Mike Teunissen: “Het wordt drummen in de voorjaarskern van Team Jumbo”
vrijdag 12 oktober 2018 om 01:07

Mike Teunissen: “Het wordt drummen in de voorjaarskern van Team Jumbo”

Mike Teunissen is in Turkije bezig aan zijn laatste dagen in het shirt van Sunweb. Zonder tegenslag wordt hij volgend voorjaar één van de sterkhouders bij het vernieuwde Jumbo. “2018 was niet slecht. Het gaf me de hoop dat ik er de komende jaren nog wat kan van maken. Als ik straks een beetje meer vertrouwen en steun krijg, denk ik echt dat er nog meer inzit.”

Nog drie etappes vooraleer Mike Teunissen in Istanbul een punt achter zijn seizoen zet. Met onder meer een tweede plaats in Dwars door Vlaanderen en toptwintigplaatsen in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, liet de Limburger zich het voorbije voorjaar meermaals in positieve zin opmerken. Het leverde hem een terugkeer op naar LottoNL-Jumbo, dat straks Jumbo wordt. Gisterenmorgen in Fethiye blikte Teunissen voor WielerFlits nog een keer terug en vooral… vooruit.

Hoe kijk je terug op 2018, Mike?
“Ik startte aan het seizoen met het gevoel dat ik nog een flinke stap vooruit moest zetten. Zo niet, dan werd het stilletjes aan tijd om een pure helper te worden, redeneerde ik. Om dan te zien wat ik van waarde kon zijn voor het team en om daar dan een bepaalde rol aan te koppelen. Ik doe het immers niet slecht in de voorbereidingen van de sprints en ik kan ook als wegkapitein ingezet worden. In dat laatste ben ik de voorbije twee jaar gegroeid. Ik krijg vaak complimenten over mijn koersinzicht en tactieken.”

“Nu, dat idee leefde vóór het seizoen, maar desalniettemin blijf je toch altijd de hoop koesteren om een eigen resultaat te rijden. En ondanks de weinige kansen die ik kreeg, liet ik toch een paar mooie resultaten optekenen. Dus je hoort me absoluut niet klagen. Laat me zeggen dat 2018 me de hoop gegeven heeft dat ik er de komende jaren nog wat van kan maken.”

En die rol als ‘helper’ heb je opnieuw uit je hoofd gezet…
“Hopelijk kan ik in het klassieke voorjaar nog de stap zetten richting het absolute topniveau. Ik ben nu net 26 geworden. Als ik 30 ben, kan ik nog altijd gaan knechten. Maar als je weet dat ik dit jaar mijn resultaten behaalde zónder veel steun, dan denk ik dat er meer in zit. En dat is een beetje de discussie die ik gevoerd heb in functie van 2019. Tijdens de gesprekken met de geïnteresseerde teams (Teunissen had vier aanbiedingen, red.) voelde ik bij LottoNL-Jumbo wél dat vertrouwen dat ik bij Sunweb miste.”

Wat uitmondde in een vierjaarscontract. Met garanties op het kopmanschap in bepaalde wedstrijden?
“Dat was geen eis. Ik hoef geen kopman te zijn. Maar in principe liggen er in het voorjaar mooie kansen. Niet alleen met mij, maar ook met de rest van de ploeg. Ga er gerust van uit dat we in het voorjaar een heel sterk team in de breedte hebben. Maar ook in andere wedstrijden zijn er mogelijkheden. Ik ben geen sprinter, maar ik eindigde wel een paar keer in de top tien van een uitgedund groepje. Als ik daar met een plan kan naar toe werken… De voorbije twee jaar klonk het: als die uitvalt en die voelt zich niet goed en jij zit er nog bij, dan kan je nog je kans gaan.”

Laten we eens die voorjaarskern doorlopen…
Taco van der Hoorn komt er bij. Die was een half jaar out, maar wint daarna wel nog een rit in de BinckBank Tour. Zondag eindigde hij in de top tien in Parijs-Tours. Die jongen heeft heel veel potentieel en zal er wel staan. Timo Roosen eindigde zowel in Québec als Montréal in de top vijf. Amund Grøndahl Jansen is een talentvolle Noor die stilaan ontbolstert. Danny van Poppel liet de voorbije weken ook zien dat hij sterker geworden is en zware wedstrijden aan kan. Dylan Groenewegen zal in wedstrijden zoals Gent-Wevelgem ook wel van de partij zijn. Ik denk dat we een leuk voorjaar tegemoet gaan. En dat is mooi, want het blijven de mooiste koersen. Dat Jumbo daar nu vol op inzet, geeft je ook als renner meer ‘moral’ en vertrouwen.”

