Giro 2017: Voorbeschouwing etappe 8
foto: ANSA
zaterdag 13 mei 2017 om 07:30

Giro 2017: Voorbeschouwing etappe 8

Na een etappe voor de sprinters vervolgt het Giro-peloton haar weg vanuit Molfetta richting Peschici. Daags voor de tweede krachtmeting van de klassementsrenners zullen zij zich  waarschijnlijk koest houden. Wie kunnen we wél verwachten deze etappe? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De startplaats voor de achtste etappe is Molfetta, een plaats ten noorden van de stad Bari. De havenstad kent een middeleeuws stadscentrum met daaromheen een modern ogende schil van nieuwbouw. Het 189 kilometer lange parcours voert de renners vanuit Molfetta langs de kust van de Adriatische Zee in de richting van Peschici, waar de renners een uitdagende finale te wachten staat. Onderweg vinden de coureurs twee gecategoriseerde beklimmingen op hun pad. Ook zijn er twee tussensprints, respectievelijk na 80 en 160 kilometer koers.

Na honderd kilometer bereiken de renners de top van de Monte Sant’Angelo, een klim van de tweede categorie die tien kilometer gemiddeld aan 6,8% stijgt. De steilste stukken zitten in het begin van de klim, waar de renners stroken van 10% moeten verteren. Na de eerste klim vervolgt de koers zich over glooiende wegen richting de volgende klim. De Coppa Santa Tecla, een klim van de vierde categorie. Nadat de renners die bedwongen hebben volgt er een vlak deel waar ploegen met interesse in de dagzege de jacht op de koplopers kunnen inzetten. Met nog 13 kilometer te gaan beginnen de eerste renners aan de Coppa del Formaro. Als die bedwongen is hebben de renners nog 4,7 kilometer voor de boeg.

De afdaling van de Coppa del Formaro is een kleine twee kilometer lang, waarna de coureurs nog anderhalve kilometer over vlakke wegen rijden voor de weg weer omhoog begint te lopen voor het slot van de etappe. In de laatste kilometer zitten nog twee lastige u-bochten. De laatst tweehonderd meter gaat in rechte lijn naar de eindstreep, wel loopt die weg gemiddeld 10% omhoog. Voor de renners is het dus zaak hun kruit niet te vroeg te verschieten. Voor de klassementsrenners is het zaak goed geplaatst te zitten in de laatste kilometers.

De aankomstplaats Peschici staat bekend om haar stranden en goede kwaliteit badwater. Helaas voor de renners zal er weinig tijd zijn voor een strandbezoek. Drie keer eerder kwam de Giro d’Italia naar het eeuwenoude kustplaatsje. De eerste keer was in 2000, toen won Danilo Di Luca de vijfde etappe. Zes jaar later was Franco Pellizotti de sterkste in Peschici, kan de Dolfijn van Bibione dat kunstje ruim tien jaar later herhalen? De enige keer dat een lange vlucht succesvol was in Peschici was in 2008, in de zesde etappe van die Giro won Matteo Priamo de etappe vanuit de lange vlucht. Een grote groep met onder andere Paul Martens en Giovanni Visconti bleef die dag vooruit, Visconti pakte zelfs de Maglia Rosa die dag.

Favorieten
Het is goed mogelijk dat de favorieten voor het eindklassement morgen een snipperdag nemen. Zondag wacht de zware rit naar Blockhaus en om daar zo goed mogelijk aan de start te verschijnen zullen zij niet meer energie verbruiken dan nodig. Door de klimmen in het parcours is deze etappe ook niet geschikt voor sprinters. Het Giro-peloton heeft ook geen puncher in de gelederen die de topfavoriet is voor een aankomst als deze. Dat alles maakt deze etappe een interessante voor aanvallers. Het is goed mogelijk dat we een gelijk koersverloop zullen zien als dat in de zesde etappe. Wie de favorieten zijn voor deze etappe is een beetje koffiedik kijken.

Mocht er toch geen groep vooruit blijven dan is Michael Woods (Cannondale-Drapac) een goede kanshebber op de overwinning. In Terme Luigiane liet hij al zien dat hij zich goed voelt op een aankomst als deze. De voormalig hardloper moet dan wel hopen dat er meerdere teams zijn die de kopgroep terug willen halen want zoals in etappe zes bleek, lijkt Cannondale-Drapac niet sterk genoeg om de koers alleen te controleren.

