Giro 2014: Arredondo schiet raak op Rifugio Penarotta
donderdag 29 mei 2014 om 17:04

Giro 2014: Arredondo schiet raak op Rifugio Penarotta

Julian Arredondo

foto: Sirotti

Julian Arredondo heeft de achttiende etappe in de Giro d’Italia 2014 op zijn naam geschreven. De Colombiaan van Trek Factory Racing was op de Rifugio Penarotta de beste klimmer van de vroege vlucht. Achter hem werd Fabio Duarte tweede, terwijl de derde plaats voor Philip Deignan was. Nairo Quintana weerstond de aanvallen op zijn roze trui en is ook morgen leider. Wilco Kelderman verloor na een paar moedige aanvallen uiteindelijk 34 seconden op de eersten van de favorieten. Hij blijft achtste in het klassement.

Keizer, De Gendt en Wellens piepen er tussenuit
In het begin van de etappe regende het aanvallen, maar het duurde even voordat de vucht definitief vertrokken was. Verschillende groepjes smolten samen, waarna dit de samenstelling was: Franco Pellizotti & Emanuele Sella (Androni Giocattoli), Ivan Basso (Cannondale), Fabio Andres Duarte (Colombia), Tim Wellens (Lotto-Belisol), Thomas De Gendt (Omega Pharma-Quick Step), Philip Deignan & Dario Cataldo (Team Sky), Julian Arredondo (Trek Factory Racing), Edoardo Zardini (Bardiani-CSF), Ivan Rovny (Tinkoff-Saxo Bank), Alberto Losada (Team Katusha), Matteo Rabottini (Neri Sottoli – Yellow Fluo) en onze landgenoot Martijn Keizer (Belkin). De veertien renners sprokkelden onderweg zo’n acht minuten voorsprong bijeen.

Peloton doet het rustig aan, Arredondo pakt punten
In het peloton besloten de renners het rustig aan te doen. De troepen van leider Quintana nestelden zich op kop, maar gaven de vluchters de ruimte. Vooraan was het Arredondo, de leider in het bergklassement, die zich steviger in de blauwe trui hees. De Colombiaanse pocketklimmer pakte op de toppen van de Passo del San Pellegrino en de Passo del Redebus de meeste punten. Het peloton begon vervolgens met het terug nemen van tijd op de koplopers.

Peloton Giro

De Gendt gaat, Keizer in zijn spoor
De slotklim was nog niet begonnen of Thomas De Gendt demarreerde gelijk uit de vluchtersgroep, met nog twaalf kilometer te gaan. Martijn Keizer was de eerste die in de contra-attaque ging. De Nederlander zwom een paar kilometer tussen De Gendt en het groepje daarachter, toen de achtervolgende renners langszij kwamen. In eerste instantie was dat Basso, maar die werd later overvleugeld door drie andere renners.

Colombianen en Italianen komen bij De Gendt
Kort daarna kwamen Cataldo, Deignan en Arredondo bij Keizer en Basso. De renners van Belkin en Cannondale moesten eigenlijk ook direct lossen, terwijl uit de achtergrond Duarte en later ook Pellizotti zich bij de drie vooraan voegden. Niet veel later werd De Gendt overvleugeld door eerst Arredondo en kort daarna Duarte. Deignan, De Gendt en Pellizotti pasten eerst, maar sloten later toch weer aan.

Europcar gooit bom in het peloton
Op de slotklim kregen we een wedstrijd in een wedstrijd. Enerzijds was het de strijd om de dagzege, terwijl het peloton in het gevecht om het roze was. Europcar had zich van voren gemeld en dat was niet zonder reden: Romain Sicard functioneerde opnieuw als springplank voor Pierre Rolland, die weer een aanval plaatste. Quintana week echter niet van zijn zijde, evenals Wilco Kelderman en Wout Poels. Cadel Evans, de nummer drie van het klassement, kon niet volgen en moest lossen.

