Giro 2015: Voorbeschouwing – De Favorieten
Foto: Sirotti
vrijdag 8 mei 2015 om 09:00

Giro 2015: Voorbeschouwing – De Favorieten

Aanstaande zaterdag barst de strijd om La Maglia Rosa los. Nadat we de afgelopen dagen de kanshebbers voor de nevenklassementen besproken hebben, is het vandaag de beurt aan de favorieten voor de eindzege. Wie zijn de belangrijkste kandidaten voor het eindpodium in Milaan? WielerFlits blikt vooruit.

Ten opzichte van vorig jaar is Nairo Quintana de belangrijkste afwezige. De Colombiaan richt zijn pijlen na zijn Giro-zege op de Tour de France. Zijn buurmannen op het eindpodium van de afgelopen editie, Rigoberto Uran en Fabio Aru, staan wel op de startlijst. Het duo krijgt dit keer concurrentie van twee andere toppers: Alberto Contador en Richie Porte hebben hun zinnen gezet op de Italiaanse ronde.

Favorieten
**** flag-es Alberto Contador

2011, Giro d'Italia, tappa 11 Tortoleto Lido - Castelfidardo, Saxo Bank - Sungard 2011, Contador Alberto, Gustov Volodymir, Porte Richie, Tosatto Matteo

Porte deed in 2011 nog knechtenwerk voor Contador – Foto: Sirotti

Op basis van zijn status is Alberto Contador de grote favoriet voor de Ronde van Italië. Zijn palmares bevat maar liefst zes eindzeges in grote rondes, terwijl alleen Ryder Hesjedal van zijn belangrijkste concurrenten ooit een drieweekse rittenkoers heeft gewonnen. Dit jaar zijn de resultaten weliswaar niet spectaculair – Contador viel in zowel Tirreno-Adriatico als de Ronde van Catalonië net buiten het podium – maar de ervaren Spanjaard maakt zich weinig zorgen. Tegenover AS beloofde hij dat zijn niveau een stuk hoger gaat liggen in Italië. De Giro ligt hem bovendien beter dan de kleinere rittenkoersen door de aanwezigheid van vele lastige bergetappes. Hij kan daar een voorsprong uitbouwen en die zal hij nodig hebben ook, aangezien de bijna zestig kilometer lange tijdrit naar Valdobbiadene in het voordeel is van Richie Porte. Contador wordt in de bergen ondersteund door Michael Rogers, Roman Kreuziger en tweevoudig Giro-winnaar Ivan Basso.

*** flag-au Richie Porte en flag-co Rigoberto Uran

PIC517960468

Zijn voornaamste concurrent is Porte. De Tasmaniër beleeft tot op heden een uitstekend seizoen: het verschil met vorig jaar is groot. Toen kreeg hij zelfs van doktoren te horen dat hij niet leefde als een prof. Porte onthulde recent dat hij deze “trap tegen het achterwerk” hard nodig had. Hij besloot een streng dieet te volgen en verminderde zijn alcoholconsumptie aanzienlijk. Het gevolg: vijf kilo minder aan lichaamsgewicht én maar liefst negen zeges. Zijn laatste drie rittenkoersen wist hij allemaal winnend af te sluiten. In grote rondes is zijn track record echter minder goed. Porte heeft vaak één totale offday in drie weken koers. Hij behaalde daarom in slechts één grote ronde een top tien plaats: de Giro van 2010.  De Australiër pakte toen veel tijd via een ontsnapping en eindigde als zevende. Porte heeft het voordeel dat het parcours dit keer iets minder zwaar is dan normaal. Met zijn ijzersterke tijdrijderscapaciteiten zal hij bovendien uitkijken naar de lange rit tegen de klok.

2014, Giro d'Italia, tappa 16 Ponte di Legno - Val Martello, Omega Pharma - Quick Step 2014, Uran Rigoberto, Val Martello

Uran droeg vorig jaar de leiderstrui – Foto: Sirotti

Hetzelfde geldt voor Rigoberto Uran. De Colombiaan won vorig seizoen zelfs de individuele tijdrit naar Barolo en werd uiteindelijk, net als een jaar daarvoor, tweede in het klassement. Dit keer hoopt hij één plaats hoger te eindigen. De vorm is in ieder geval aanwezig: Uran reed dit seizoen drie rittenkoersen van WorldTour-niveau en eindigde telkens bij de beste vijf. Het is echter de vraag of zijn ploeg goed genoeg is. Wout Poels was vorig jaar erg belangrijk, maar de Nederlander koerst tegenwoordig voor Sky. Uran mist bovendien met Gianluca Brambilla (sleutelbeenbreuk) en Carlos Verona (gebroken pols) nog twee sterke knechten in het hooggebergte. Voor dat terrein moet de Colombiaan nu rekenen op Pieter SerryDavid de la Cruz en Maxime Bouet. Dat zijn goede renners, maar van een andere categorie dan helpers uit concurrerende ploegen. De kans is daarom groot dat de kopman van Etixx-Quick-Step snel geïsoleerd komt te zitten.

