Jos van Emden 20ste: “Op dit parcours niet eens zo slecht”
Jos van Emden tijdens de tijdrit - foto: Sirotti
woensdag 26 september 2018 om 17:19

Jos van Emden 20ste: “Op dit parcours niet eens zo slecht”

Jos van Emden maakte op het WK tijdrijden de top twintig vol. “Ah, ik denk dat ik op dit soort parcours een behoorlijke tijdrit rijd. Misschien ben ik iets te hard vertrokken. Anderzijds, ik zou het de volgende keer opnieuw zo indelen, denk ik.”

Van Emden begon zijn relaas tegen de media met een vleugje humor. “Ik wilde absoluut de beste tijd hebben op het eerste tussenpunt en dat is niet gelukt. Dus ben ik ontevreden. Ach serieus, op een parcours als dit twintigste eindigen, dat vind ik aanvaardbaar. Ik denk dat ik een degelijke prestatie heb neergezet.”

Van Emden werd pas laat geselecteerd, maar daar heeft hij absoluut geen moeite mee. “Mijn voorbereiding hierop zou niet anders geweest zijn. Dat liet mijn programma ook niet toe. En het is ook niet dat ik naar Oostenrijk ben afgezakt met medaille-ambities. En nee, ik ben deze tijdrit ook niet tegen mijn zin gereden.”

Waar Van Emden wel moeite mee had, was om niet te starten als een malloot. “Altijd al mijn probleem geweest. Na drie kilometer besefte ik dat ik toch best wat gas kon terugnemen, anders zouden de laatste twintig kilometer wel eens heel lang kunnen duren. Maar toegegeven, het was best verraderlijk. Je wil tegen die pijngrens aan rijden, maar daarna kwam nog zó een lang stuk. Het was ook ontzettend saai. Noem het maar hersenloos. Fietsen met het verstand op nul. Maar dat hoort er ook bij, niet?”

Geen slecht woord over het parcours, trouwens. “Niet honderd procent mijn ding, maar wel hartstikke mooi. Met alle facetten van het tijdrijden er in verwerkt. Gebalanceerd. Eigenlijk net zoals ik het verwacht had: rechtdoor in het begin om daarna zo hard mogelijk die klim op te rijden en daarna weer door te trekken tot aan de finish. Dat is ook wat ik gedaan heb. In mijn geval zonder flitsende benen, maar misschien was dat op dit parcours ook niet nodig. Net daardoor viel de omschakeling op de klim best mee. Eenmaal boven vielen de eerste vijf kilometer wel wat tegen. Ben ik dan toch iets te hard vertrokken?”

RIDE Magazine
13 Reacties
Sorteer op:
26 september 2018 18:10
Dit was niet bepaald een tijdrit voor van Emden, dus 20ste is niet onaardig. Wat me meer zorgen baart is dat hij het ook niet meer laat zien in tijdritten die hem wel op het lijf geschreven zijn.
    26 september 2018 19:04
    Dus je roeptoetert maar wat omdat je nu eenmaal geen wandelende wielerdatabase bent?
    26 september 2018 19:35
    In dit geval wel ja. Ik heb mijn woorden al terug genomen.
26 september 2018 18:16
Van Emden heeft dit seizoen meer dan genoeg hele goede tijdritten gereden.
    26 september 2018 18:21
    Welke dan vlek? Normaal wint hij toch elk jaar wel een tijdrit of proloog. Dit jaar nihil.
    26 september 2018 18:25
    9 tijdritten dit jaar, waarvan 6 top 10 en 2 daarvan 2e, dat is zeker niet slecht. Ook als je kijkt van wie hij die verliest.
    26 september 2018 18:46
    Misschien heb je gelijk; Ik ben geen wandelende wieler database, maar van wie heeft hij dan twee keer verloren en in welke rondes?
    26 september 2018 18:54
    In de Dauphine van Kwiatkowski en in de T-A van Dennis, verder werd hij nog 4e in de Giro achter Dennis, Dumoulin en Tony Martin, ook geen schande lijkt me.
    26 september 2018 19:05
    Dit jaar was hij dan weer een van de motoren bij een overwinning in een ploegentijdrit. Daarnaast reed hij dus genoeg tijdritten die qua niveau niets onder deden voor de meeste overwinningen die hij in die discipline heeft geboekt. Dat hij 'het niet meer laat zien' in tijdritten die hem liggen, is dus grote onzin.
    26 september 2018 19:26
    Ok rahimns en vlek: ik neem mijn woorden terug. Gevoelsmatig reed hij een minder seizoen maar dit is inderdaad niet slecht.
    26 september 2018 21:02
    Verschil is natuurlijk dat hij dit jaar goede ritten reed en vorig jaar iig één super goede
    We hadden allemaal de hoop dat hij dat door zou trekken maar dat is niet gebeurd. Niet slecht dus maar wel minder dan vorig jaar
26 september 2018 18:16
Ok Jos, als jij tevreden bent zijn wij dat ook!
26 september 2018 20:18
Leuke gozert. Ik wou dat ik vroeger zo realistisch mijn meerdere kon erkennen...

Om te reageren moet je ingelogd zijn.