Laat Battaglin zijn Nederlandse broodheer juichen? – foto: Sirotti

Een renner die erg attent koerst in deze Giro is Enrico Battaglin (LottoNL-Jumbo) hij eindigde al twee keer bij de beste tien en moet een aankomst als deze goed aankunnen. De Italiaan won al twee keer een etappe in de Giro, in 2013 en 2014 mocht hij juichen, toen nog in het shirt van Bardiani.  Dylan Teuns (BMC) beschikt over een goede sprint en kan een steile muur wel aan, getuige zijn derde plaats in de Waalse Pijl. Kan hij BMC de zege bezorgen in Peschici

Montaguti wist te winnen in de Tour of the Alps – Foto: Sirotti

Matteo Montaguti (AG2R La Mondiale) is ook een renner die dit werk aan kan en vanuit een klein groepje kansrijk is. Dat hij ook kan winnen bewees hij enkele weken geleden in de Tour of the Alps. Ook de vlugge Spanjaard Pello Bilbao (Astana) is een naam om te onthouden voor zaterdag. Voor aankomsten als deze is hij in de wieg gelegd. Luis Léon Sánchez (Astana) heeft slechts één keer eerder de Giro gereden, dat was in 2015. Na ritzeges in de Tour de France zal hij ook in de Giro d’Italia een etappe willen winnen. De finale leent zich voor aanvallen en dat is iets wat Sánchez graag doet.

Eindelijk weer succes voor Slagter? – Foto: Sirotti

Eerder benoemden we al de kansen van Rusty Woods, de groene brigade van Vaughters kan ook een renner meesturen in de aanval. Denk aan Davide Villella of Tom-Jelte Slagter. Nederlands dagsucces kan komen van Slagter, donderdag was de instructie: “Meespringen bij een grote groep”, vertelde Slagter aan de NOS. Die instructie lijkt ook voor de achtste etappe een goed idee. Vanuit de kopgroep kan de Groninger wellicht verrassen in de steile finishstraat. Andere renners die vanuit de aanval iets zouden kunnen uitrichten zijn de Pool Maciej Paterski (CCC Sprandi Polkowice) en Giovanni Visconti (Bahrain Merida). Laatstgenoemde heeft prettige herineringen aan Peschici, in 2008 pakte hij hier immers de roze trui. Naast Visconti heft Bahrain ook meerdere ijzers in het vuur, wat te denken van Franco Pellizotti of Enrico Gasparotto?

Kan Stuyven zijn teleurstelling omzetten in motivatie? – Foto: Sirotti

Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) kon in de zesde etappe net niet winnen van Silvan Dillier. In etappe acht kan hij revanche nemen door net als donderdag vroeg aan te vallen en te hopen dat de groep vooruit mag blijven. Stuyven zal nog meer dan donderdag gebrand zijn op de zege. Daarnaast kan hij punten sprokkelen voor het puntenklassement, waar hij nog een goede positie geniet. Een renner naar wie we normaal gesproken snel kijken bij een etappe als deze is de Australiër Nathan Haas (Dimension Data), echter gaf hij na de zesde etappe op de ploegwebsite aan de laatste dagen zich niet helemaal fit te voelen. Mochten de klassementsrenners er wel zin in hebben kunnen we in de sprint bergop kijken naar renners als Adam Yates (Orica-Scott), Geraint Thomas (Sky), Thibaut Pinot (FDJ), Tom Dumoulin (Sunweb) en al die andere mannen met klassementsambities.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Michael Woods
*** Dylan Teuns en Enrico Battaglin
** Matteo Montaguti, Pello Bilbao en Davide Villella
* Luis Léon Sánchez, Tom-Jelte Slagter, Giovanni Visconti en Maciej Paterski

Weer en TV
Volgens Weeronline kunnen de coureurs zaterdag genieten van een aangenaam zonnetje en temperaturen tussen de 22 en de 27 graden Celsius. Er waait wel een noordenwind met windkracht 4. Het eerste deel van de etappe staat de wind schuin van voren en dat is altijd link.

De etappe is vanaf 13:15 live te volgen op Eurosport 1. De wedstrijd wordt van commentaar voorzien door Jeroen Vanbelleghem en Bobbie Traksel. Op WielerFlits kun je terecht voor een Volg Hier.

RIDE Magazine
45 Reacties
Sorteer op:
12 mei 2017 19:07
Toch wel raar dat er renners zijn met een ster, zoals Bilbao, Montaguti en Visconti. Terwijl ze in de etappe van gisteren er niet echt bij zaten.
12 mei 2017 19:09
Quote:
* Luis Léon Sánchez, Tom-Jelte Slagter, Giovanni Visconti en Maciej Paterski


Wat?! Haha, grapje natuurlijk.

