Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 7
foto: Sirotti
vrijdag 15 mei 2015 om 07:00

Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 7

De zevende en langste etappe in de Giro d’Italia wordt door de organisatie omschreven als vlak. De kans dat na 264 kilometer in Fiuggi een van de pure sprinters de spumante mag ontkurken lijkt echter niet al te groot. In de finale loopt de weg namelijk bijna constant omhoog. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Na de start om half elf ’s ochtends in het Toscaanse Grosseto wordt deels langs de Tyrreense zee koers gezet naar het zuiden. Het peloton scheert langs de hoofdstad Rome en trekt de regio Lazio binnen, waar in Fiuggi de eindstreep is getrokken. In 2011 won Francisco José Ventoso hier de sprint van een uitgedund peloton. Pieter Weening behield na die rit zijn roze trui.

Onderweg naar Fiuggi worden de renners lange tijd niet echt op de proef gesteld. Na 184 kilometer ligt in Monterotondo de enige helling van de dag die meetelt voor het bergklassement. Deze col van vierde categorie is slechts 2,5 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van vijf procent.
Altimetria generale

Het venijn van de etappe zit duidelijk in de staart. Op ongeveer vijftien kilometer van de finish (als de renners dus al 250 kilometer in de benen hebben zitten) doemt er een kort en venijnig heuveltje op, waar overigens geen punten voor de bergtrui zijn te verdienen. De laatste tien kilometer loopt de weg constant omhoog. Eerst met ruim vier procent, later met 1 à 2 procent. Ook de finishstraat in Fiuggi is met een stijgingspercentage van 3 à 4 procent allesbehalve vlak.

Favorieten
Gezien de lengte van de etappe en de lastige slotfase hoeven de pure sprinters zich niet al te veel illusies te maken. De vraag is dan ook welke ploegen het initiatief willen nemen om de koers te controleren. Te verwachten is dat veel druk komt te liggen op de schouders van Orica-GreenEDGE (Michael Matthews) en BMC (Philippe Gilbert). Mogelijk steekt ook het Tinkoff-Saxo van roze trui Alberto Contador nog een helpende hand toe.

Michael Matthews- foto: Sirotti

Michael Matthews- foto: Sirotti

Hoewel er genoeg avonturiers zullen zijn die hopen op een succesvolle ontsnapping, is Michael Matthews op voorhand de gedoodverfde favoriet. De Australiër draait zijn hand niet om voor een lastige, heuvelachtige finale en liet dit voorjaar in de klassiekers zien dat ook de afstand geen probleem voor hem is. Bovendien is na zijn ritzege in Sestri Levante de druk voor Matthews al grotendeels van de ketel.

Een andere renner die zijn zinnen zal hebben gezet op de overwinning is Philippe Gilbert. De Belg was er met zijn derde plaats in Sestri Levante al dichtbij, maar deze etappe ligt hem gezien de lastige finale nog beter. Ook Fabio Felline is een van de topkandidaten voor de ritzege. De Italiaan van Trek Factory Racing finishte in de derde etappe als tweede en zal het nu nog beter willen doen.

Philippe Gilbert

Philippe Gilbert

Juan José Lobato is een andere renner die op zijn best is bij een sprintje bergop, al kwam de Spanjaard van Movistar in alle ritten tot nu toe op grote achterstand binnen. Simon Gerrans (Orica-GreenEDGE), Heinrich Haussler (IAM Cycling), Paolo Tiralongo (Astana) en Diego Ulissi (Lampre-Merida) behoren ook tot de kanshebbers. Mocht er uiteindelijk toch gewoon een grote groep de finishstraat in Fiuggi opdraaien, moet ook nog gewoon met een topsprinter als André Greipel rekening gehouden geworden. Na zijn overwinning van gisteren zal de moraal bij de Duitser torenhoog zijn.

Tom-Jelte Slagter

Tom-Jelte Slagter

Omdat de aankomst voor Moreno Hofland normaal gesproken te lastig is, zal de Nederlandse hoop vooral op Tom-Jelte Slagter gevestigd zijn. De renner van Cannondale-Garmin kan een lastige finale prima aan en beschikt bovendien over een goed eindschot.

Tot slot is het de moeite waard om de renners van Bardiani-CSF in de gaten te houden. De Italiaanse formatie maakte vorig jaar indruk met drie ritzeges en zal nu opnieuw willen scoren. Bij een eventueel gebrek aan controle in het peloton loont deze etappe zich bovendien uitstekend voor een late uitval. Met Enrico Battaglin heeft de ploeg een renner aan boord die al twee jaar op rij een Giro-rit wist te winnen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Michael Matthews
*** Philippe Gilbert, Fabio Felline
** Simon Gerrans, Juan José Lobato, André Greipel
* Tom-Jelte Slagter, Enrico Battaglin, Diego Ulissi, Paolo Tiralongo

RIDE Magazine
64 Reacties
Sorteer op:
14 mei 2015 19:53
Als ik kijk naar de eerste week, verbaast het mij echt niet als het morgen serieus oorlog wordt.
Kruijswijk moet lekker aanvallen. Jammer dat bij Lotto Paul Martens niet mee doet. Ideale rit voor hem. Bert Jan moet dit ook goed kennen denk ik!
14 mei 2015 19:54
Zou een mooie etappe voor Slagter kunnen zijn. Alleen de vraag wat is met Slagter aan de hand rijd de laatste dagen alleen maar achteraan.
Spaart Slagter zich voor een mooie ontsnapping of is hij ziek?
14 mei 2015 20:00
Zouden mannen als Aru en Porte, als Alberto start, misbruik maken van de situatie van Contador? Áls ze één keer tijd kunnen winnen tov Contador is het nu wel, erg vriendelijk is het natuurlijk niet
14 mei 2015 20:06
Hup Bert Jan.
14 mei 2015 20:08
Als ik Astana was zou ik er morgen een steenharde etappe van maken en de schouder van Contador testen. Je bent hier immers om de Giro te winnen, sportief doen doe je maar weer met de kleinkinderen in de achtertuin.