Je vergeet er nog eentje, dachten we.
(lachend) “Klopt. Ik weet niet of dat in 2020 of reeds volgend jaar zal zijn. Maar ik kijk echt uit naar een samenwerking met Wout van Aert. Ik ken hem redelijk goed uit het veldrijden en heb met interesse gevolgd hoe hij het voorbije jaar het veld en de weg combineerde. Het leuke aan Wout is dat hij er gewoon graag invliegt, mee de koers kleurt. Dat hij het voorbije voorjaar al zo sterk voor de dag kwam, bewijst alleen maar hoe talentvol hij is. Weet je, het wordt straks nog drummen in die voorjaarskern van Team Jumbo.”

Eerst duiken we de winter in. Zien we jou nog in een of andere veldrit aan de start?
“Helaas. Ik ga crossen, maar bij ons thuis in de bossen, zonder rugnummer. Ik breng liever de winter door op de crossfiets omdat dat toch iets meer dezelfde houding als op de wegfiets is. Maar dan puur als ontspanning. Vorig jaar reed ik een strandrace. Misschien dat ik dat wel nog een keertje doe. Maar het huidige wegwielrennen en het veldrijden, dat is niet te combineren op topniveau.”

Behalve als je Van Aert of Van der Poel heet…
“Maar zij rijden wel een aangepast wegprogramma. Wout heeft geknipt in zijn crossseizoen en rijdt ook op de weg een ander programma. Ik was het voorbije jaar in de weer van januari tot nu. Dan wordt het in je rustperiode moeilijk om ook nog eens in het veld naar een piek toe te werken. Nee, ik ben nu fulltime wegrenner. Maar dat neemt niet weg dat ik het best jammer vind. Het veldrijden blijft een geweldige discipline en tegen veel van de jongens die nu meedraaien in de top tien, heb ik zelf nog gestreden. Wout en Mathieu staken er in mijn beloftenperiode ook al bovenuit, maar veel van die andere jongens die nu meedoen voor het podium, waren toen niet veel beter dan mij.”

Slotvraagje. Staat er in 2019 een grote ronde op de agenda?
“Daar hebben we het nog niet over gehad. Het is in elk geval niet zo dat ik per se de Tour of per se de Vuelta wil rijden. Eentje wel, maar het maakt niet uit welke. Er zijn andere jongens in de ploeg die daar hun prioriteiten hebben. Eenmaal zij met de ploegleiding overlegd en beslist hebben, zien we wel waar ik nog een plekje vind.”

RIDE Magazine
44 Reacties
Sorteer op:
12 oktober 2018 08:18
lekker interview wel, mooi om ook eens een inkijkje in zijn gedachtengang te krijgen.
12 oktober 2018 08:28
Mooi persoon. Renner die zich goed ontwikkeld voor het voorjaar. En iemand die zich zeker wegcijfert voor andere. Maar ook zelf een kans wil en mag grijpen.

Nu al zin in 2019
12 oktober 2018 08:37
Als.ik de naam Mike Teunissen hoor,
dan kan ik me hem niet herinneren in een wedstrijd waar ik zijn naam ben tegen gekomen .
In de ploeg van LTJ zal hij heel hard moeten vechten om in een grote ronde mogen starten.
  12 oktober 2018 08:48
  Elf keer top tien dit jaar, als niet-sprinter...
  12 oktober 2018 08:51
  @Marehoek
  Volg je de koers al lang?
  12 oktober 2018 08:57
  Het feit dat je het in haiku vorm schrijft maakt deze opmerking nog merkwaardiger. Nog los van het feit dat de inhoud dat ook is.

