Giro 2017: Pinot wint etappe, Dumoulin verliest 15 seconden
foto: LaPresse
zaterdag 27 mei 2017 om 17:09

Giro 2017: Pinot wint etappe, Dumoulin verliest 15 seconden

Alles ligt nog open in de Giro d’Italia. Tom Dumoulin kwam vandaag op ‘slechts’ vijftien seconden binnen van een groepje met de vijf belangrijkste favorieten, waardoor de dag van morgen extra spannend wordt. Thibaut Pinot won de etappe. De Fransman bleek de snelste in de sprint.

Slagter in kopgroep
De openingsfase van de etappe werd gekleurd door een kopgroep van zes man. Daarbij zat met Tom-Jelte Slagter één Nederlander. De renner van Cannondale-Drapac had vooraan gezelschap van Dylan Teuns (BMC), Matthieu Ladagnous (FDJ), Filippo Pozzato (Wilier Triestina), Dries Devenyns (Quick-Step Floors) en Maxim Belkov (Katusha-Alpecin). Daarachter reed Movistar op kop van het peloton in dienst van Nairo Quintana.

Katusha verhoogt tempo
De koplopers begonnen met acht minuten voorsprong aan de Monte Grappa van eerste categorie. Hier nam Katusha-Alpecin het werk van Movistar over. De ploeg van Ilnur Zakarin dunde het peloton stevig uit. Uiteindelijk bleven slechts acht renners over: naast Ilnur Zakarin en Robert Kišerlovski van Katusha-Alpecin ook Nairo Quintana, Tom Dumoulin, Vincenzo Nibali, Thibaut Pinot, Domenico Pozzovivo en Bob Jungels. Bauke Mollema kende een mindere dag en kwam zelfs in het groepje daarachter in moeilijkheden. Ook Dumoulin moest heel kort een gaatje laten, maar dat wist hij snel weer te dichten. De Nederlander had duidelijk betere benen dan gisteren.

Op het einde van de beklimming was het tempo iets gezakt, waardoor een aantal renners weer kon terugkeren, waaronder Mollema. In de kopgroep bleken de Belgen over de beste benen te beschikken. Devenyns kwam als eerste over de top, vlak voor Teuns, die in de afdaling weer bij zijn landgenoot wist aan te sluiten.

Aanval Nibali
Op de volgende en tevens laatste beklimming bleek Teuns de betere van de twee. Hij reed al snel weg van Devenyns. In het peloton gooide Nibali als eerste de knuppel in het hoederhok. Dumoulin moest vervolgens passen en zag de rest van de top zes wegrijden. Het viel echter stil vooraan, waardoor de Nederlander weer kon terugkeren.

Foto LaPresse – Fabio Ferrari

Ilnur Zakarin was de volgende die ten aanval ging. De Rus kreeg Pozzovivo met zich mee. Samen raapten ze Teuns op. Daarachter probeerden Nibali en Quintana naar voren te springen, maar de twee kwamen amper dichterbij. Integendeel: een groep met Dumoulin en Pinot wist weer bij Nibali en Quintana terug te komen.

Spannend slot
Op 17 kilometer van het einde plaatste Pinot een versnelling. Quintana en Nibali zaten direct in het wiel. Dumoulin koos voor zijn eigen tempo. Hij belandde in een groepje met Jungels, Mollema, Hirt, Reichenbach en Yates. Op de top hadden Zakarin en Pozzovivo twaalf seconden voorsprong op Quintana en co. Dumoulin volgde met zijn groep op een halve minuut.

Foto LaPresse – Fabio Ferrari

De eerste twee groepjes kwamen na de top snel bij elkaar. Samen probeerden de vijf koplopers de terugkomst van Dumoulin en co te voorkomen. De Nederlander kwam echter steeds dichterbij. Het verschil zakte van dertig, naar twintig, naar tien seconden. Het gat ging echter niet dicht. Op het einde wist de groep van Quintana zelfs weer wat uit te lopen. Het was een ware thriller.

Uiteindelijk kwam Dumoulin binnen op vijftien seconden. Thibaut Pinot won vooraan het sprintje en pakte zo de etappezege. In het klassement heeft Dumoulin nu een achterstand van 53 seconden op Quintana. Nibali staat tweede op 39 seconden, Pinot derde op 43 seconden.