** flag-it Fabio Aru, flag-it Domenico Pozzovivo en flag-ru Ilnur Zakarin

PIC493646205

Rond Fabio Aru hangt een groot vraagteken. De Astana-renner brak vorig jaar definitief door met een derde plaats in het eindklassement van de Ronde van Italië en etappezeges in zowel de Giro als de Vuelta, maar het huidige seizoen verloopt moeizaam. Hij heeft pas twee wedstrijden gereden en moest recent de Giro del Trentino-Melinda, een belangrijke voorbereidingskoers, laten schieten vanwege ziekte. Aru verloor in deze periode vijf kilo aan lichaamsgewicht en zal naar eigen zeggen op negentig procent van zijn topvorm zitten bij de start van de Giro. De lange tijdrit speelt evenmin in zijn voordeel. Vorig jaar verloor Aru bijna drie minuten op Uran in de 42 kilometer lange rit tegen de klok naar Barolo. Het is daarom niet ondenkbaar dat hij met een behoorlijke achterstand aan de derde week moet beginnen. De thuisrijder zal dus in de aanval moeten gaan.

PIC402302775

Domenico Pozzovivo is een vaste waarde in de Giro. De afgestudeerd econoom eindigde de laatste jaren achtereenvolgens als achtste, tiende, zesde en vijfde in zijn thuisronde. Hij lijkt dit seizoen opnieuw een stap in zijn ontwikkeling te hebben gezet. Pozzovivo reed in elk zijn vier gereden rittenkoersen bij de beste acht. Meest indrukwekkend is zijn prestatie in de Ronde van Catalonië, waar hij op het podium belandde en Giro-concurrenten als Contador, Uran en Aru voorbleef. In Luik-Bastenaken-Luik bevestigde hij zijn goede vorm middels een achtste plek. De AG2R La Mondiale-renner mikt in Italië op een podiumplaats.

2015, Tour de Romandie, tappa 06 Losanna - Losanna, Katusha 2015, Zakarin Ilnur, Losanna

Zakarin maakte indruk in Romandië – Foto: Sirotti

Ilnur Zakarin is een stuk voorzichtiger met zijn ambities. De revelatie van dit seizoen wil slechts ervaring opdoen in zijn eerste grote ronde, maar door zijn opvallende prestatie in de Ronde van Romandië liggen de verwachtingen hoger. Hij won tot ieders verbazing de koers en versloeg daar renners als Chris Froome, Nairo Quintana en Vincenzo Nibali niet alleen bergop, maar ook tegen de klok. Als de man uit Tatarstan deze vorm weet door te trekken naar de Giro, is hij een serieuze kanshebber voor het podium en misschien wel meer. Het wordt voor Zakarin een interessante ontdekkingstocht.

* flag-ca Ryder Hesjedal, flag-be Jurgen Van den Broeck, flag-nl Steven Kruijswijk en flag-cz Roman Kreuziger

Hesjedal won de Giro in 2012 – Foto: Sirotti

Met Ryder Hesjedal kan het alle kanten op. Zijn resultaten van dit seizoen bieden weinig aanknopingspunten, maar dat zijn we van hem gewend. De Canadees presteert zelden goed in voorbereidingskoersen. Ook in 2012, toen hij voor een grote verrassing zorgde en de Giro op zijn naam schreef, viel hij in het voorjaar niet erg op. Vorig jaar stak Hesjedal na wederom een kleurloos voorseizoen opnieuw zijn neus aan het venster in Italië. Hij eindigde ondanks minutenverlies in een dramatisch verlopen ploegentijdrit als negende in het klassement. Kan de Canadees wederom stunten? Tegenover Cycling Pro is hij duidelijk over zijn ambities: “Ik ga altijd voor de winst.”

