Jeroen Vanbelleghem wilde al vroeg commentator worden: “Buren dachten: er is wat met die jongen”
foto: Eurosport
Mark de Graaf
zondag 5 mei 2024 om 11:45

Jeroen Vanbelleghem wilde al vroeg commentator worden: “Buren dachten: er is wat met die jongen”

Interview Tijdens de Giro d’Italia krijgen veel wielerliefhebbers in Nederland en België er tijdens tijdelijk twee huisgenoten bij. Want behalve over de koers, spreekt het Eurosport-commentaarduo bestaande, uit Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon, ook vaak genoeg over alledaagse thema’s. Om de bekende stem beter te leren kennen, sprak WielerFlits uitgebreid met de Belgische commentator.

Is het commentaar geven eigenlijk altijd een droom geweest?
“Voor mij al wel heel lang. Ik was als kind groot sportfan. Vooral voetbal was mijn eerste sportliefde. Ik was zestien toen Tom Boonen wereldkampioen werd, en hij was toen echt een god in Vlaanderen. Daar heb ik toen wel aan mee gedaan, hij was echt mijn idool.”

“Op mijn vijftiende schreef ik al uitslagen van voetbal- of wielerwedstrijden uit, en dan ging ik samen met mijn broer die wedstrijden na voetballen of zelf rondjes door de buurt fietsen en commentaar geven. Mensen uit de straat dachten waarschijnlijk dat er iets was met mij. Die heeft iets, of er is wat met die jongen. Ik plaatste zelfs de uitslagen tussen mijn remkabels om de deelnemers te kunnen zien en commentaar te kunnen geven tijdens het fietsen.”

Is het mogelijk om te genieten van de koers tijdens het commentaar geven?
“Absoluut! Ik ben in eerste instantie een koers-fan. Dus de nacht van de Ronde van Vlaanderen bijvoorbeeld, kan ik nooit goed slapen. Dat is voor mij gewoon de mooiste dag van het jaar. En Parijs-Roubaix is ook zo’n dag dat ik er bijna iedere minuut mee bezig ben. Dat zijn toch de koersen waar je mee bent opgegroeid en dat neem je mee.”

Wereldkampioen Tom Boonen was de grote idool van Vanbelleghem – foto: Cor Vos

“Dus dat is echt mijn passie. Dat is voor de Vlaamse klassiekers zo, maar eigenlijk ook tijdens de Giro. Je merkt dat veel mensen er mee bezig zijn omdat wij bij Eurosport de rechten hebben, dan word je toch aangestoken met dat de Giro weer begint. Dus het is een combinatie eigenlijk. Het commentaar geven is even belangrijk als de passie behouden.”

“Maar bij een valpartij zoals in Dwars door Vlaanderen ben ik er echt wel even klaar mee. Na die koers kwam ik ook thuis en zag mijn vrouw direct: oei, die is niet goedgezind. Ik vind zo’n valpartij superjammer voor de koers, omdat er veel toppers voor de rest van het voorjaar betrokken waren. Net als bij de val in de Ronde van het Baskenland waar al die grote namen bij betrokken waren. Daar baal je vooral als koersliefhebber van, maar ik heb daarna altijd wel weer zin om commentaar te geven.”

Jullie werken bij Eurosport veel vanuit huis of vanuit de studio. Is het als fan van de koers niet leuker om ter plaatste commentaar geven?
“Vroeger vond ik dat wel. Voordat ik kinderen had, was ik soms wel jaloers op collega’s van andere zenders die wel ter plekke waren. Dan vond ik het wel jammer. Nu ik een gezin heb met twee kinderen ben ik blij om vanuit huis commentaar te mogen geven.”

“Maar als mijn kinderen groter zijn en we minder zorgen hebben, of dat ik er niet meer iedere dag hoef bij te zijn en ze meer zelf kunnen, dan komt dat gevoel misschien wel weer oplaaien. Dat ik denk: ik zou er toch wel graag een keer bij willen zijn.”

Vanaf waar geven jullie tijdens deze Giro d’Italia commentaar?
“Er zijn ongeveer tien etappes die we vanuit het kantoor in Hilversum doen. De rest doen we vanuit huis, om het gezinsleven toch enigszins behapbaar te houden. Karsten heeft ook drie kinderen, dus ik denk dat het voor ons beiden beter is zo.”

