Mathieu van der Poel maakt favorietenrol waar in Tábor
Foto: Orange Pictures - Sportfoto.nl
zondag 5 november 2017 om 15:27

Mathieu van der Poel maakt favorietenrol waar in Tábor

Mathieu van der Poel heeft het Europees kampioenschap in Tábor op zijn naam geschreven. De Nederlander reed in de tweede ronde weg bij zijn landgenoot Lars van der Haar, die wel het zilver mee naar huis mag nemen. Toon Aerts kaapte op ruime afstand het brons weg.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Snelle start Van der Poel
Mathieu van der Poel had zich, naar goede gewoonte, voorgenomen om snel uit de startblokken te schieten. De Nederlands kampioen had op de omloop in Tábor nog nooit in zijn carrière een cross verloren, en daar wilde hij op dit Europees kampioenschap graag een vervolg aan breien.

Zijn op papier grootste uitdager, Lars van der Haar, gaf in de eerste ronden geen meter toe op de snel gestarte Van der Poel. De vinnige Nederlander plakte aan het wiel van zijn jonge landgenoot, en ook uittredend Europees kampioen Toon Aerts slaagde erin om zijn wagonnetje een tijdje aan te haken.

Balken maken verschil
Maar na twee en een halve ronde zorgden de balkjes voor de beslissing. Die liggen in Tábor traditioneel op een helling. Van der Poel versnelde vlak voor de balkjes, sprong erover op zijn fiets en zette daarna wederom door. Van der Haar en Aerts moesten afstappen en Van der Poel had zijn gaatje te pakken.

Aerts viel vervolgens volledig stil, Van der Haar bleef zich wél geven. Op veel stroken was hij misschien wel de evenknie van Van der Poel, maar hij moest aan de balkjes iedere ronde drie à vier seconden extra toegeven. Dat maakte dat hij aan de finish ruim 20 seconden op winnaar Van der Poel moest toegeven.

Strijd voor het brons
Achter deze twee Nederlander troepte een groep samen van een tiental renners, met heel wat Belgen, maar ook Nederlanders David van der Poel en Corné van Kessel, Italiaan Gioele Bertolini en thuisrijder Michael Boros. Het tempo in deze groep lag duidelijk lager dan dat van de talentvolle Nederlanders.

In de slotronde plaatste Michael Vanthourenhout een versnelling aan de balken, in de hoop de bronzen plak mee naar huis te kunnen nemen. Uittredend kampioen Aerts dichtte de kloof echter nog en ging met het brons aan de haal, weliswaar op ruim anderhalve minuut van een ongenaakbare Van der Poel.

Europees kampioenschap veldrijden voor profs 2017
1. flag-nl Mathieu van der Poel in 57m37s
2. flag-nl Lars van der Haar op 22s
3. flag-be Toon Aerts op 1m27s
4. flag-be Michael Vanthourenhout in z.t.
5. flag-nl David van der Poel op 1m30s
6. flag-be Jens Adams op 1m32s
7. flag-cz Michael Boros op 1m33s
8. flag-be Laurens Sweeck op 1m34s
9. flag-nl Corne van Kassel op 1m36s
10. flag-be Kevin Pauwels in z.t.