Dat gezegd hebbende, denk ik dat er morgen een klein groepje aan de finish gaat komen, zonder sprinters.
14 mei 2015 20:13
Ja, dat is wel des topsports en zou dus eigenlijk ook gewoon moeten. Voor zieken, zwakken en misselijken is geen plaats, gevalletjes als Tyler Hamilton daargelaten. Sky zie ik dat niet onmiddellijk doen, vanwege wellicht te gesofisticeerd, maar aan Astana kun je het gerust overlaten.
14 mei 2015 20:23
Astana vriendelijk zijn tov van 'ik zag die ketting niet'-Contador? Door kunnen blijven rijden is ook iets dat bij een grote ronde hoort en lief op elkaar wachten niet echt van deze tijd. Daar heeft Contador zelf ook wel begrip voor, we zullen zien of ie nog vooruit komt.

Kruijswijk moet uiteraard niet in de aanval morgen want deze rit zal je enorm en onnodig uitpersen, de mindere klimmer maar rappe heuvelaankomer Slagter geef ik vanuit het peloton een betere kans.
14 mei 2015 20:24
Hamilton...was dat niet die renner die in het gips naar boven reed? Die was nog straffer als Contador.
14 mei 2015 20:27
Hamilton...was dat niet die renner die in zijn BIO schreef dat ze alles mochten pakken van Tinkof behalve gepakt worden?
14 mei 2015 20:30
Hamilton had destijds een heel camerateam in zijn kielzog die een docu over m maakte. Ook won hij daar nog een etappe, solo, terwijl er een jaap van jewelste in zijn sleutelbeen zou zitten. Net naast het podium geloof ik, stek 5 oid.
14 mei 2015 20:30
On; ik gok op good old Philleke Gilbertke.
14 mei 2015 20:35
@Romans;

Die cameraploeg heeft hem nog jaren gevolgd trouwens. Heeft het ook tot Saterday night life geschopt,bijna Oprah. Ik dacht idd ook 4de of 5de maar dat was bij Riis nog of bij Super-Phonak.(niet veel verschil) Na die 'ontwrichting' kon hij trouwens nog beter tijdrijden. Dus alles kan nog.
14 mei 2015 20:36
Hamilton, medisch wonder. Die had zijn sleutelbeen niet gebroken, die had hem gewoon nog thuis liggen.
14 mei 2015 20:41
Rustdagje kan ik me niet voorstellen. Lijkt me dat Orica, BMC, Trek en Movistar een heuvelsprintje willen.
14 mei 2015 20:44
Nee Zoetepap. Tinkoff was toen niet eens actief. Je bedoelt waarschijnlijk Riis, maar ook dat lag genuanceerder.
14 mei 2015 20:48
Nee nee Orakel; pagina 245! 'when I raced for Tinkof after my comeback i did not had to switch any tactics...so i went straight downhill this time around'
14 mei 2015 20:57
"al kwam de Spanjaard van Movistar in alle ritten tot nu toe op grote achterstand binnen."

Lobato sprintte vandaag anders gewoon mee. Jammer dat hij te ver zat en daardoor gedwongen was om zn sprint vroeg aan te zetten.
14 mei 2015 21:05
vraag me heel erg af of matthews hier wel voor aan gaat eindigen
tis wel een pittige slotfase hoor en er wordt steeds goed door getrokken.

verwacht eerder weer klassements mannen voor aan
14 mei 2015 21:06
Geloof er weinig van dat klassementsrenners zich in deze etappe helemaal leeg gaan zitten rijden. De Giro is nog lang en die paar heuvels aan het eind gaan het verschil niet maken. Zou ook onverstandig van Kruijswijk zijn om hier tijd te willen terugpakken.
14 mei 2015 21:08
Ik denk dat er in het laatst zo hard gekoerst word dat alle sprinters inclusief Greipel en Hofland er af moeten. Dit is wel iets voor Fellini, Matthews, Gilbert en gezien zijn rit eergisteren Colbrelli. Verder mogelijk wat Klassements renners zoals Aru, Porte en Contador.
14 mei 2015 21:10
Het wordt een lange dag morgen. Ruim 260 km met zowat de hele tijd windkracht 4a5 op kop (weerplaza Rome). Het zal nog leuk worden als Tinkoff niet wil controleren. Finale lijkt mij te zwaar voor de pure sprinters. Ik zet in op Matthews.
14 mei 2015 21:13
haha! Wind op kop. 263 km. flinke stukken vals plat. Dan moet je wel goed waus zijn om in de vroege vlucht te willen zitten.
14 mei 2015 21:33
Is Weening nog ziek?
14 mei 2015 22:04
Wat een heerlijk parcours heeft deze Giro toch: echt van alles wat, nu weer een klassiekerafstand met Waalse finale :) Ik heb er wel zin in, ben benieuwd of de schade bij Contador nog tot aanvallen van Astana of Sky gaat leiden.
14 mei 2015 22:05
Ik geef Bole ook nog wel een ster; zat er in Sestri Levante ook nog bij (11e)

Om te reageren moet je ingelogd zijn.