Giro-revelatie Giulio Pellizzari: van Pogacar-fan naar toptalent tussen zijn helden
foto: Cor Vos
Youri IJnsen
woensdag 22 mei 2024 om 20:05

Giro-revelatie Giulio Pellizzari: van Pogacar-fan naar toptalent tussen zijn helden

Overzicht Dinsdagmiddag werd hij pas in de laatste honderden meters achterhaald en na afloop kreeg hij de bril en roze trui van zijn grote held Tadej Pogačar. We hebben het over Giulio Pellizzari, de jongste snaak (20 jaar) in de Giro d’Italia 2024. Maar in de derde week kleurt hij wel de koers. En dat kan de komende jaren wel eens vaker gebeuren. Wat is het pad van deze Italiaan? WielerFlits zet het op een rij.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Pellizzari werd op 21 november 2003 geboren in San Severino Marche, in het hart van de gelijknamige regio Marche. De meest bekende wielrenner uit die buurt is wijlen Michele Scarponi. Toch raakt Pellizzari er besmet met het wielervirus. Dat blijkt wel uit de foto die deze Giro al meermaals naar bovengekomen is: een piepjonge Pellizzari van 15 jaar poseert voor de start van Strade Bianche 2019 met zijn grote held Pogačar. Dat is iets meer dan vijf jaar geleden. Een jaar later brak corona uit in maart 2020, het eerste jaar dat Pellizzari als junior uitslagen kan rijden.

Wat blijkt? De door het wielrennen bezeten Pellizzari heeft zelf óók talent. Op 16 juli 2020 rijdt hij – de Italiaan is dan nog slechts 16 jaar – een nationale tijdrit op het autocircuit van Imola. Lorenzo Milesi (de huidige belotenwereldkampioen tijdrijden) wint voor de toen nog als toptalent beschouwde Andrii Ponomar uit Oekraïne. Pellizzari eindigt bij zijn eerste wedstrijd als junior op 23 tellen na een kleine tien kilometer. In het najaar begint hij vervolgens ook in nationale eendagskoersen de korte resultaten opeenstapelen, nog altijd voor zijn zeventiende verjaardag.

In het shirt van UC Foligno begint de jongeling in 2021 zowaar te winnen. Half mei was hij de beste in koers tijdens Eroica Juniors, zeg maar Strade Bianche U19. Volgens hem zelf ruïneerden ‘buitenaardse krachten’ toen zijn feestje; in een sprint met twee verloor hij van Martin Svrček (nu Soudal-Quick-Step). Kort daarvoor won hij zijn eerste koers en in augustus deed hij dat nog eens. Hij mocht zodoende mee naar de Vredeskoers voor junioren, een koers met nationale selecties. Pellizzari eindigde als tiende in het eindklassement, dat met kennis van nu boekdelen spreekt.


flag-cz Course de la Paix Juniors 2021 (1.Ncup)
1. flag-no Per Strand Hagenes in 8u48m07s
2. flag-de Emil Herzog +10s
3. flag-be Cian Uijtdebroeks +28s
4. flag-fr Romain Grégoire +32s
5. flag-nl Joost Brinkman +1m01s
6. flag-nl Tibor Del Grosso +1m02s
7. flag-be Vlad Van Mechelen +1m03s
8. flag-at Marco Schrettl +1m34s
9. flag-no Stian Fredheim +1m41s
10. flag-it Giulio Pellizzari +1m49s


Snelle overstap naar de profs
In de week voor het EK in Trente (Italië) wint hij nog een keer, maar in eigen land cijfert hij zich weg voor ploegmaats. Als hij ook in het najaar korte resultaten blijft neerzetten, lijkt hij klaar voor de beloften. Niets van dat alles. Pellizzari tekent meteen een profcontract en is per 1 januari 2022 – dan precies 18 jaar en dertig dagen ‘oud’ – prof bij Bardiani-CSF-Faizanè. Een bewuste keuze, want de broers en teameigenaars Bruno en Roberto Reverberi lanceren vanaf dat jaar een unieke propositie in het wielrennen. Binnen hun ProTeam zetten ze een beloftenprogramma op poten.