Opnieuw wisseling van de wacht vooraan
De vijf voorop streden een verbeten duel uit. Op vijf kilometer van het einde versnelde De Gendt opnieuw. Het duurde even voordat er een reactie kwam. Pellizotti zag het gevaar en reed gestaag naar de Belg toe. Duarte en Arredondo sprongen niet veel later naar de Italiaan toe, waarna de Trek Factory Racing-renner doortrok en op jacht ging naar de ritzege.

Giro Kelderman

Poels herstelt van off-day
In het peloton was het andermaal Rolland die het probeerde. Het zorgde voor een scheiding, want enkel Quintana, Urán, Kelderman en Poels konden mee. Laatstgenoemde moest echter niet veel later de rol lossen. De favorieten keken naar elkaar, waarna Quintana zich op kop nestelde en het tempo ging bepalen. Ondertussen ging Kelderman op jacht naar de Fransman, waarna Poels in de achtervolgende groep het vuile werk moest opknappen voor Urán.

Arredondo komt solo aan
Arredondo hield zijn voorsprong in de slotkilometer overeind. Duarte kwam in de achtergrond niet veel dichterbij. Al slingerend kwam Arredondo over de meet, maar mocht toch zijn hand in de lucht steken. Zodoende bouwde Arredondo zijn voorsprong in het bergklassement nog verder uit. De zege in dit klassement kan hem nu haast niet meer ontgaan.

Aru sterkste van de favorieten, Kelderman lost
In de slotfase regende het aanvallen in de groep der favorieten. Waar Kelderman de gehele slotklim één van de sterkste klimmers van de favorieten was, moest hij in de slotkilometers toch lossen bij de eersten van het klassement. Fabio Aru plaatste in de laatste kilometer nog een versnelling en pakte een paar seconden terug op Quintana en Rolland. Kelderman verloor een kleine halve minuut.

Julian Arredondo

flag-it Giro d’Italia 2014 (GWT)
Achttiende etappe: Belluno – Rifugio Penarotta (Valsugana) (171 kilometer)

1. flag-co Julian Arredondo (Trek Factory Racing) in 4u49m51s
2. flag-co Fabio Duarte (Colombia) op 17s
3 .flag-ie Philip Deignan (Team Sky) op 37s
4. flag-it Franco Pellizotti (Androni Giocattoli) op 1m20s
5. flag-it Edoardo Zardini (Bardiani-CSF Inox) op 1m24s
6. flag-be Thomas De Gendt (Omega Pharma-Quick SteP) op 1m38s
7. flag-it Ivan Basso (Cannondale) op 1m43s
8. flag-it Dario Cataldo (Team Sky) op 1m59s
9. flag-it Fabio Aru (Astana) op 2m43s
10. flag-co Nairo Quintana (Movistar) op 2m46s

18. flag-nl Wilco Kelderman (Belkin) op 3u17s
20. flag-nl Wout Poels (Omega Pharma-Quick Step) op 3m48s
Volledige daguitslag

Algemeen klassement na rit 18
1. flag-co Nairo Quintana (Movistar)
2. flag-co Rigoberto Urán (Omega Pharma-Quick Step) op 1m41s
3. flag-fr Pierre Rolland (Europcar) op 3m29s
4. flag-it Fabio Aru (Astana) op 3m31s
5. flag-pl Rafal Majka (Tinkoff-Saxo Bank) z.t.
6. flag-it Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale) op 3m52s
7. flag-ca Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp) op 4m32s
8. flag-nl Wilco Kelderman (Belkin) op 4m37s
9. flag-au Cadel Evans (BMC Racing Team) op 4m59s
10. flag-hr Robert Kiserlovski (Trek Factory Racing) op 8m33s
Volledig algemeen klassement

Algemeen klassement: flag-co Nairo Quintana
Puntenklassement: flag-fr Nacer Bouhanni
Bergklassement: flag-co Julian Arredondo
Jongerenklassement: flag-co Nairo Quintana
Ploegenklassemnt: flag-fr AG2R La Mondiale

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.