Jay Vine is er nog niet, maar zet wel ‘grote stap’ in revalidatie
foto: Cor Vos (archief)
woensdag 29 mei 2024 om 10:43

Jay Vine is er nog niet, maar zet wel ‘grote stap’ in revalidatie

Het herstel van Jay Vine gaat de goede kant op. De 28-jarige klimmer mag eindelijk weer in de buitenlucht trainen. Vine was bijna twee maanden geleden een van de voornaamste slachtoffers van de massale valpartij in de Ronde van het Baskenland. De Australiër brak daarbij een nekwervel en twee borstwervels in zijn ruggengraat.

Een operatie bleek niet noodzakelijk, maar Vine moest de voorbije acht weken wel een nekbrace dragen. “Een CT-scan heeft nu aangetoond dat het bot goed aan het genezen is. Jay mag nu dan ook zijn nekbrace afdoen”, komt Adrian Rottuno, de teamarts van zijn ploeg UAE Emirates, nu met een geruststellende update.

“Hij mag nu ook weer in de buitenlucht trainen, al zal hij wel rustig moeten opbouwen. Dat is heel belangrijk voor zijn houding op de fiets”, benadrukt Rottuno. “We zullen dit proces nauwlettend in de gaten houden. Jay heeft nog altijd enkele weken revalidatie voor de boeg, maar dit is een eerste grote stap die hij zet in zeven weken. Dit is vanuit mentaal en fysiek oogpunt natuurlijk heel fijn.”

Rotunno liet in een eerdere update over de situatie van Vine al weten dat er na de val geen neurologische blessures (hersenen, ruggenmerg en zenuwen), andere ernstige verwondingen of een hoofdtrauma zijn geconstateerd. Over het verdere verloop van zijn seizoen – en een eventuele rentree – valt nu nog niks te zeggen.

De voorbije weken waren voor Vine behoorlijk emotioneel. “De eerste dagen was het best wel spannend, aangezien het onduidelijk was of er nog neurologische complicaties zouden optreden. Of dat er toch geen operatie nodig was. Ik heb nog een lange weg te gaan naar een volledig herstel, maar ik kijk ernaar uit om deze in te gaan zetten”, liet hij begin april weten.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.