Il ciclista del Team Lotto Soudal, Jurgen Van den Broeck, posa con il trofeo del Giro d'Italia, durante la conferenza stampa di presentazione delle squadre partecipanti al Giro d’Italia 2015. Sanremo (IM), 7 maggio 2015. ANSA/CLAUDIO PERI

De Belgische hoop is gevestigd op Jurgen Van den Broeck. De Lotto Soudal-renner richt zich na teleurstellende resultaten in de Tour de France op de Giro. Daar hoopt hij bij de beste tien te eindigen. Zijn laatste toptiennotering in een grote ronde dateert inmiddels van drie jaar geleden, maar dit seizoen geven zijn resultaten hoop. De Belg eindigde in de slottijdrit van de Ronde van Romandie verrassend als vierde. “Als je in een tijdrit voluit kunt gaan, is dat een bewijs dat de conditie goed is”, oordeelde Van den Broeck tegenover Sporza. “Ik voelde me elke dag beter en ben echt met een goed gevoel weer naar huis gekomen.”

2011, Giro d'Italia, tappa 20 Verbania - Sestriere, Saxo Bank - Sungard 2011, Rabobank 2011, Contador Alberto, Kruijswijk Steven, Colle delle Finestre

“Er was maar één renner die Contador bergop kon volgen en dat was Steven” – Foto: Sirotti

In Nederland zijn de ogen gericht op Steven Kruijswijk. Hij brak op 23-jarige leeftijd door in de Giro middels een achtste plek in het eindklassement. De breedgeschouderde renner maakte toen vooral in bergetappes indruk. “Er was maar één renner die Contador bergop kon volgen en dat was Steven”, zegt zijn trainer Louis Delahaije tegen NU.nl. Kruijswijk nam zijn goede vorm vervolgens mee naar de Ronde van Zwitserland waar hij de koninginnerit op zijn naam schreef. Sindsdien heeft de Nederlander vanwege fysieke problemen de verwachtingen niet kunnen inlossen. De komende editie is daarom van groot belang. “Ik ben 27 en nu moet ik laten zien of het er wel of niet in zit als ronderenner”, liet hij weten aan NU.nl. “Je zou wel kunnen zeggen dat dit een kantelpunt is. Na deze Giro moet ik misschien niet verder als kopman en gewoon mijn dagen gaan uitzoeken.”

Roman Kreuziger

Roman Kreuziger rijdt weliswaar in dienst van Alberto Contador, maar hij beschikt over de kwaliteiten om ook zelf hoog te eindigen. Dat bewees de Tsjech twee jaar geleden in de Tour de France, toen hij achter zijn kopman vijfde werd in het klassement. Mocht Contador geblesseerd uitvallen, dan heeft Tinkoff-Saxo een uitstekende renner achter de hand. In Luik-Bastenaken-Luik liet Kreuziger zien dat het met zijn vorm goed zit. De 29-jarige renner reed een aanvallende koers en sprintte uiteindelijk naar een vijfde plaats. Ook Leopold König zou bij Sky in de schaduw van zijn kopman een goed klassement kunnen rijden. Al valt zijn seizoen een beetje tegen.

Outsiders

Foto: Beñat Intxausti en Ion Izagirre – Foto: Sirotti

Naast de eerder genoemde namen, zijn er ook enkele outsiders die niet direct tot de favorieten behoren, maar onder de juiste omstandigheden voor een verrassing kunnen zorgen. Movistar heeft twee van zulke renners: Beñat Intxausti en Ion Izagirre. Eerstgenoemde werd twee jaar geleden achtste in de Giro en krijgt nu de vrijheid om zichzelf te verbeteren. Dat overkomt hem niet vaak, aangezien hij meestal moet knechten voor Quintana of Alejandro Valverde. Dit seizoen toonde Intxausti in de Ruta del Sol opnieuw aan ook zelf te kunnen scoren. Achter Froome en Contador was hij the best of the rest. Izagirre krijgt voor het eerst een vrije rol in een grote ronde. De nummer drie van de afgelopen Ronde van het Baskenland mag zichzelf bewijzen.

