan de voet van de klim, Van der Lijke had ik alleen beter verwacht. De mannen van AG2R ook lekker koers gemaakt.
14 september 2016 19:24
Vakoc zal wel doodziek zijn, die kwam nog kneiter hard op het einde maar moest van te ver komen.
14 september 2016 19:37
@vampenka Duijn heeft sowieso een erg goed seizoen. Ik vergelijk hem altijd een beetje met tankink, ben benieuwd of hij ooit nog richting de worldtour zal trekken
15 september 2016 07:34
@jvh93 Duyn toont inderdaad wel gelijkenis met Tankink, lijkt mij een renner die je blind kan halen als worldtour team.
15 september 2016 10:16
De beelden https://www.youtube.com/watch?v=U7KBUStJxxI

Om te reageren moet je ingelogd zijn.