Gazprom-Rusvelo neemt afscheid van Firsanov en Foliforov
foto: Sirotti
donderdag 27 december 2018 om 17:45

Gazprom-Rusvelo neemt afscheid van Firsanov en Foliforov

Gazprom-Rusvelo heeft afscheid genomen van Sergey Firsanov en Alexander Foliforov. Beide renners maken geen onderdeel uit van de selectie voor 2019. De Russische ProContinentale ploeg begint met twintig renners aan het nieuwe seizoen.

Firsanov en Foliforov wisten de afgelopen jaren voor de nodige publiciteit te zorgen. De 36-jarige Firsanov maakte in 2012 zijn debuut voor de ploeg. Hij won sindsdien mooie wedstrijden, zoals de Settimana Internazionale Coppi e Bartali, de Vuelta a la Comunidad de Madrid én de Giro dell’Appennino. Daarnaast hield Firsanov meerdere malen de Gazprom-eer hoog in de Giro d’Italia.

Dat deed ook Foliforov, op een wel heel bijzondere manier. In 2016 wist hij namelijk vriend en vijand te verrassen door de klimtijdrit te winnen met aankomst op Alpe di Siusi. Ploeggenoot Firsanov eindigde die dag overigens als vierde. Foliforov – die overigens wel te boek stond als een klimtalent – wist die prestatie nooit meer te evenaren.

Alexander Foliforov wist in 2016 de wielerwereld nog te verbazen – foto: Sirotti

Afscheid van de oude garde 
Beiden worden nu het slachtoffer van een mager seizoen. De ProContinentale ploeg neemt daarnaast ook afscheid van Dmitry Kozontchuk (ex-Rabo), Sergey Lagutin, Romain Maikin en Nikolay Trusov. Stuk voor stuk klinkende namen. Het is nog maar de vraag of Kozontchuk (34), Lagutin (37) en Trusov (33) een nieuwe ploeg zullen vinden.

Tegenover het vertrek van dit zestal, staat de komst van Alexander Evtushenko, Vladislav Kulikov, Alexandr Kulikovskiy, Alexey Kurbatov, Denis Nekrasov, Petr Rikunov en Anton Vorobyev. Opvallend: Gazprom-Rusvelo zet vol in op de jeugd, aangezien geen enkele aankoop boven de 28 jaar is. Evtushenko en Vorobyev keren weer terug op het oude nest.

Gazprom-Rusvelo rekent daarnaast op ervaren krachten als Ivan Rovny, Alexander Porsev en Sergey Shilov. Maar het is vooral uitkijken naar de ontwikkeling van Alexandr Vlasov. De 21-jarige klimmer won dit jaar namelijk de Giro d’Italia U23, en werd vierde in de Tour de l’Avenir. Vlasov leek de WorldTour-ploegen voor het uitkiezen te hebben, maar hij koos toch voor een langer verblijf bij de Russische formatie.

Een oude bekende achter het stuur 
Vlasov zal in sommige koersen te maken krijgen met een andere (oud-)Russische ronderenner. Deze week werd namelijk bekend dat Denis Menchov komend seizoen achter het stuur van de ploegleiderswagen zal zitten. De zwijgzame Menchov is blij met de gegeven kans. “Ik heb er lang over nagedacht”, zo laat hij weten. “Ik hoop dat mijn ervaring van pas komt.”

Selectie flag-ru Gazprom-Rusvelo voor 2019 
flag-ru Ildar Arslanov
flag-ru Igor Boev
flag-ru Nikolay Chersakov
flag-ru Alexander Evtushenko
flag-ru Evgeny Kobernyak
flag-ru Vladislav Kulikov
flag-ru Alexandr Kulikovskiy
flag-ru Alexey Kurbatov
flag-ru Stepan Kurianov
flag-ru Denis Nekrasov
flag-ru Artem Nych
flag-ru Alexander Porsev
flag-ru Petr Rikunov
flag-ru Ivan Rovny
flag-ru Aleksey Rybalkin
flag-ru Evgeny Shalunov
flag-ru Sergey Shilov
flag-ru Mamyr Stash
flag-ru Aleksandr Vlasov
flag-ru Anton Vorobyev

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.