In Kuurne-Brussel-Kuurne trotseren de renners sinds 1945 heel wat elementen
Geen Omloop Het Nieuwsblad, zonder Kuurne-Brussel-Kuurne. Het Vlaamse openingsweekend kent traditioneel zijn besluit met de semiklassieker. Met een koers waarin bonkige klassiekertypes en sterke sprinters vaak de degens kruisen. WielerFlits neemt je mee in de historie van deze wedstrijd.
1945 is in veel opzichten een bijzonder jaar, ook voor de organisatie van Kuurne-Brussel-Kuurne. De eerste editie van de klassieker vond toen namelijk plaats. De stofwolken van de Tweede Wereldoorlog waren nog niet eens opgetrokken, maar toch koerste een bescheiden peloton van veredelde amateurs en semiprofs voor de eerste keer over de West-Vlaamse wegen in de omgeving van Kuurne en Brussel. De in Roeselare geboren Valère Ollivier (1921-1958), die in eigen stad zeer populair was vanwege zijn vele zeges in nabijgelegen kermiskoersen, zette zijn naam als eerste op de erelijst.
Twee jaar later, in 1947, werd er voor de eerste keer besloten om van Kuurne naar Brussel en weer terug naar Kuurne te rijden en was Kuurne-Brussel-Kuurne écht een feit. Er werd in de daaropvolgende jaren nog wel vaak gesleuteld aan het parcours, de plek op de kalender (KBK was enkele jaren zelfs de Vlaamse openingskoers, nog voor de Omloop) en de naam. Zo ging de koers, nadat de organisatie had besloten om het zwaartepunt van de wedstrijd te verleggen naar de Vlaamse Ardennen, tien jaar lang door het leven als de Omloop der Beide Vlaanderen.
Het deed echter niks af aan de allure van de koers. De grote kampioenen van weleer vonden hun weg naar Kuurne en dat is te zien, als we een blik werpen op de erelijst. Joseph Planckaert was aan het einde van de jaren vijftig succesvol in eigen land, Roger De Vlaeminck was in 1970 en 1971 de beste in Kuurne en Patrick Sercu wist zijn naam in 1977 te vereenzelvigen met de koers. Ook een opvallende naam op de erelijst: die van Patrick Lefevere. De excentrieke en uitgesproken ploegbaas was ooit zelf een meer dan verdienstelijk profwielrenner en boekte in 1978 een prestigieuze zege in Kuurne.
In 1979, een jaar na de zege van Lefevere, besloot de organisatie het roer nogmaals om te gooien. De originele naam werd opnieuw aangenomen en tot op de dag van vandaag kennen we de wedstrijd als Kuurne-Brussel-Kuurne. Dit geeft overigens wel een vertekend beeld, want er wordt al meer dan vijftig jaar niet meer van Kuurne naar Brussel en weer naar Kuurne gereden. Zo was Ninove jarenlang het keerpunt voor het peloton, die eer is nu voorbehouden aan een deelgemeente van Zottegem. Bovendien is de start anno 2024 in… Kortrijk.
Maar genoeg over het parcours, het is tijd om de erelijst erbij te pakken en eens te kijken naar de oud-winnaars. In de jaren zeventig van de twintigste eeuw wonnen – zoals eerder aangegeven – meerdere grote namen, net als in de daaropvolgende decennia voor de eeuwwisseling. Tweevoudig Ronde van Vlaanderen-winnaar Edwig Van Hooydonck is een naam die ons te binnen schiet, net als Johan Museeuw, Andrei Tchmil, Peter Van Petegem en buitenlandse toppers als Olaf Ludwig, Frédéric Moncassin en Rolf Sørensen.
Het is en blijft opmerkelijk dat de naam van Eddy Merckx hier niet tussen staat. De ‘Kannibaal’ uit Meensel-Kiezegem, de onbetwiste GOAT, wist Kuurne-Brussel-Kuurne nooit te winnen. Al moeten we wel meteen de belangrijke kanttekening plaatsen dat Merckx de wedstrijd vaak aan zich voorbij liet gaan. Merckx won dus nooit in Kuurne, maar 54 keer ging de zege naar een landgenoot van de succesvolste wielrenner aller tijden.
Nederland wist tien keer een winnaar af te leveren. De enigszins vergeten Piet Rentmeester was de eerste in 1962, gevolgd door Jan Raas (1980 en 1983), Jos Lammertink (1984), Roy Sentjens (2003), Steven de Jongh (2004 en 2008), Bobbie Traksel (2010), Dylan Groenewegen (2018) en Fabio Jakobsen (2022). En de man met de meeste zeges? Dat is toch echt Tom Boonen. De Kempenaar boekte in 2014 zijn derde en tevens laatste overwinning in Kuurne.
Laatste winnaars Kuurne-Brussel-Kuurne
2023: Tiesj Benoot
2022: Fabio Jakobsen
2021: Mads Pedersen
2020: Kasper Asgreen
2019: Bob Jungels
2018: Dylan Groenewegen
2017: Peter Sagan
2016: Jasper Stuyven
2015: Mark Cavendish
2014: Tom Boonen
In het wielerseizoen 2024 wordt de Omloop Het Nieuwsblad verreden op zondag 25 februari.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.