Mathieu van der Poel wint boeiende Dwars door Vlaanderen
foto: Cor Vos
woensdag 3 april 2019 om 16:36

Mathieu van der Poel wint boeiende Dwars door Vlaanderen

Mathieu van der Poel heeft de 74e Dwars door Vlaanderen naar zijn hand gezet. In Waregem won hij de sprint van de kopgroep, die in de finale tot stand was gekomen. Voor de Nederlander van Corendon-Circus is het zijn eerste zege in een WorldTour-koers.

Dwars door Vlaanderen is met zijn lengte van 182 kilometer aan de korte kant voor een Vlaamse voorjaarsklassieker, maar toch ontbreekt het elk jaar niet aan spektakel. Pas na tachtig kilometer is de Nieuwe Kwaremont de eerste helling van de dag, maar vanaf dat punt worden de wegen smaller, het peloton nerveuzer en volgen de hellingen elkaar in rap tempo op. Een parcours waarop de favorieten zich niet kunnen verstoppen.

Acht vluchters
Om 12.15 uur klonk het startsein van Dwars door Vlaanderen, de koers die de afgelopen twee jaar werd gewonnen door Yves Lampaert. Het duurde tot voorbij het eerste wedstrijduur tot de lange vlucht tot stand kwam. Acht renners sloegen de handen ineen met daarbij Jonas Koch, Nelson Oliveira, Ramon Sinkeldam, Zhandos Bizhigitov, Lukas Pöstlberger, Michael Hepburn, Kris Boeckmans en Mihkel Raïm.

Korte tijd lag de koers stil – foto: Cor Vos

Het peloton drong niet aan, waardoor de vluchters ruim drie minuten voorsprong konden pakken. Toen met de Nieuwe Kwaremont de eerste klim van de dag in het zicht kwam, ging het tempo de hoogte in waardoor het tijdsverschil kleiner werd. In aanloop naar de tweede klim, de Kluisberg, lag de koers korte tijd stil door een valpartij in de vrouwenwedstrijd. De mannen moesten even halt houden, maar konden daarna hun wedstrijd hervatten.

VDP versnelt op de Knokteberg
Op de Knokteberg, op ruim zestig kilometer van de streep, versnelde Mathieu van der Poel. De Nederlander vond het blijkbaar niet snel genoeg gaan in het peloton en kreeg Anthony Turgis en Iván García Cortina en aanvankelijk ook ploegmaat Dries De Bondt en Kasper Asgreen met zich mee. In de aanloop naar de tweede passage van de Knokteberg sloten Van der Poel, Turgis en García Cortina aan bij de kopgroep, waaruit Oliveira inmiddels was weggereden.

De verschillen waren echter nog maar klein. Op de Knokteberg sloot Pöstlberger aan bij Oliveira, terwijl de groep-Van der Poel binnen schootsafstand was van het peloton. Daaruit maakten Tiesj Benoot en Bob Jungels de oversteek naar Van der Poel en Turgis. Omdat Oliveira voorin wegviel door een lekke band, kregen we een interessante kopgroep van vijf renners: Pöstlberger kreeg gezelschap van Van der Poel, Turgis, Benoot en Jungels.

Mathieu van der Poel – foto: Cor Vos

Deze vijf renners wisten uit handen te blijven van het peloton, waardoor de winnaar vooraan moest worden gezocht. Ondanks enkele beschietingen draaide de koers uit op een sprint. Turgis schoot weg, maar nationaal kampioen Mathieu van der Poel wist katachtig te reageren en de Fransman te passeren. In zijn tweede WorldTour-koers is er dan al meteen de zege. Voor Turgis restte de tweede plaats, Jungels werd derde.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.