[poll id=”520″]

RIDE Magazine
191 Reacties
Sorteer op:
27 mei 2017 17:16
Trouwens mooi van Mollema dat hij bij finish ff inhield om geen gaatje met Dumoulin te laten ontstaan. Anders had hij nog paar seconden achterstand opgelopen want Jungels lag zeker 3 seconden voor.
27 mei 2017 17:17
Wat een etappe. De giro zoveel mooier dan de tour.
27 mei 2017 17:17
Wat een finale! Elkaar slopen tot de laatste meter, prachtig. Pinot heeft nu ook zijn etappe, prima.
Dumoulin gevochten als een leeuw, heeft nog steeds een kans. Maar wat een spanning!
27 mei 2017 17:17
Fijn dat Yates, Mollema en Jungels meededen! Waren er zelf totaal niet bij gebaat.
Morgen wordt echt gekkenwerk..
27 mei 2017 17:17
Dumoulin zal echt superbenen moeten hebben morgen.
27 mei 2017 17:17
Lachwekkend dat er mensen zijn die denken dat Pinot morgen zijn minieme voorsprong kan vasthouden, die is hij halverwege al kwijt.
27 mei 2017 17:17
edit redactie: dergelijke reacties mag je achterwege laten
27 mei 2017 17:18
Man, ik hoop morgen op Dumoulin. Oh zo jammer dat ie geen boni's pakt. (zou iemands reactie hiervoor ook gecensureerd worden)
27 mei 2017 17:18
We moeten wel even ons enthousiasme temperen, wat hier al gezegd wordt: in de belangrijke TT's waar er druk op stond pakte Tom niet de overwinning. Zou morgen natuurlijk ook kunnen. Het is echt nog niet binnen. Podium is echter wel binnen.
27 mei 2017 17:18
Den qps, ik zag overwegend Dumoulin sleuren. Ik had combine verwacht Tom bij de kopgroep terug en Jungels ritzege....
27 mei 2017 17:18
@NDI22,
Maar Nibali deed toch juist wat hij moest doen? Om nog kans op de overwinning te houden moest hij vooral van Dumoulin afstand nemen. En dan moest hij ook in de laatste 15km nog mannen mee hebben. Quintana zou hij kunnen pakken in de tijdrit, al is dat niet zeker. In ongeveer dezelfde tijd als Dumoulin beginnen aan de tijdrit is wel bijna zeker niet het hoogste treetje van het podium.
Alleen Quintana leek tot de laatste kilometers nog grotere concurrenten in Nibali en Pinot te zien, dan Dumoulin. Onbegrijpelijk. Ik denk dat de "grote mannen" vandaag een half minuutje verspeeld hebben met naar elkaar kijken.
27 mei 2017 17:18
Hopelijk kan Tom enigszins nog herstellen om nog 29km te knallen. Dan zou het moeten lukken, puur op de power blaast hij deze mannen dan weg.
27 mei 2017 17:18
@John
Ja, dat viel mij ook op. Heeft Dumoulin toch wat ie wilde. TLJ die gisteren hun ballen er voor hem afreed en vandaag deed Bauke dat.
27 mei 2017 17:18
Volgens mij wel een voordeel voor Dumoulin dat ie achter Pozzovivo start. Die kan hij wellicht inhalen?

Edit hij start achter Zakarin
27 mei 2017 17:19
Zakarin die in de knettergek-modus zonder fouten precies 25 sec sneller rijdt dan Dumoulin ?
27 mei 2017 17:19
Verschil tussen 1 en 2 gaat in Milaan historisch klein zijn. Wat een spanning!!!
27 mei 2017 17:19
Had beter geweest als ze er op het vals plat terug bij hadden komen. Jungels/Dumoulin en een beetje Mollema hadden toch niet genoeg power.
27 mei 2017 17:20
Normaal wint Tom hier de Giro, maar na 3 weken koers is niets meer normaal. Zijn vorige tijdrit was nog zonder hele zware ritten (ja die naar blokhaus) nu is iedereen kapot.
Pinot kan gevaarlijk zijn, Nibali lijkt goed te doen om voorbij tegaan en Quintana zal een hele hele goede tijdrit moeten rijden om Tom voor te kunnen blijven
27 mei 2017 17:21
Wat een etappe! Heerlijk genoten
27 mei 2017 17:21
@ikbencyclingpro

logisch dat dumoulin het grootste deel nam, maar jungels heeft ook veel werk opgeknapt onder andere bergop heeft hij dumoulin zeer goed geholpen
27 mei 2017 17:21
Dit eindklassement gaat zo enorm dicht bij elkaar zitten niet normaal meer
27 mei 2017 17:21
Het kan morgen HET KAN JONGENS! Dumoulin mag Jungels wel de rest van z'n carriere helpen want zonder hem was het verschil veelste groot geworden.
27 mei 2017 17:21
Wat de uitslag morgen ook wordt, ik voel een andere tijden sport aankomen over 20 jaar. Hoe Dumoulin de Giro op het nippertje nog won of hoe Dumoulin de Giro aan de voet van de Stelvio op het toilet verloor.
27 mei 2017 17:22
Ik vond het heel attent van Mollema dat hij bewust een miniscuul klein gaatje op zijn voorhanger liet vallen aan de meet, achterom keek en zag dat het goed was. Ik denk dat hij - mocht hij daartoe in staat geweest zijn - nog meer had meegewerkt in dat groepje, à la Jungels maar het beste was eraf. Wat een koers!
27 mei 2017 17:22
@Jopie: sorry, maar de 3 laatste dagen maken de rest van de Giro nog niet goed, die was toch een pak saaier dan de voorbije jaren

Om te reageren moet je ingelogd zijn.