Meest opvallende jurybeslissing van 2019
vrijdag 6 december 2019 om 20:00

Meest opvallende jurybeslissing van 2019

Eindejaarslijstjes In de maand december blikt WielerFlits traditioneel terug op het afgelopen wielerseizoen met de reeks Eindejaarslijstjes. Wat waren de hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar en wie of wat verdient nog een eervolle vermelding voor 2019? Iedere werkdag is er een nieuwe lijst met bijbehorende poll. In deze vijfde aflevering bespreken we de meest opvallende jurybeslissing van het afgelopen seizoen.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!
Diskwalificatie Nils Eekhoff


Het wereldkampioenschap wielrennen 2019 zal in Nederland voor een deel herinnerd worden als het eerste WK van Mathieu van der Poel, die door een hongerklop diep in de finale moest afhaken. Het WK in Yorkshire zal in de geheugens van wielerliefhebbers herinnerd worden als het WK van de omstreden diskwalificatie van Nils Eekhoff in de U23-wedstrijd.

De Nederlander van Sunweb Development kwam in september als eerste over de streep in de wegwedstrijd voor beloften, maar werd nog voordat de podiumceremonie plaatsvond gediskwalificeerd wegens stayeren. De wereldtitel werd daarna toegewezen aan de Italiaan Samuele Battistella. De diskwalificatie domineerde enkele dagen de publieke opinie in de Nederlandse wielerwereld. Eekhoff en zijn managers hebben inmiddels de jurybeslissing aangevochten bij het CAS, waar een procedure is gestart.


Diskwalificatie Tony Martin & Luke Rowe in de Tour de France


In de Tour de France gebeuren altijd gekke dingen. Dit jaar kwamen Tony Martin en Luke Rowe op een voor hun vervelende manier in het nieuws. De renners van Jumbo-Visma en Team Ineos werden door de wedstrijdjury gediskwalificeerd voor een incident tijdens de zeventiende etappe naar Gap.

Het duo kreeg het met elkaar aan de stok tijdens de beklimming van de Col de la Sentinelle. Op beelden uit de koers was te zien hoe Rowe aanzette om Martin aan de rechterkant van de weg in te halen, waarna hem ogenschijnlijk de pas werd afgesneden door de Duitser. Daarbij kon de Welshman ternauwernood zijn fiets rechthouden en een botsing met het publiek vermijden. Rowe leek vervolgens uit te halen naar Martin. Na het herbekijken van de beelden werd besloten beide renners uit te sluiten van verdere deelname.

Het besluit van de wedstrijdjury, dat tevergeefs werd aangevochten door beide ploegen, stuitte op groot onbegrip van wielerfans. In een poll op deze site stemde maar liefst 86% (6524 stemmen) de beslissing onterecht te vinden.


Boetes voor hinderen in de Tour

De diskwalificatie van Tony Martin en Luke Rowe was niet de enige veelbesproken jurybeslissing. De scheidsrechters van de koers traden ook hard op tegen een omstreden strategie van onder andere Deceuninck-Quick-Step.

In het peloton werden renners opzettelijk gehinderd of zelfs geblokkeerd om te voorkomen dat ze de kop van het peloton zouden bereiken. Onder andere Kasper Asgreen en Yves Lampaert van Deceuninck-Quick-Step en George Bennett van Jumbo-Visma werden voor dit vergrijp met een forse geldboete, tijdstraf en puntenaftrek berispt.

Ook over dit besluit waren de meningen verdeeld. De een noemt het een koersincident dat bij de aard van de sport hoort, de ander schaart zich achter het besluit van de jury en vindt dat het opzettelijk hinderen van collega’s niet thuishoort in het wielerpeloton.


Elia Viviani wijkt af van zijn lijn en verliest Giro-rit


Gehuld in de Italiaanse tricolore trui was Elia Viviani van plan om in de Giro d’Italia de sprintzeges aaneen te rijgen. Hij kwam van een koude kermis thuis. De Italiaan van de Deceuninck-Quick-Step verliet zonder ritzege na elf etappes de nationale ronde van zijn land.

Viviani kwam echter één keer als eerste over de streep, in de derde rit naar Orbetello. Die overwinning hield maar twintig minuten stand, want toen greep de jury in: Viviani werd de zege afgenomen nadat hij tijdens de sprint van zijn lijn afweek en Matteo Moschetti hinderde. Hierdoor werd Fernando Gaviria aangewezen als winnaar van de derde etappe.