RIDE Magazine
52 Reacties
Sorteer op:
5 november 2017 15:31
Magistrale Mathieu. VDH ook erg goed.
Jammer dat David van der Poel zijn minste balkjes had in de laatste ronde. Kon net niet meesprinten om brons. Dat had een heel leuk podium geweest.
5 november 2017 15:33
Afgang voor de Belgen wel, dat goud er niet in zat was van tevoren wel duidelijk, maar deze achterstand op zowel Van der Poel als Van der Haar is ontluisterend. Hoewel beiden natuurlijk heel erg goed waren vandaag.
5 november 2017 15:33
Die vanthourenhout mag ook wel een draai om zn oren hebben. Hele wedstrijd als een krant rijden en dan 4e worden en daarom je fiets maar zo hard mogelijk op de grond smijten. Rij liever je longen uit je lijf zodat je geen kracht meer hebt voor dit soort onrespectvol gedrag
5 november 2017 15:34
Pre-cies wat leegloper zegt.
5 november 2017 15:36
Collectie compleet voor MvdP. Alle truien die er te winnen zijn in de CX heef hij nu
5 november 2017 15:36
Morgen dag van nationale rouw in Vlaanderen?
5 november 2017 15:39
Wat een saaie wedstrijd. Dat zegt natuurlijk genoeg over de klasse van Mathieu. Diepe buiging
5 november 2017 15:40
Dacht Vanthourenhout dat ie om de winst sprintte of zo?
Magistraal van vd Poel en vd Haar. De Belgen ontluisterend slecht.
5 november 2017 15:41
@velominatus
Zal wel meevallen, 2x goud, zilver en brons was misschien meer dan gedacht werd. Van der Poel kloppen is al weken onmogelijk en zonder Van Aert was die kans op zilver nu ook weer niet zo groot.
5 november 2017 15:45
Wat een baas!
5 november 2017 15:50
Goed dat Wva in alle rust aan zijn biografie werkt met Luca, had dit niet overleefd.
5 november 2017 15:58
Wauw, wat geweldig en wat saai was deze race. Matje laat maar weer eens zien wie de beste crosser is.
Mooi dat Aerts Vanthourenhout er nog oplegde in de sprint overigens. Had ie maar het tempo moeten drukken toen Aerts hierom vroeg.
5 november 2017 16:27
WernerFranke, de enige die echt telt is elite mannen. Maar nu vast wordt er vast anders gepraat.
5 november 2017 16:31
Het is echt een dramatisch seizoen, nog nooit meegemaakt. Heb de cross niet gezien en zal ook de komende weken de cross links laten liggen en met deze uitslagen volledig terecht. De Vlamingen moeten tevreden zijn met wat broodkruimeltjes, zeges bij vrouwen en beloften, maar dat zijn onbelangrijke nevenklassementen.
5 november 2017 16:32
@WernerFrank
De teleurstelling droop er anders behoorlijk vanaf bij de twee Belgische commentatoren. Logisch ook, als je ziet hoe de twee Nederlanders vandaag overheersten tegen het pak Belgen.
5 november 2017 16:34
Wat een overschot, zelfs op een zeer sterke Van der Haar. Kennelijk ligt de Koppenbergcross Van der Poel totaal niet, moet haast wel. Hier overklast hij iedereen wederom met ruime marge. Beste crosser aller tijden? Qua inhoud, techniek, pure klasse en flair heb ik het nog nooit zo gezien.
5 november 2017 16:35
Het is dan ook dramatisch, hopelijk is het dieptepunt bereikt, maar ik vrees dat we dit zullen zien voor de rest van het seizoen. Het lange aftellen naar de Omloop Het Nieuwsblad is al begonnen.
5 november 2017 16:43
Ik denk niet dat er vanmiddag één Belg voor zij TV zat die dacht dat Aerts, Sweeck of godbetert Pauwels vandaag even van der Poel zou vloeren. Als je er niet op rekent, kan er ook geen teleurstelling zijn, lijkt me. Dat VDH er ook van wegrijdt was ook niet echt onvoorspelbaar. Brons ipv eventueel zilver zal niet genoeg zijn om een nationale/gewestelijke rouwdag af te kondigen.
5 november 2017 16:43
Oersaai. Gadverdamme. Heb het na twee ronde afgezet.
Was geen spanning onderling maar ook geen modder,sneeuw of regen.

Hopen dat lars en wout nog iets kunnen doen dit seizoen anders is het cross seizoen al beslist.
5 november 2017 16:51
@max, werner
Slechte verliezers alweer en weinig sportief wederom, is er alleen spanning als de Belgen meedingen, amaiamai. Zet die frustatie van je af en geniet van wellicht de grootste crosser aller tijden voor wie de eer tot nu bij Liboton of de Vlaminck lag.
5 november 2017 16:55
Ik had Sporza met geluid uit aan staan en bekeek vooral de oersaaie start van Leg 2 in de Volvo Ocean Race, en dat zegt wat. De cyclocross concurrentie door MvdP en ook LvdH andermaal gereduceerd tot veredelde funklassers.
5 november 2017 16:57
En als het aan hemzelf ligt gaan we dit nog 5 seizoenen achtereen mogen beleven, leuk man.
5 november 2017 17:08
@RV
Jammer van je constant afkraken, als Bolt met overmacht wint, staat een stadion op zijn kop, als vdp het doet is het oersaai. De rest zou zich eens achter de oren moeten krabben waarom het verschil zo groot is, niks onmenselijks aan, passie heet dat.
5 november 2017 17:21
Niets anders dan respect!
5 november 2017 17:21
@schipperaar
Hehe, wel grappig dat je dat zegt, aangezien 90% van de WF'ers hier reageert enkel en alleen omdat een Nederlander domineert en überpatriot is. En jij gaat dan een ander 'terechtwijzen'.

Snap best dat mensen dit saai vinden. Ik niet, maar snap het wel.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.