Geen Van Aert en Van der Poel in GP Sven Nys: “Slachtoffer van scheefgetrokken kalender”

dinsdag 22 november 2022 om 17:52
Geen Van Aert en Van der Poel in GP Sven Nys: “Slachtoffer van scheefgetrokken kalender”

Wout van Aert is de laatste winnaar in Baal - foto: Cor Vos

Mathieu van der Poel en Wout van Aert zullen in de kerstperiode vaak te zien zijn in de cross, maar de twee kemphanen doen op nieuwjaarsdag niet mee aan de GP Sven Nys in Baal. Volgens Sven Nys ligt het aan een ‘volledig scheefgetrokken’ veldritkalender. “Maar ik begrijp hun beslissing”, vertelt hij aan Het Nieuwsblad.

Van der Poel en Van Aert zullen het waarschijnlijk negen keer tegen elkaar opnemen dit veldritseizoen, maar de GP Sven Nys moet het zonder de twee veldritkleppers stellen. Sven Nys, die zelf twaalf(!) keer de beste was in zijn Baal, heeft wel een idee waarom dat zo is. “Of crossen op 1 januari voorbijgestreefd is? Dat zou kunnen, maar ik denk het niet. Ik stel alleen vast dat zowel mijn wedstrijd in Baal als de Superprestigemanche op 7 januari in Gullegem de grootste slachtoffers zijn van een volledig scheefgetrokken kalender.”

“Ik zeg al drie jaar dat de nieuwe Wereldbeker, die alle zondagen claimt, voor een concentratie zorgt van wedstrijden rond Nieuwjaar. Heel wat organisatoren die hun zondag kwijtspeelden, zijn op zoek gegaan naar andere, interessante datums en die liggen nu eenmaal in de vakantieperiode. Dat leidt tot een teveel aan wedstrijden rond de jaarwisseling. Wout en Mathieu hebben met de klassementen niets te maken. Dus ja, ik begrijp hun beslissing.”

“De traditie van cross op 1 januari in Baal blijft behouden”
Met Mol (23/12), Gavere (26/12), Heusden-Zolder (27/12), Diegem (28/12), Loenhout (30/12), Baal (1/1), Herentals (3/1), Koksijde (5/1), Gullegem (7/1) en Zonhoven (8/1) staan er in de kerst- en nieuwjaarsperiode maar liefst tien wedstrijden in zeventien dagen op het programma. “Loenhout valt sinds deze winter ook uit de klassementen, maar blijft wel een wedstrijd die iedereen wil rijden en winnen. Koksijde en Gavere, toch ook niet de minsten, zijn er in deze periode bijgekomen”, schetst Nys.

Nys sprak zich in het verleden al meermaals uit tegen de nieuwe opzet van de Wereldbeker en blijft bij zijn mening. “Hoeveel renners rijden nog de volledige Wereldbeker? Twee, drie misschien. De kwaliteit van de Wereldbeker is erop achteruitgegaan sinds de uitbreiding.” Van datum veranderen is volgens Nys echter geen optie. “De wedstrijd in Baal is ontstaan om mensen uit de streek te laten genieten van renners uit de eigen streek. Nee, de traditie van cross op 1 januari in Baal blijft behouden, ook zonder Wout en Mathieu.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Headlines

Materiaalzone