Viviani stond al klaar om op het podium te verschijnen in zijn speciaal voor de Giro aangepaste kampioenstrui, maar kreeg toen te horen dat de jury in zou grijpen na het bekijken van de videobeelden. Met een beweging naar links hinderde hij Moschetti. Dat was genoeg om hem terug te zetten in de uitslag en de zege af te nemen. Boos beende Viviani weg bij het podium. “Wat een belachelijke beslissing van de UCI-jury”, reageerde ploegbaas Patrick Lefevere kort daarna op Twitter.


Bestraffen van Roglič voor duwen in Giro d’Italia

Primož Roglič eindigde afgelopen juni in Verona als derde in de Giro d’Italia. Maar geheel ongeschonden kwam hij niet uit de strijd. De Sloveen van Jumbo-Visma werd in de laatste bergrit, een dag vóór de afsluitende tijdrit, beboet met tien strafsecondes voor het geduwd worden door toeschouwers.

Op de voorlaatste klim, de Croce d’Aune, van de twintigste etappe werd Roglič geduwd door een toeschouwer, die nadat hij klaar was, werd afgelost door een nieuwe toeschouwer. Een politiefunctionaris langs de kant maakte uiteindelijk een einde aan het incident door de duwende toeschouwer naar de kant van de weg te trekken. De jury besloot uiteindelijk het voorval te bestraffen met tien seconden.

De straftijd had uiteindelijk geen invloed op de positie in het klassement van de kopman van Jumbo-Visma. Het gat naar de nummer twee (Vincenzo Nibali) bedroeg uiteindelijk één minuut en 25 seconden. Het verschil met de nummer vier (Mikel Landa) was wel slechts acht seconden. De eindoverwinning in de Ronde van Italië was voor Richard Carapaz.


Niet bestraffing van woede-uitbarsting Lopez in Giro

Het duwincident van Roglič was niet het enige opmerkelijke voorval uit de voorlaatste Giro-rit. Eerder in de etappe probeerde Miguel Angel López samen met Roglič en Bauke Mollema terug te keren naar rozetruidrager Richard Carapaz en diens ploeggenoot Mikel Landa en Vincenzo Nibali, toen de Colombiaan botste op een meerennende toeschouwer.

De kopman van Astana liet zijn frustraties de vrije loop en gaf de toeschouwer een paar rake klappen. López probeerde vervolgens nog terug te keren naar de kop van de koers, maar de veer was gebroken. Hij finishte uiteindelijk als achttiende, op 1:49 van ritwinnaar Pello Bilbao.

De wedstrijdjury beschouwde het voorval als koersincident. De kous leek daarmee af te zijn. Leek! Want een paar dagen later meldden Italiaanse media dat de UCI overwoog de Colombiaan alsnog een straf op te leggen om geen precedent te scheppen. Van dit voornemen hebben we daarna niks meer vernomen…


Danny van Poppel hindert Ramon Sinkeldam op NK wielrennen

Danny van Poppel stond al klaar om zijn zilveren medaille in ontvangst te nemen op het NK wielrennen in Ede, toen hij te horen kreeg dat hij uit de uitslag werd geschrapt. Hij werd door de jury gedeklasseerd vanwege het afwijken van zijn lijn in de sprint, waarmee hij Ramon Sinkeldam hinderde.

Van Poppel ging van kop af de eindsprint aan in Ede, met Sinkeldam in zijn wiel. In de laatste rechte lijn schoof de sprinter van Jumbo-Visma van het midden van de weg naar de rechterkant. Hierdoor werd Sinkeldam gehinderd. De coureur van Groupama-FDJ kwam woedend over de streep. De jury ging daarop naar de tv-beelden kijken, waarna besloten werd Van Poppel te straffen.

“Ramon kwam nog naar mij toe, maar als je de beelden van vorig jaar bekijkt gooit hij ook het gat dicht”, zei Van Poppel tegen de NOS. “Volgens mij doe ik niets anders dan hij deed vorig jaar. Dat is sprinten. Als je de beelden van vorig jaar bekijkt, gebeurt dat ook. Het is de beslissing van de jury. Voor mijn gevoel word ik hier tweede. Wat kun je er tegen doen? Als ze je deklasseren, dan is dat zo.”


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.