Tjaart Offringa wint Klassiekerspel in WielerFlits Ploegleider: “Ik had wat inside information”
foto: Cor Vos
Mark de Graaf
vrijdag 26 april 2024 om 13:00

Tjaart Offringa wint Klassiekerspel in WielerFlits Ploegleider: “Ik had wat inside information”

Een beetje inside information en op het juiste moment op de goede plaats zijn. Dat zijn de geheimen van Tjaart Offringa die het Klassiekerspel in WielerFlits Ploegleider wist te winnen. De 37-jarige winnaar uit Eelderwolde wist mede door een geweldige score in Parijs-Roubaix zijn naaste achtervolgers te slim af te zijn. “Ik kan nog wel genieten van de koers, maar zit altijd wel met WielerFlits Ploegleider in mijn achterhoofd”, lacht hij.

De 37-jarige Offringa gaat door het leven als arts in het Meander ziekenhuis in Amersfoort op de afdeling oncologie. Ondanks een veeleisende baan, maakt hij maar wat graag tijd vrij voor wielrennen. De Drentenaar is al een lange tijd wielervolger en liefhebber. Tijdens de COVID-crisis besloot hij ook zelf eens een poging te wagen op de racefiets.

Het WielerFlits Ploegleider-spel speelt Offringa al zo’n twee jaar. “Ik ben er een beetje ingerold door verschillende mensen uit mijn straat. We hebben een grote vriendenpoule. Of daar ook andere kenners inzitten? In vorige spellen was een vriend al eens dichtbij de eindoverwinning in het algemene klassement, maar die raakte op het laatste moment zijn voorsprong kwijt. Dit jaar hebben er een paar de algemene top-100 gehaald”, weet de winnaar van het Klassiekerspel te vertellen.

Ondanks de hoge score van Offringa, ving hij het klassiekerseizoen niet aan met uitgebreid voorbereidingswerk. “Ik heb er echt wel even voor gezeten en over nagedacht, maar ik ben in het begin niet bezig geweest met Excel-bestandjes over mijn wisselbeleid of dergelijke”, stipt de wielerkenner aan. Toen ik na Milaan-San Remo hoog in het klassement stond en daar de koersen nadien bleef staan, begon ik te denken dat ik wel eens hoog zou kunnen eindigen. Toen ben ik er wel serieuzer over gaan nadenken.”

Philipsen leverde de winnaar van het Klassiekerspel veel punten op – foto: Cor Vos

Door na een teleurstellend Openingsweekend toch te blijven kiezen voor Jasper Philipsen, maakte Offringa een grote sprong in het algemeen klassement. “Ik ben wel een beetje fan van hem. Naast dat het een geweldige sprinter is, kan ik het waarderen dat hij ook mee durft te koersen en de finale kan kleuren.” De Vlam van Ham leverde de ploegleider uit Eelderwolde tijdens Milaan-San Remo en de Vlaamse koersen veel punten op. Wellicht is de winnaar van het Klassiekerspel nu dus nog een beetje meer fan van de Belgische sprinter.

Het geheim achter de winst van ploegleider Offringa is het hebben van de juiste contacten en aanwezig zijn op de juiste plekken. “In aanloop naar de Waalse Pijl hoorde ik van een vriend die werkzaam is voor Eurosport dat Santiago Buitrago in goede doen zou zijn. Ik besloot de Colombiaan te kopen en hij werd vijfde in een vreemde editie! Dus het is een kwestie van het hebben van de juiste inside information“, lacht hij.

Maar niet alleen in aanloop naar de Waalse Pijl kreeg Offringa nuttige informatie. “Vanwege een congres in Maastricht, sliep ik tussen de Waalse Pijl en de Amstel Gold Race in een hotel in Maastricht. Toevallig waren daar ook enkele wielerploegen aanwezig, waaronder INEOS Grenadiers met Tom Pidcock. Ondanks zijn opgave in de ijskoude Waalse Pijl, oogde Pidcock een dag later alweer zo fris en ontspannen dat ik hem wel moest opstellen.” De veelzijdige Brit werd tiende in Luik en bezorgde Offringa zodoende de nodige punten.

Tom Pidcock won de Amstel Gold Race – foto: Cor Vos

Toch komt bij hoog eindigen in het klassement ook geluk kijken. “Met de natte Brugge- De Panne van 2023 in mijn achterhoofd, wilde ik de sterke Søren Wærenskjold in mijn selectie hebben. Tijdens de Vlaamse klassiekers kwam het er niet altijd uit, maar in Parijs-Roubaix werd hij negende”, geeft de eindwinnaar aan. De snelle Noor was tijdens deze Hel van het Noorden goed voor negentien punten en als je bedenkt dat Offringa met een voorsprong van achttien punten op de nummer twee wist te zegevieren, bleek de selectie van de Uno-X Mobility-renner de juiste keuze.

Ook tijdens het Giro d’Italia-spel in WielerFlits Ploegleider is Offringa weer actief. Op verzoek heeft de meesterkenner zelfs enige tips voor andere ploegleiders. “Als er geen gekke dingen gebeuren, gaat Tadej Pogačar winnen. Ik zou hem dus altijd selecteren. Verder is Wout Poels de laatste weken goed in vorm. Hij kan ook weleens voor punten kunnen zorgen, maar staat niet direct bij mijn eerste renners. Het is vooral goed timen met welke renners in welke etappes kans maken”, sluit de klassiekerkoning af.


Giro d’Italia-spel: doe je opnieuw mee?
Met de Giro d’Italia in het vooruitzicht staat er dus alweer snel een nieuw spel bij WielerFlits Ploegleider op het programma. Met toppers als Tadej PogacarGeraint ThomasOlav Kooij en Tim Merlier aan de start, zijn er veel potentiële puntenpakkers. Wie stel jij op voor de eerste grote ronde van het jaar? Bekijk alvast onze uitgebreide voorbeschouwing op het Giro-parcours om te kijken welke renners goed uit de voeten moeten kunnen in Italië!

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.