BMC heeft Damiano Caruso aangewezen als kopman. De 27-jarige Italiaan werd vorig seizoen negende in de Vuelta. “In de Giro wil ik het nog beter doen”, liet hij weten in een persbericht. “Een toptienplaats is realistisch, maar stiekem hoop ik op meer.” Zijn landgenoten Franco Pellizotti en Damiano Cunego gaan eveneens voor een goed klassement. Pellizotti strandde vorig seizoen op een twaalfde plaats en hoopt ditmaal beter te doen. Dit seizoen bieden zijn resultaten echter weinig aanknopingspunten. Oud-winnaar Damiano Cunego heeft meer laten zien. Il Piccolo Principe werd recent vijfde in de Giro del Trentino-Melinda. Kan de kopman van Nippo-Vini Fantini verrassen?

foto: Sirotti

Damiano Cunego – Foto: Sirotti

In Polen zijn de ogen gericht op Sylwester Szmyd en Przemyslaw Niemiec. Eerstgenoemde heeft jarenlang in dienst van anderen gereden, maar krijgt op 37-jarige leeftijd de vrijheid om zelf te scoren. De CCC Sprandi Polkowice-kopman liet dit jaar in de Ruta del Sol zien dat hij het nog steeds in zich heeft. Op de Alto de Allanadas klom hij achter Froome, Contador en Nieve naar een vierde plek. Niemiec (35) verraste twee jaar geleden met een zesde plaats in het Giro-klassement. Vanwege fysieke klachten kon hij deze prestatie vorig seizoen niet herhalen, maar dankzij een ritzege in de Vuelta op de Lagos de Covadonga wist hij zijn wielerjaar alsnog te redden. De kopman van Lampre-Merida wil zich nu revancheren in de Giro.

Tot slot zouden Alexandre Geniez (FDJ), Johan Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE), Yuri Trofimov (Katusha) en Davide Formole (Cannondale-Garmin) voor een verrassing kunnen zorgen. De strijd lijkt echter voornamelijk te gaan tussen Contador en Porte. Vorig seizoen was de formatie van Oleg Tinkov de betere in grote rondes. Kan Dave Brailsford in de Giro terugslaan?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alberto Contador
*** Richie Porte en Rigoberto Uran
** Fabio Aru, Domenico Pozzovivo en Ilnur Zakarin
* Ryder Hesjedal, Jurgen Van den Broeck, Steven Kruijswijk en Roman Kreuziger

[poll id=”34″]

RIDE Magazine
90 Reacties
Sorteer op:
8 mei 2015 09:05
Dat wordt naar mijn verwachting vingers in de neus voor Contador. Enige spannende is hoe hij met deze inspanning in de benen naar de tour trekt...
8 mei 2015 09:10
Denk ook dat Contador hem pakt, en anders Uran. Vind Uran vaak stabieler in dit soort wedstrijden dan Porte/Aru.
8 mei 2015 09:10
Morgen ploegentijdrit ? Bmc
8 mei 2015 09:18
Moet Kangert niet ergens genoemd worden? Die moet ook net als Kreuziger in de slipstream top 10 kunnen rijden. Hij is er al een paar keer dicht bij geweest. En met een niet fitte Aru lijkt hij me wel de backup als Aru erdoor zakt...
8 mei 2015 09:19
Normaal gesproken Contador. Maar ja die Rus van Romandië doet ook mee. Ik denk wel dat als Contador op enige manier achterstand oploopt dat hij gezien de Tour de Giro niet gaat uitrijden. Ik verheug me er wel op. De mooiste ronde van allemaal...Zijn alle etappes te rijden of zijn er nu nog afsluitingen vanwege de sneeuw?
8 mei 2015 09:22
@ biazzi: Ik denk dat Orica morgen ook goede kansen heeft, ondanks het wegvallen van Tuft door zijn val. Ze kunnen nog steeds profiteren van de power van Lancaster, Durbridge en Bewley.
8 mei 2015 09:25
@biazzi en RyderHesjedal
Er komt ook nog een speciale voorbeschouwing op de ploegentijdrit online, later vandaag ;)
8 mei 2015 09:29
Yes, eindelijk het lijstje waar het echt om gaat:). Kan niet wachten op morgen, het blijft voor mij de mooiste ronde van allemaal!

*****
Contador
****
Porte
***
Uran - Aru (met een groot vraagteken)
**
Pozzovivo - Kreuziger - König - Van den Broeck
*
Izaguirre - Hesjedal - Kruiswijk - en hier komt ie: Betancur

Dat laatste rijtje is natuurlijk wel kansloos voor winst, dus je kan je afvragen of je ze überhaupt moet noemen, maar ik doe t gewoon!

edit: Van den Broeck vergeten, die zet ik nog even bij. Zakarin bovendien expres weg gelaten, meer uit hoop voor het wielrennen dan uit verwachting.
8 mei 2015 09:32
Wordt denk ik Contador of Porte.
8 mei 2015 09:36
*****
Contador
****
Uran - Porte (?) - Aru (?)
***
Pozzovivo - Kreuziger - Konig
**
Van Den Broeck - Hesjedal
*
D. Caruso - Zakarin - Izagirre
8 mei 2015 09:38
Ik heb niet zo'n grote hoop voor Kruiswijk of Hesjedal. Ik vind eigenlijk niet dat die een sterretje verdienen. Dan staan Caruso of de Movistarmannen toch nog iets hoger geklasseerd wat mij betreft.