Je noemde hem al. Tijdens de Giro geef je commentaar met Karsten Kroon, maar dat is niet tijdens alle wedstrijden het geval.
“Ik vind die afwisseling wel fijn. Karsten is meer van de verhalen vertellen. Hij kan in de ochtend aankomen en zeggen: oh, is dit het parcours van vandaag? Maar dat wordt gedoogd en ik denk dat dat terecht is, want hij compenseert het met geweldig tactisch inzicht. Ik denk dat hij van alle co-commentatoren, samen met Michael Boogerd, de koers het beste leest.”

“Bobbie Traksel vertelt veel meer over wat er buiten de koers allemaal speelt. Dus wat er achter de schermen gebeurt bij de UCI, of waar ploegen mee bezig zijn op het gebied van materiaal. Bobbie weet ook veel te vertellen over het parcours door een goede voorbereiding. Karsten doet dat meer ter plekke.”

“Tijdens de Ronde van Romandië gaf ik commentaar samen met Erik Breukink. Dat is dan weer een superrustige kerel die op zijn tempo verhalen vertelt over vroeger. Ik heb daar ontzettend veel respect en ontzag voor, want hij is misschien wel de co-commentator met de mooiste erelijst bij ons.”

Als jullie vanuit huis commentaar geven, spreken jullie elkaar dan voorafgaand aan de uitzending?
“Voor een etappe hebben we een testuitzending. Dus dan kijken we of alles goed staat en of we te horen zijn. De eerste keer commentaar geven vanuit huis hebben we geprobeerd om tegelijkertijd met elkaar te videobellen. Maar daar zijn we na twee minuten mee gestopt.”

“We appen wel als we bijvoorbeeld even een kop koffie gaan halen. Maar soms is de heer Karsten Kroon zo in zijn eigen wereld dat hij het vergeet te zeggen als hij naar het toilet gaat. Dan moet ik ruiken dat hij even weg is, want dan stel ik een vraag en krijg ik niet meteen antwoord. Dan komt hij terug en ziet hij mijn berichtje en dan zegt hij ‘Oei, sorry Jeroen. Helemaal vergeten te melden’.”

Vanbelleghem werkt tijdens de Giro d’Italia samen met Karsten Kroon – foto: Cor Vos

Geven jullie dit jaar de hele Giro commentaar, van begin tot eind?
“We hebben samen met Eurosport besloten om niet meer alle uitzendingen in zijn geheel te becommentariëren. Dus in veel etappes worden de eerste twee uur gedaan door Jan Hermsen met een co-commentator. We merkten dat je na een lange dag becommentariëren gewoon een stuk minder scherp bent in de finale.”

“Ik vind het aan de ene kant wel jammer dat we niet meer altijd de hele uitzending doen, want dan kon je gewoon je hele voorbereiding gebruiken. Maar er zijn ook nog dagen dat we wel de hele koers zelf verslaan.”

Hoe zag jouw voorbereiding op de Giro d’Italia eruit?
“Dat is een job van meerdere dagen. Ik ben me al aan het voorbereiden op het parcours en ik houd het laatste wielernieuws via verschillende sites in de gaten. Deze laatste week kwamen de selecties binnen en dan ben je eigenlijk automatisch bezig met de voorbereiding voor de Giro, maar dat gaat vanaf nu dagelijks meer en meer worden.”

“Tijdens de Giro ben ik, rondom de uitzending, ook constant bezig met voorbereiden. ’s Avonds ben ik druk met het zoeken naar toeristische informatie voor de etappe van de dag erna, want dat is voor een lange etappe best belangrijk. Dat vind ik het leukste om te doen, waardoor ik soms echt tegen mezelf moet zeggen: nu stop ik.”

Doe je die voorbereiding eigenlijk samen met Karsten Kroon?
“Nee. Onze voorbereiding is volledig apart. Karsten doet zijn eigen ding. We spreken elkaar wel eens maar dat gaat meer over persoonlijke dingen, over hoe met ons gaat bijvoorbeeld. Ik ben vorige week namelijk voor de tweede keer vader geworden. Dus daar hebben we het dan over. Daar ben ik druk mee, zelfs op dit moment! Dus dat is geen ideale planning met de Giro die eraan komt, althans voor mijn vrouw niet. Voor mij maakt het niet uit”, lacht Vanbelleghem.

De Giro d’Italia is dit jaar in Nederland weer volledig en exclusief te volgen via Eurosport en discovery+. Bovendien wordt er voorafgaand aan de uitzendingen voorbeschouwd en na de finish wordt er uitgebreid teruggeblikt in de Kop over Kop-studio met analyses van oud-wielrenners Bobbie Traksel en Jip van den Bos.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.