  Edit: vrije dichterlijke vorm
  12 oktober 2018 09:12
  Dit is een wielersite Marehoek, dat heb je toch wel door? Namen als van Gerwen en v Barneveld komen jou wel bekend voor? Dan zit je denk ik op de verkeerde site te lezen.
12 oktober 2018 08:41
Gister bij de Ronde van Turkije had hij ook mee moeten sprinten, maar hij zag te laat dat Arndt weg was. Verder @redactie: Team Jumbo-X? Waar is dat al officieel verkondigd?
12 oktober 2018 08:42
Dan heb je afgelopen voorjaar weinig gekeken Marehoek.
12 oktober 2018 08:45
Leuk interview, maar 'beter dan mij' kan echt niet.... Zo schrijft men op Facebook, maar een journalist? Ook staat er bij de vraag over V Aert 'ik hem hem'
12 oktober 2018 08:57
Sterk voorjaarsblok idd voor Jumbo-X. Zeker als Wout al kan aansluiten. Geduchte concurrent voor Deceuninck/Quick-Step..?
12 oktober 2018 09:08
Ik vind hem eigenlijk wat bescheiden. Toont toch ieder jaar wel wat progressie en lijkt zeker dit jaar de stap te hebben gezet naar top 10 voor de klassiekers. Dat gecombineerd met het feit dat hij behoorlijk rap is, zou toch voor wat meer zelfvertrouwen in eigen kunnen moeten zorgen.
  12 oktober 2018 09:37
  Ben ik wel met je eens. Aan de andere kant geeft hij zelf denk ik ook duidelijk het waarom aan door middel van deze passage:

  ''De voorbije twee jaar klonk het: ‚als die uitvalt en die voelt zich niet goed en jij zit er nog bij, dan kan je nog je kans gaan.”

  Ik vond het dit jaar bijvoorbeeld echt vreemd dat hij in een knechtenrol aan de klassiekercampagne begon (Waar Sunweb hem in de Omloop al gewoon oversloeg) terwijl hij een enorm goede Parijs-Nice had gereden. Dat terwijl een Matthews zonder koerskilometers wel mocht beginnen in de Omloop en vervolgens ook als uitgesproken kopman aan het voorjaar begon.

  Ik denk dat dat soort dingen wel vreten aan het vertrouwen dat je hebt, en dat er eigenlijk pas tijdens Dwars door Vlaanderen, waar Teunissen echt de sterkste man in koers leek te zijn besef bij hem kwam dat het er echt wel in zit. Vervolgens drukte hij in mijn beleving de ploegleiding van Sunweb wel even met de neus op de feiten door ook in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix de sterkste Sunweb pion te zijn.

  Maar al met al denk ik dat Teunissen niet lekker aan de klassiekerperiode begon dit jaar, en dat dat volgend jaar bij Jumbo heel anders gaat zijn. Deze gozer moet toch met een goed gevoel de winter in gaan en Jumbo gaat hier heel veel plezier aan beleven. Ook gisteren bij het aantrekken van de sprint voor Arndt (Die helaas niet durfde te volgen) zag je alweer wat voor een extra kwaliteiten Teunissen heeft.
  12 oktober 2018 09:57
  naar buiten toe klinkt hij bescheiden idd. Maar tussen bescheiden zijn en rol als kopman opeisen zit nog veel ruimte. Tijdens een koers een keer lekker ongehoorzaam zijn en je eigen gang gaan bijvoorbeeld. Moet je het vervolgens wel waarmaken natuurlijk
12 oktober 2018 09:10
Zijn jaar 2017 was nu niet zo opmerkelijk, niet voldoende om kopman te zijn dit jaar. Met mannen als Matthews, Kragh Andersen en Theuns weet je dat het lastig wordt, maar hij heeft laten zien dat hij veel potentie heeft en de betere was t.o.v. van b.v. Theuns.
  12 oktober 2018 10:05
  Die namen die jij noemt hadden nou ook niet een spectaculair 2017 op de kasseien
12 oktober 2018 09:34
Had dit jaar in PR toch een machtige versnelling in het Bos waarbij hij praktisch iedereen eraf reed en is met zijn 26 jaar nog relatief jong. Er zit veel potentie in die jongen, hopelijk komt het er komend seizoen uit.
12 oktober 2018 09:37
"In België wordt drummen frequent gebruikt in de betekenis 'dringen, duwen om vooruit te komen'. Dat gebruik is standaardtaal in België."

weer wat geleerd
12 oktober 2018 09:58
Met ook nog van emden en Tony martin is het inderdaad vechten voor een plek bij de voorjaars ploeg. Blij dat hij erbij zit. Maar vraag mij af of hij vaak als kopman wordt uitgespeeld. Zeker met van aert er straks bij.
  12 oktober 2018 10:03
  Hij zal op voorhand vast niet de enige kopman zijn nee. Van Aert ook niet, Roosen ook niet en van der Hoorn en van Poppel ook niet.