Ook de 2 sterren voor Zakarin zijn wat overdreven, imo. Hij zal nooit zijn huidig vormpeil kunnen aanhouden, denk ik. Maar ik snap dat de winnaar van Romandië toch wel obligatoir een paar sterren moet krijgen.
8 mei 2015 09:38
Porte is goed in koersen van een week, maar langer lijkt hij me niet sterk genoeg. Er valt ook altijd wel een favoriet uit in grote rondes, benieuwd wie dat nu is (tenzij er geen favoriet uitvalt). Astana, Sky en Tinkhoff hebben de sterkste teams, daarom zie ik Contador op 1, en Porte op 2, maar Aru ergens rond plek 5, Ik denk dat Uran 3e wordt, maar we zullen zien,ik kijk vooral erg uit naar ploegentijdrit.
8 mei 2015 09:39
Ik heb er erg veel zin in! Hoop pozzovivo op het podium maar denk dat het Contador, porte, uran gaat worden als 1,2 en 3
8 mei 2015 09:39
mooie voorbeschouwing, samen met nevenklassementen levert Wielerflits wederom een keurig product.

De strijd gaat tussen een enkele top 10 klassering en 6 grote ronde-zeges. Tja, indien Porte het spannend maakt, ben ik tevreden.
8 mei 2015 09:42
Kruijswijk een ster? Een der favorieten dus? Op basis van die resultaten vier jaar geleden? Kom op zeg! Een beetje chauvinisme op deze site is prima, maar laat het wel realistisch blijven.
8 mei 2015 09:44
Kruijswijk mag blij zijn als hij hier top 30 rijdt. Ik zet nog eerder geld op Atapuma, Caruso, Chaves, Konig, Kreuziger, Betancur, Ulissi, Pozzovivo, Pirazzi, Acevedo, Kangert, Cataldo etc. dan op Kruijswijk. Ik ben af en toe best wel wat chauvinistisch, maar dit geloof ik gewoon niet. Zakarin in de top 5/6 is meteen wel een beetje opportunistisch, maar hij is natuurlijk wel in bloedvorm....
8 mei 2015 09:47
hoezo gaat die zakarin zo goed scoren? Heeft nog nooit 3 weken gepresteerd toch?
8 mei 2015 09:48
Ik hoop wel heel erg dat Porte nu de mensen eindelijk de mond snoert die stellig blijven beweren dat hij alleen in 1-weekse rondjes goed is. Ik herhaal het maar weer eens: hij is nog nooit als kopman in een grote ronde gestart! Voor mij is er echt geen enkele reden om te twijfelen aan hem, en de conclusie dat ie alleen in kleine rondjes goed is is wat mij betreft pas te trekken als ie 1 of 2 keer als kopman van start gegaan is met een ploeg rond hém gebouwd.
8 mei 2015 09:50
Heeft ook nog nooit drie weken aan een stuk gereden, dus niemand die kan zeggen of hij het kan of niet. (Zakarin dan).
8 mei 2015 09:58
Wat verwachten jullie van reichenbach. Kopman van iam. (vrije rol) werd vorig jaar nog door velen getipt voor de jongerentrui in de tour
8 mei 2015 10:04
Steven Kruijswijk 'breedgeschouderde renner' ?
8 mei 2015 10:05
@recyclingwear

iets van romandie gezien?
8 mei 2015 10:06
@LL
Maar in de Tour van 2014 kreeg hij het kopmanschap, nadat Froome uitviel. Toen zakte hij er echter al door in de Alpen.
8 mei 2015 10:16
**** Porte
*** Contador en Uran
** Aru, Pozzovivo en Van den Broeck
* Konig, Zakarin, Intxausti en Kreuziger

@Okidoki, de nummer 15 van de afgelopen tour de france mag blij zijn als hij nu top 30 haalt? Ietsje chauvinistischer mag ook wel weer. Denk dat hij net te kort komt voor top-10. Rond de 12e, 13e plek
8 mei 2015 10:23
Als Aru in (top)vorm is, zie ik hem als grootste concurrent van Contador. Maar dat blijft toch een vraagteken. Daarachter zal het gaan om Uran, Porte, VDB en Pozzovivo.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.