Lorena Wiebes wint weer in RideLondon Classique na indrukwekkende lead-out Lotte Kopecky
foto: Cor Vos
zaterdag 25 mei 2024 om 15:42

Lorena Wiebes wint weer in RideLondon Classique na indrukwekkende lead-out Lotte Kopecky

Rit twee van de RideLondon Classique is gewonnen door Lorena Wiebes. De renster van SD Worx, die vrijdag ook al de openingsrit van de Britse rittenkoers op haar naam schreef, was op een punchaankomst de snelste van het peloton. Ze kreeg een perfecte lead-out van haar ploeggenote Lotte Kopecky.

De tweede etappe van de RideLondon Classique was de lastigste van de driedaagse rittenkoers. Na de start in Maldon maakten de rensters een lange lus om na goed 65 kilometer terug te keren in de havenplaats. Vervolgens wachten nog twee lokale ronden van elk 35 kilometer. Hierin was de beklimming van North Hill (0,9 km aan 6,3%) – op goed twaalf kilometer van de streep – het voornaamste obstakel. Al liep de finishstraat in Maldon ook steil omhoog: tweehonderd meter aan meer dan elf procent!

Geen vroege vlucht
De aanloopfase naar de lokale ronden verliep bijzonder rustig. Niemand wilde zich wagen aan een vroege vlucht en dus werd er gegroepeerd naar Maldon gereden. Dat betekende overigens niet dat het tempo laag lag. Zeker op de voorlaatste beklimming van North Hill ging het hard, vooral omdat Lidl-Trek het tempo opvoerde. Net voor de top kwam er dan een versnelling van Soraya Paladin (Canyon//SRAM Racing). Klassementsleider Wiebes was echter alert, passeerde de Italiaanse net voor de top en pakte zo drie bonificatieseconden.

Een gesloten peloton – foto: Cor Vos

In de laatste ronde kwam het spel pas echt op de wagen. We zagen verschillende uitvalspogingen, zij het zonder succes. Aan de voet van de laatste keer North Hill was alles daarom nog bij elkaar. Op deze klim nam Lidl-Trek weer het initiatief, maar het was Paladin die weer ten strijde trok. Lotte Kopecky counterde, passeerde als eerste de top en trok nog even door. Een groepje van zo’n tien rensters scheidde zich af, maar in de afdaling kwamen veel rensters terug. We leken met een uitgedund peloton naar de streep te zullen rijden.

Wiebes wint na lead-out Kopecky
Enkele rensters, onder wie Ilse Pluimers en de zeer actieve Maike van der Duin, probeerden een sprint nog te ontlopen. Mede door het controlerende werk van Kopecky bleef alles echter bij elkaar. De wereldkampioene trok in de laatste kilometer ook de sprint aan voor Wiebes, die er in de laatste rechte lijn uitkwam en met overmacht won. Charlotte Kool eindigde als tweede, Kopecky werd nog derde.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.