Giro 2024: Dit zijn de gravelstroken in de zesde etappe
Tadej Pogacar eerder dit jaar, op de gravelwegen van Strade Bianche - foto: Cor Vos
donderdag 9 mei 2024 om 08:51

Giro 2024: Dit zijn de gravelstroken in de zesde etappe

Het peloton koerst vandaag tijdens de zesde etappe van de Giro d’Italia 2024 in de omgeving van Siena, de bekende finishplaats van Strade Bianche, en dus mogen de bekende gravelstroken niet ontbreken. Maar wat krijgen de renners eigenlijk voor de wielen geschoven? WielerFlits neemt de gravelstroken nog wat beter onder de loep.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

In etappe zes van de Ronde van Italië koerst het peloton van het aan de kust gelegen Viareggio landinwaarts richting Rapolano Terme. Het parcours is 180 kilometer lang en kent 1.900 hoogtemeters. Onderweg komen de renners twee beklimmingen van vierde categorie, twee tussensprints maar bovenal drie grindstroken tegen.

De rit is in grofweg twee helften te verdelen. De eerste zeventig kilometer zijn zo goed als vlak, de 110 kilometer die daarop volgen gaan constant op en af. De renners zullen vooral schrik hebben van de drie grindstroken, goed voor 11,6 kilometer aan onverharde wegen. Het is niet te vergelijken met wat de renners in het voorjaar tijdens Strade Bianche op hun bord krijgen, maar het zal alsnog spektakel opleveren.

De eerste strook rond Vidritta is 4,4 kilometer lang en begint na iets meer dan 130 kilometer koers. Tussen de eerste twee gravelzones zit nauwelijks 600 meter. Tijd om je beter te positioneren is er dus niet, terwijl het hebben van een goede plek cruciaal lijkt voor de tweede sector van 4,8 kilometer. Deze bevat namelijk de tweede gecategoriseerde beklimming van de dag met de Grotti (2,5 km aan 6%).

De derde grindzone naar Pievina is 2,4 kilometer lang en eindigt met de tweede tussensprint van de dag, op ongeveer 17 kilometer van de eindstreep. Het feit dat de absolute finale geen nieuwe sectoren kent, betekent (volgens het eeuwenoude wielergezegde) dat je de koers wellicht niet kunt winnen op de gravelstroken, maar wel kunt verliezen.

Gravelstroken in de zesde etappe van de Giro d’Italia 2024

  • Settore Sterrato 1: Vidritta (4,4 kilometer) – nog 49,5 kilometer
  • Settore Sterrato 2: Grotti (4,8 km) – nog 44,5 kilometer
  • Settore Sterrato 3: Pievina (2,4 km) – nog 17,5 kilometer

Totaal onverharde stroken: 11,6 kilometer

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.