  Maar hoeveel absolute kopmannen heb je nu in het voorjaar. Sagan, van Avermaet en misschien Benoot en Naesen, en dan is het bij Benoot en Naesen vooral omdat ze geen tweede man hebben om mee te spelen. Zelfs Terpstra en Stuyven hebben eigenlijk voornamelijk gewoon een vrije rol net als een paar anderen binnen hun teams. De kracht voor Jumbo gaat hem volgend jaar zitten in de breedte, veel mannen die de finale mee kunnen kleuren.
  12 oktober 2018 10:07
  Van aert geen kopman? Dan is dat contract snel opgezegd
  12 oktober 2018 10:11
  Op basis van wat zouden mannen als Roosen, Teunissen, van der Hoorn en van Poppel zich op voorhand al voor van Aert op moeten offeren Dan?
  12 oktober 2018 11:13
  Sorry maar Terpstra lijkt me voor volgend jaar de ab-so-lu-te kopman bij direct energie en ik denk zomaar dat hij dat dit jaar bij QS ook gewoon was en afdwong.
  Hij is echter wel een teamplayer i.t.t. dn Greg en gunt anderen een kans.

  mbt tot van Aert.. ik ga er vanuit dat hij wel de kopman is en zichzelf dit ook vindt.
  Anders was hij naar een andere ploeg gegaan.

  Hij heeft misschien niet meer bewezen dan z'n nieuwe teamgenoten in de voorjaarsklassiekers maar is qua statuur toch zeker de kopman.
  12 oktober 2018 11:28
  Volgend jaar bij Direct Energie wel ja, wederom omdat ze daar niemand hebben om verder iets mee te doen. Dit jaar stak Niki er gewoon bovenuit, maar hij was voor het klassieker seizoen echt niet de kopman van een Gilbert. Het jaar ervoor sprong Gilbert niet voor niks een aantal keer supervroeg weg om niet in de weg gezeten te worden door zijn eigen ploeg.

  Ik geloof er eigenlijk geen zak van dat van Aert voor volgend jaar vind dat hij de absolute kopman bij Jumbo in de voorjaarsklassiekers moet zijn. Maar wellicht een aardige vraag voor zijn volgende column. ;)
  12 oktober 2018 12:42
  Op basis van dit voorjaar wellicht? Die reed gewoon mee voor het podium in de Ronde en kleurde de finale van Roubaix tot z'n lekke band. Anders had ie daar ook dik top 10 gereden. En dan was er ook nog Strade Bianche waar ie geweldig reed. Mannen als Roosen, Taco en Teunissen zijn leuke renners hoor, maar hebben nog veel meer te bewijzen dan Wout tussen de grote mannen en ik denk ook niet dat ze in de buurt komen van het potentieel van Wout.
12 oktober 2018 10:27
Mwielerfan 12 oktober 2018 om 10:05
Het gaat vooral om de "namen". Matthews zal al snel kopman zijn en Kragh Andersen heeft al eerder bewezen, een betere renner te zijn.
  12 oktober 2018 13:43
  Toch hadden ze weinig op kasseien bewezen en zeker matthews al vaker gereden. Het is een specialisatie op zich dus op een gegeven moment kun je beter inzien dat het niet zijn ding is.
12 oktober 2018 10:39
Leuk interview. Jumbo langzaam het nieuwe Wolfpack aan het worden, of een olifanten kudde wordt het dan met Martin er ook nog bij.
  12 oktober 2018 13:44
  Of een hondenuitlaatservice. Alle namen zijn goed maar in the wolfpack was stybar nog niet bij de top 3. Terwijl hij bij lotto verreweg de best bewezen man zou zijn
12 oktober 2018 11:29
Dat drummen valt wel mee toch? Roosen, Jansen, Teunissen en vd Hoorn zijn aardig aan elkaar gewaagd denk ik? Maar ik denk ook met die vier dat je blij mag zijn als er iedere klassieker één of twee goed genoeg zijn om de finale te rijden... En dan heb je Groenewegen en Poppel die in principe gewoon bliksemafleiders zijn en met Wynants, Leezer, Emden en Martin wat knechten met een bak ervaring.
12 oktober 2018 11:37
De vraag is: Wie gaat knechten volgend jaar, zeker in de Ronde van PR, want in de kleinere koersjes kan je eventueel afwisselen (Ene koers knecht die voor die en dan in de andere koers is het omgedraaid).
12 oktober 2018 12:48
Ik zou in Kuurne en Scheldeprijs Van Aert geen kopman maken, maar in de andere Vlaamse wedstrijden natuurlijk wel. En volgens mij zal WvA die sprintwedstrijden sowieso overslaan.
12 oktober 2018 13:23
Met Wynants, Van Emden, Martin*, Leezer, Teunissen, Roosen, Groenewegen, Van Poppel, Vd Hoorn, Jansen, Van Aert* en Eenkhoorn heeft LottoNL een geweldige ploeg voor de Vlaamse (semi-)klassiekers. Aangezien er geen enkele wereldtopper tussen zit verwacht ik dat de ploeg ervoor zal kiezen om de finale vroeg open te breken en vanaf dat moment zo aanvallend mogelijk te koersen.

