Niet alle bergkoningen in de Giro d’Italia droegen de Maglia Azzurra
Koen Bouwman is de enige Nederlander die de bergtrui in de Giro wist te winnen - foto: Cor Vos
vrijdag 26 april 2024 om 08:30

Niet alle bergkoningen in de Giro d’Italia droegen de Maglia Azzurra

Hoewel de Ronde van Italië voornamelijk bekend staat om het elegante roze van de Maglia Rosa, is ook de strijd om de Maglia Azzurra jaarlijks de moeite waard. Het bergklassement werd al door menig Tourwinnaar en wereldkampioen gewonnen. Sinds 2022 staat er ook een Nederlander op de erelijst, al konden de Belgen vaker zegevieren.

De allereerste Giro d’Italia werd georganiseerd in 1909. Terwijl Luigi Ganna historie schreef, was er nog helemaal geen sprake van een klassement voor de beste klimmer. Dat volgde pas 24 jaar later, in 1933. Vanaf dat jaar werd de beste klimmer van de Ronde van Italië geëerd. Die eer was voor het eerst weggelegd voor Alfredo Binda, die zelf vijf keer het algemeen klassement van de Giro op zijn naam schreef.

In de jaren ’30 en ’40 werd het bergklassement gedomineerd door twee Italiaanse iconen. Dan spreken we natuurlijk over Fausto Coppi en Gino Bartali. Laatstgenoemde won het bergklassement maar liefst zeven keer en is daardoor nog steeds de recordhouder. Het lijkt ook onwaarschijnlijk dat dit record ooit nog gebroken gaat worden.

Bartali, een icoon van het Italiaanse wielrennen en wielrennen tout court – foto: Cor Vos

Italië boven in het bergklassement. Toch mogen we ook de Spanjaarden en Colombianen niet vergeten. En dan met name José Manuel Fuente. Hij won tussen 1971 en 1974 vier jaar op rij het klassement voor de beste klimmer. België mocht ook een aantal keer vieren in het bergklassement van de Giro d’Italia. Jean Brankart was in 1958 de eerste Belgische laureaat en hij werd opgevolgd door Rik Van Looy (1960), Eddy Merckx (1968), Martin Vandenbossche (1970) en Lucien Van Impe (1982 en 1983).

Een Nederlandse winnaar was er lange tijd niet. Het was Koen Bouwman die daar in 2022 verandering in bracht. De snelle Achterhoeker wist in de eerste drieweekse ronde van dat jaar niet alleen het bergklassement op zijn naam te schrijven, maar won ook twee etappes. Ondanks het succes bleef de Nederlander nuchter. “Ik blijf gewoon Koentje, hoor.”

Koen Bouwman won in 2022 twee Giro-etappes en werd bergkoning – foto: Cor Vos

Tot slot hebben we het nog even over de kleur van de bergtrui. Zoals in elke grote ronde heeft die een specifieke kleur. In de eerste decennia was de leider van het bergklassement niet herkenbaar door een bepaalde kleur. Wat later koos de organisatie voor een groene kleur, die tot 2012 gebruikt werd. Sinds 2013 kiest de organisatie voor een nieuwe kenmerkende blauwe trui. RCS Sport, de organisatie, geeft deze mooie uitleg mee voor de Maglia Azzurra:

De bergtrui is zo blauw als de lucht.
Want als je alles geeft op een klim en je voelt dat de krachten wegvloeien, dan wordt de blauwe lucht jouw leidend licht.
Jouw mikpunt.
Jouw doel om door te blijven gaan.
Een stukje van die lucht zal de beloning zijn.


Laatste tien winnaars bergklassement Giro d’Italia
2023: flag-fr Thibaut Pinot
2022: flag-nl Koen Bouwman
2021: flag-fr Geoffrey Bouchard
2020: flag-pt Ruben Guerreiro
2019: flag-it Giulio Ciccone
2018: flag-gb Chris Froome
2017: flag-es Mikel Landa
2016: flag-es Mikel Nieve
2015: flag-it Giovanni Visconti
2014: flag-co Julián Arredondo

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.