vrijdag 29 maart 2024 om 18:25

Toptalent Joshua Tarling wil het ook in de klassiekers proberen: “Ben beter dan vorig jaar”

Video Europees kampioen tijdrijden Joshua Tarling is een van de grote toptalenten die op zijn definitieve doorbraak wacht. In het tijdrijden heeft de 20-jarige Brit die eigenlijk al gehad, maar in Dwars door Vlaanderen begon hij ook aan zijn – korte – klassieke campagne. WielerFlits vroeg hem naar zijn verwachtingen.

Helemaal nieuw zijn de Vlaamse koersen niet voor Tarling. Ook tijdens zijn eerste lente als profrenner stonden al stevige wedstrijden als de E3 Saxo Classic en Parijs-Roubaix op zijn planning. Weliswaar met een Did Not Finish en Out Of Timelimit als gevolg. Bovendien werkte hij zijn laatste twee jaar als junior af bij het Vlaamse Flanderscolor-Galloo Team van Nico Mattan. “Of die klassiekers me echt liggen, moet ik nog uitzoeken. Ik heb vorig jaar al wat klassiekers gedaan, maar dit jaar moet het nog beter.”

De jonge renner van INEOS Grenadiers, die vorig jaar de wereld verbaasde met een derde plaats op het WK tijdrijden, kijkt dan ook met gemengde gevoelens terug op die eerste Vlaamse campagne. “Het was al goed. Voor mij was het een zware periode, maar dit jaar heb ik al wat meer ervaring. Ik kan ook zeggen dat ik in een betere vorm ben dan toen. Dus zou het ook beter moeten gaan.”

Tarling mee in de kopgroep – foto: Cor Vos

Een zesde plaats in Dwars door Vlaanderen toont in ieder geval zijn potentieel. In de finale moest Tarling wel tien keer passen, maar met veel vechtlust knokte hij zich nog een aantal keer terug naar de kopgroep. “Het is een doel om ooit een klassieker te winnen, maar dat is het doel van iedereen”, lacht Tarling over zijn toekomstige ambities in dit soort wedstrijden.

Bevestiging
Ondanks de tijdritkwaliteiten die Tarling in 2023 meer dan eens in de verf zette, was de voorbereiding van de talentvolle Brit op dit nieuwe seizoen zeer gedifferentieerd. “Deze winter heb ik alles een beetje gedaan. Ik was een beetje op de piste te vinden, maar ook bijvoorbeeld in Andorra, waar ik woon. Dan heb ik ook nog even op mijn tijdrit getraind tijdens een lang trainingsblok in de zon. Ik denk dat ik een goede voorbereiding en start van het seizoen gehad.”

Iedereen verwacht nu dat het supertalent de lijn van vorig jaar gaat doortrekken, maar bevestigen is nooit evident. “Die verwachtingen voel ik niet zo. Ik verwacht vooral veel van mezelf. Dat was ook vorig jaar al het geval. Ik wil zélf constant beter worden”, legt Tarling uit. Een grote ronde zou daarbij een volgende stap kunnen zijn. “Ik ben nog niet zeker of dat gaat gebeuren, maar ik hoop het zeker. Er zijn verschillende plannen die momenteel op tafel liggen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.