Op basis van de etappe van gisteren zou je zeggen dat dit weer een ontsnapping wordt, maar anders zijn Woods en Yates mijn topfavorieten.
12 mei 2017 19:13
De voorspellingen lijken inderdaad vaak meer gericht op wat de wedkantoren zeggen. Maar ja zoals de Giro verloopt noemen ze wel veel namen die er eerder bij zaten. Morgen is gewoon een grote loterij. Willen de klassement renners dan wordt het echt leuk. Zo niet wordt het weer een vlucht van een man of 6 en eindigen de toppers daar achter. Ik hoop toch om een gevecht voor secondes tussen de grote namen :)
12 mei 2017 19:14
Kopgroepje tegen Cannondale, of een kopgroep met ook vertegenwoordiging van Cannondale.
12 mei 2017 19:20
En waarom zou Woods niet in de aanval kunnen gaan? Mannetje mee in de vroege vlucht, en dan de sprong wagen op de voorlaatste helling. Krijgt itt tot Yates dan wel enige vrijheid. Perfect te spelen. Tot dat kunstje zie ik Dillier ook wel weer in staat. Waarom Teuns (idd, Mario ;-) wel noemen, en hem niet? En verdient Stuyven niet minstens 2 sterretjes. Slagter, Sanchez (helaas) en Visconti: trio onzichtbaren met één ster.
12 mei 2017 19:22
Woods staat pas op 1.36 in het klassement en zat er op de Etna gewoon erg goed bij... Denk niet dat ze die zomaar in een vlucht laten meegaan.
12 mei 2017 19:22
Wordt naar alle waarschijnlijk een vluchter die met de zege aan de haal gaat
12 mei 2017 19:24
Wanneer de afstand naar de kopgroep nog speelbaar is op de voorlaatste hellingen, waarom zou Woods dan moeten aanvallen? Volgens mij is het met de sterkte van zijn ploeg, dan Veel verstandiger om hetgeen hij gisteren liet zien uit te spelen.
12 mei 2017 19:27
rui costa?
12 mei 2017 19:28
Op papier een leuke rit:p
12 mei 2017 19:36
Dat wordt genieten geblazen morgen! Het schiereiland van Gargano is werkelijk schitterend.
12 mei 2017 19:38
Mooi, dit wordt weer een hectisch finale voor het peleton. Dit is iets voor vluchters.
12 mei 2017 19:38
Kelderman verdient hier op zijn minst ook wel een vermelding.
12 mei 2017 19:38
tsja, niemand topfavoriet. Wordt een interessante etappe. Aankomst lijkt me wel lastiger dan die van gisteren (woendsag)
12 mei 2017 19:52
Rolland vandaag 185e op 5'17'' en hij liet zich bewust afzakken. Zou hij morgen plannen hebben?
12 mei 2017 20:00
Ik verwacht een aardige grote kopgroep die het zullen uitmaken wie er gaat winnen.
12 mei 2017 20:00
Costa staat te kort nog zeker voor een vlucht?
12 mei 2017 20:29
Mss richt Rolland zich wel op Blockhaus.
12 mei 2017 20:40
En idd op t lijf van ll sanchez deze...maar watsgeburt? Hij doet t niet lekker dusver..
12 mei 2017 20:54
Zal lastig worden om weg te geraken als vluchtgroep (net als eergister) iedereen weet natuurlijk dat de vlucht een grote kans heeft om weg te blijven en het begin is vlak. Jammer dat ze dat vaak niet uitzenden.
12 mei 2017 21:11
@Poeksel: dan zou ik eerder zeggen dat hij voor zondag wat achterstand wil opbouwen.
12 mei 2017 21:14
Hup Cannondale. Die ploeg moet er morgen toch nog een beetje een spektakel van maken.
12 mei 2017 21:20
Zal morgen wel voor de kopgroep zijn. Genoeg aanvallende renners om uit te kiezen. Wordt het een type Cataldo/Fraile met een solo of toch een puncher als Teuns/Gasparotto? Woods verwacht ik niet zo. Jammer eigenlijk dat ie nog zo dicht staat. Kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat hij voor een klassement gaat, zeker als je naar zijn kans op ritwinst kijkt.
12 mei 2017 21:20
Dit is weer vet onvoorspelbaar, gok op winnaar uit kopgroepje van Bora, Dimension Data, UAE of CCC. Als het peloton de kopgroep terughaalt zal er wel snoeihard naar de meet gereden worden omdat de favorieten niet mogen demareren van hun knechten en krijg je inderdaad Yates, Jungels, Kelderman en Woods van voren.
12 mei 2017 21:34
Ik ga voor Rolland! Vandaag nog even extra tijd verloren.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.