Als iedereen fit en in vorm is lijkt Wynants, Teunissen, Roosen, Van Poppel, Vd Hoorn, Jansen en Van Aert mij de best mogelijke klassiekerploeg voor LottoNL.
12 oktober 2018 14:19
@ghostwriter
En dan vergeet je van Poppel nog!
  12 oktober 2018 15:15
  Inderdaad, was ik vergeten. Heb hem toegevoegd.
12 oktober 2018 14:28
Jammer dat ie bij Sunweb weg gaat. Naast Kragh Anderson / Bling heeft Sunweb niet zo veel renners voor de kasseiklassiekers, en schept dit kansen.
Zijn switch naar Jumbo kan ook anders af gaan lopen dan wellicht beoogd, nl. dat ie knecht wordt in de sprint trein, of knecht in de voorjaarsklassiekers.
  12 oktober 2018 15:35
  Het lijkt wel of Sunweb hem wel heel makkelijk heeft laten gaan.
  12 oktober 2018 15:54
  Dat hij een rol krijgt in een sprinttrein (van Groenewegen of Van Poppel) lijkt me vrij zeker.
12 oktober 2018 15:39
Dank redactie voor het leuke interview en verslaglegging ervan - goed gedaan! :-)

Teunissen maakte op mij de beste indruk in het voorjaar van de Nederlanders, na Terpstra. Roosen lijkt me ook wat gegroeid, en zo hebben ze dan denk ik al twee renners die mee kunnen strijden voor een top10 of zelfs beter in de grote klassiekers.
12 oktober 2018 15:54
En ondertussen wordt de man prima 15e op 9 sec in koninginnenrit in Turkije. Sterke voorjaarsploeg heeft Jumbo komend jaar. Gaan zeker goede top 10 plaatsen inzitten. Ik denk ook dat de kracht komend jaar (ervan uitgaande dat Van Aert pas in 2019 aansluit) ligt bij een sterk team in het voorjaar met meerdere vrijbuiters en niet per se een kopman. Net als in de afgelopen Tour hopelijk veel geel vooraan in februari maart april
12 oktober 2018 16:26
Misschien zorgen dat je het beste gitaar kunt spelen dan in deze ploeg als er al zoveel drummers zijn.
12 oktober 2018 21:48
Sterke renner, die elk jaar nog beter wordt. Verstandig dat hij volledig op de weg carrière mikt.
13 oktober 2018 18:36
Zal de grote concurrentie hem beter maken? Ik heb de indruk dat het zelfvertrouwen niet altijf even hoog staat. Hij schikt zich nogal vaak in een bepaalde rol Omdat ie veelzijdig is maar niet echt iets heeft waarin hij uitblinkt. De sprint dan misschien.. maar daar is nog werk aan.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.