In navolging van Filippo Zana hopen ze talenten van net onder te toplaag een goede opleiding te bieden. “Het wielrennen is geëvolueerd en daarop moeten we anticiperen om met de tijd mee te gaan. Vandaag de dag stappen steeds meer talenten rechtstreeks over van de junioren naar de WorldTour. Het is voor ons tegenwoordig enorm lastig om onze eerste keuzes onder contract te krijgen. Het is daarom essentieel voor ons om daarop te anticiperen en een batterij aan jonge, potentiële renners binnen ons eigen team te laten groeien”, zijn de Reverberi’s van mening.

En zo werd Pellizzari een van de eerste renners van dit project. Als profploeg kreeg Bardiani-CSF-Faizanè groen licht om met hun beloften deel te nemen aan U23-wedstrijden. Zodoende reed Pellizzari in 2022 in totaal 42 koersdagen, maar 27 daarvan waren op U23-niveau. Met koersen als de Ronde van de Achterhoek en de Flanders Tomorrow Tour, reed de jonge Italiaan ook koersen die niet bij hem pasten om te leren als renner. Het resulteerde in zijn doorbraak in 2023, met een zege in de Giro del Medio Brenta en een tweede plek in de Tour de l’Avenir achter Isaac Del Toro.

Gregor Mühlberger kwam superlatieven voor Pellizzari tekort na de Tour of the Alps 2023 – foto: Cor Vos

Wat goed is, komt snel
Zijn jonge leeftijd en goede uitslagen zorgen ervoor dat het halve WorldTour-peloton vorige winter aan de lijn hangt met de broers Reverberi en manager Alex Carera. Allemaal krijgen ze nul op het rekest. Hij doet in ieder geval zijn contract uit tot eind 2024. In vrijheid bij wat nu VF Group-Bardiani CSF-Faizanè is, zette hij zijn sterke seizoen van 2023 voort. Op de slotdag verspeelde hij een top 10-plek in de Tour of Antalya, zijn eerste koers van het jaar. In de Istrian Spring Trophy werd hij begin maart zevende, de koers die werd gedomineerd door de talenten van Visma | Lease a Bike.

Daarbovenop kwamen nog een vijftiende plek in de Internationale Wielerweek van Coppi & Bartali en een achtste plek in de GP Palio del Recioto (U23). Allemaal wedstrijden die wellicht een blinde vlek zijn voor de wat minder door de wol gevergde wielervolgers. In de Tour of the Alps toonde hij zich voor het eerst aan het grote publiek, toen alleen latere eindwinnaar Juan Pedro López hem in de derde rit van zijn eerste profzege afhield. Hij werd uiteindelijk achtste in het eindklassement en meteen waren de verwachtingen rondom hem voor de Giro hooggespannen.

Pellizzari volgt in de Tour of the Alps brutaal Geraint Thomas – foto: Cor Vos

In de openingsrit toonde hij zich meteen (hij werd ingehaald door Pogačar, toen kwam de fanfoto boven), maar daarna had hij het heel lastig. Hij dacht zelfs aan opgeven, gaf hij later aan. In de koninginnenrit naar Livigno zat hij voor het eerst mee in de ontsnapping van de dag, maar daags na de laatste rustdag was hij op zijn best. In rotweer viel hij in de zwaar aangepaste ‘Stelvio-rit’ in de diepe finale aan. Even leek hij op weg naar zijn eerste profzege, maar in de slotkilometer werd hij achterhaald door zijn grote held: achter rozetruidrager Pogačar eindigde Pellizzari als tweede.

Van enthousiaste wielerfan naar klop krijgen van je grote idool. Het leven van de jonge Italiaan is binnen vijf jaar op zijn kop gezet. Het leest als een keigoed jongensboek dat zeker in het romantische Italië een bestseller zou kunnen zijn. Maar net in dat land is de roep om een wereldtopper in het rondewerk gigantisch, na het afscheid van Vincenzo Nibali. Pellizzari heeft alles in zich om het te maken. Dat gaat hij na dit seizoen doen in het shirt van Red Bull-BORA-hansgrohe, waar de jonge Italiaan een meerjarig contract heeft getekend. Vai vai, Giulio!

Pellizzari knuffelt Pogacar nadat die laatste hem net van zijn eerste profzege afhoudt

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.