Giro 2012: Voorbeschouwing etappe 14
zaterdag 19 mei 2012 om 10:33

Giro 2012: Voorbeschouwing etappe 14

De Giro d’Italia begint morgen aan haar laatste week. Twee weken na de start in het Deense Herning duikt het peloton opnieuw de bergen in. De mannen voor het algemeen klassement kunnen zich schrap zetten. Wie kan deze rit winnen en wat kan er gebeuren in het algemeen klassement? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De veertiende etappe leidt het peloton van Cherasco opnieuw het hooggebergte in. De finishlijn ligt na een aankomst bergop in Cervinia getrokken. De rit telt 206 kilometer en twee bergen.


Vanuit de start in Cherasco rijdt het peloton in noordelijke richting naar de twee bergen van de dag. Onderweg, in de beginfase van de etappe, passeren ze de stad Turijn. Na 137,5 kilometer, in Verrès, ligt de voet van de Col de Joux, een slopende klim van 22 kilometer met een piek tot 12% stijgingspercentage.

Col de Joux

Cervinia

Na een bijna even lange afdaling doemt direct de slotklim op. De klim naar Cervinia eindigt op twee kilometer hoogte. De klim, met een lengte van 27 kilometer, nodigt de klassementsmannen uit tot aanvallen. Net als Col de Joux kent de slotklim een piek tot 12%. De finish ligt bovenop een plateau, de laatste twee kilometer stijgt het wegdek slechts 1,3%. Naast het parcours zal ook het weer een bepalende rol spelen. Op de top zijn de temperaturen verre van aangenaam. De etappe winnaar moet dus naast een stel goede klimmersbenen ook de kou kunnen verdragen.

Favorieten
Met nog een week te gaan is het aannemelijk dat in deze rit met aankomst bergop de toprenners op de voorgrond zullen treden. In de komende twee bergetappes kunnen kostbare secondes gewonnen èn verloren worden. Gaan de favorieten voor het algemeen klassement zich laten zien, of houden zij zich opnieuw koest?

foto: Sirotti

Michele Scarponi – in de rit naar Rocca di Cambio al dicht bij een zege – is gebaat bij een goed resultaat. Hoewel zijn achterstand (1:11 op Rodriguez) binnen de perken lijkt, is hij wel één van de renners die tijd goed heeft te maken. De taaie Italiaan moet de 27 kilometer lange slotklim aankunnen en kan in Cervinia goede zaken doen.

Voor tweevoudig winnaar Ivan Basso geldt hetzelfde. Van Basso mag gezien zijn reputatie en zijn korte klassering verwacht worden dat hij zaterdag met de beste renners mee omhoog zal rijden. De kopman van Liquigas weet zich bovendien uitstekend omringd door renners als Szmyd, Capecchi en Caruso.

Ook Roman Kreuziger staat kort in het klassement en hoeft niet te klagen over de ondersteuning binnen zijn sterke Astana-ploeg. Naast Paolo Tiralongo – die met zijn zege op Rocca di Cambio liet zien zelf ook aardig te kunnen klimmen – kunnen renners als Seeldraeyers, Gasparotto en Kangert hem lang bijstaan.

foto: Sirotti

Joaquin Rodriguez heeft zijn eerste ritzege deze Giro al binnen. Hij veroverde zijn maglia rosa in Assisi waar hij de sterkste was op de steile slotklim. Langere beklimmingen (zoals die naar Cervinia) liggen de Catalaan echter minder.

Voor Fränk Schleck verloopt de Giro nog niet volgens plan. De Luxemburger – die op het laatste moment alsnog werd opgeroepen als vervanger van de geblesseerde Jakob Fuglsang – rijdt een ongelukkige Giro. Zijn achterstand op Rodriguez is met een dikke twee minuten nog acceptabel, maar ook de kopman van RadioShack zal in de slotweek op zoek moeten naar een moment om tijd goed te maken. Ondanks een pijnlijke schouder is hij op deze klim een kanshebber voor dagsucces.

foto: Sirotti

Vorige week tijdens de eerste bergritten profiteerden de kleinere Italiaanse ploegen van de afwachtende houding van de toppers. Domenico Pozzovivo sloeg toe met een ritzege op Lago Laceno. Op de korte klim van Assisi reed hij opnieuw een korte uitslag, een bewijs dat het met zijn vorm wel goed zit. Androni Giocatolli – dat met aanvaller Rubiano en sprinter Ferrari al twee ritten won – heeft met Sella en Rujano twee renners in huis die dit werk aan moeten kunnen. De klasseringen van de twee zijn tot dusver nog niet veelbelovend, maar dat deze outsiders voor een verrassing kunnen gaan zorgen is niet ondenkbaar.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Michele Scarponi
*** Ivan Basso, Roman Kreuziger
** Joaquin Rodriguez, Paolo Tiralongo, Domenico Pozzovivo
* Rigoberto Uran, José Rujano, Ryder Hesjedal, Fränk Schleck

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.