Monfort en Van den Broeck: “We halen ons doel net niet”
Foto: Sirotti
zaterdag 30 mei 2015 om 09:50

Monfort en Van den Broeck: “We halen ons doel net niet”

Maxime Monfort en Jurgen Van den Broeck wilden de top tien halen in de Giro, maar het Lotto Soudal-duo staat met nog één bergetappe te gaan elfde en twaalfde in het klassement. “We hebben ons doel net niet bereikt”, concludeert Van den Broeck tegenover Het Nieuwsblad.

De Belg heeft sinds de rustdag van maandag last van diarree. “Ik kan geen voeding binnenhouden. Tijdens de wedstrijd heb ik er weinig last van, maar de superbenen die ik in de tijdrit wel nog had, zijn weg. Ik kan aanklampen en tempo rijden, maar versnellen is moeilijk.” Van den Broeck eindigde vrijdag als zestiende op Cervinia. “Op dit moment is dat mijn plaats. Het is niet anders. Op dit moment is het door spartelen en zien waar het schip strandt.”

Voorlopig staat hij ruim drie en een halve minuut achter de tiende in het klassement. “We halen ons doel net niet. Dit is de zwaarste grote ronde die ik al reed in mijn loopbaan, maar op zich is dat geen probleem. Houd ik de benen van de tijdrit drie weken vast, dan haal ik zeker top tien. Door de valpartij en de problemen met de darmen is dat niet gelukt.”

Maxime Monfort staat dichter bij een top tien plaats. Zijn achterstand op Alexandre Geniez (FDJ) bedraagt 1m55s. “Ik heb nog een kleine kans”, aldus Monfort. “Ik kan op Sestrière in de aanval gaan. Maar FDJ vindt de tiende plaats van Geniez ook belangrijk. Ze laten mij nooit rijden. Elfde eindigen zou een kleine ontgoocheling zijn, maar tegelijk ben ik blij dat ik opnieuw mijn beste niveau haal.”

RIDE Magazine
55 Reacties
Sorteer op:
30 mei 2015 11:39
@rahimns
VDB heeft juist alles uit zijn talent gehaald. Er zit niet meer in. Heeft geen explosiviteit of sprint, en is geen winnaar. Dit is het.

Dus als ik het goed begrijp heeft Jurgen al drie weken diarree?

@Etio
Nee natuurlijk niet. In een matig bezette Giro is een 11e of 12e plaats niet goed genoeg. Zeker niet als je volledige kopman bent bij een WT-ploeg. Onacceptabel, eens te meer een taken dat een rol als superknecht in het verschiet ligt voor beiden.
30 mei 2015 11:49
Als je 2x 4e geworden bent in de Tour heb je als VDB er misschien zelfs meer uitgehaald dan er in zat.
Ik heb er in ieder geval helemaal niets mee, met VDB. Er was een heel goed jaar bij Lotto.. toevallig met die Spanjaard bij de medische staf.
30 mei 2015 11:54
@Purito Allereerst is deze Giro zeker niet matig bezet. Ik snap dat het voor Van den Broeck en Monfort en voor Lotto niet goed is en zelfs zeer teleurstellend, maar 11e worden in het algemeen klassement van de Giro is gewoon een kopmanwaardig resultaat. Ik weet zeker dat er flink wat WT-ploegen (Lampre, IAM, Etixx) zijn die daar (momenteel) blij mee zouden zijn.

Daarnaast om misschien mijn standpunt te verduidelijken:

Er zijn in deze Giro 17 WT-teams.
In het AK staan Aru en Landa namens Astana in de Top 10. Stel je voor dat we even een soort denkbeeldig klassement van kopmannen van alle teams maken (ervan uitgaande dat elke WT-ploeg één kopman voor het klassement opstelt).
In dat geval zou Lotto Soudal 10e staan in het klassement voor kopmannen van teams.
Lotto Soudal is niet één van de sterkere WT-ploegen, dus een 10e positie is dan heel normaal lijkt mij.

Ik hoop dat het een beetje begrijpelijk is wat ik hiermee probeer te zeggen.
30 mei 2015 11:58
@Etio
Als Porte en Pozzovivo uitvallen, Uran door omstandigheden niet meedoet voor een klassement en de top-10 verder bezet wordt mannen als Geniez, Caruso en Trofimov, dan is het veld gewoon vrij zwak. En zeker voor een VDB een absolute must om in de top-10 te finishen. Gezien het feit dat dit nu niet meer lukt, bevestigt alleen maar mijn boodschap dat hij als kopman tekort komt.

Die ploegen die jij opnoemt, zullen liever voor ritzeges gaan, dan een halve ploeg opofferen voor een 11e stek. En bij Etixx hadden ze gewoon pech met het slecht presteren van Uran.
30 mei 2015 12:03
Dat superjaar bij Lotto is hij uitgevallen in de Tour @klootje kriekeljon.
Denk nog altijd dat er toen echt de kans in zat om podium te rijden zonder een geschrapte renner voor hem. Al zullen we het nooit weten.

En verder vind ik het altijd zo gemakkelijk om af te geven op Jurgen.
Een renner die niet over het grootste talent beschikt, maar door ongelooflijk hard labeur wel telkens in de Tour mee 'kon' met de toppers, daar doe ik toch mijn petje voor af, ondanks dat het in beeld niet de meest attractieve renner is natuurlijk.
Als iemand als Jan Ullrich nog maar 90% de training ethiek van VDB2 had, dan was hij veel verder gekomen. Of Betancur, of ...
30 mei 2015 12:04
Helemaal een met Purito voor wat betreft dat deze Giro zwak bezet is. Dit was de uitgelezen kans voor VDB2 om top 10 te rijden. Dat hij dat hier niet kan zegt genoeg.
30 mei 2015 12:08
@Purito Uran is gewoon niet constant geweest, maar hij blijft gewoon de kopman van Etixx.
Als je inderdaad alle uitvallers mee gaat 'rekenen' snap ik wat je bedoelt met een zwak deelnemersveld, maar in elke grote ronde zijn er veel renners die opgeven.

Ik bedoelde dus dat je gelijk hebt dat Van den Broeck gefaald heeft (persoonlijk en qua verwachtingen), maar dat het resultaat (11e in de Giro) normaal gesproken niet kopmanonwaardig is (voor een gemiddelde kopman).
30 mei 2015 12:14
@Etio
Uran heeft natuurlijk wel last gehad van bronchitis en een flinke val. Zal ook zeker hebben meegespeeld.

Waarschijnlijk verschillen we gewoon van mening wat wel en niet kopman waardig. Ik vind dat een kopman van een WT ploeg (qua klassement) altijd top-10 moet kunnen eindigen. De 11e tot en met de 20e plek worden ook al gauw bezet door sterke klimknechten van kopmannen (Kangert, Visconti, Atapuma, Tiralongo in deze Giro).
30 mei 2015 12:14
Net niet... ze gaan dus voor het minimale met een 10e plaats. Jammer en geen topsport mentaliteit
30 mei 2015 12:17
Etio, je punt is helder volgens mij. Alleen zullen veel ploegen met een kopman die 'maximaal net buiten top 10' valt, andere keuzes maken.

Wanneer je een sprinterstrein voor Greipel meeneemt, en VDB de vrije rol geeft, staat die 11e stek al in ander perspectief. Te weinig voor de rol van kopman...

VDB vind ik eigenlijk een van de betreurenswaardigste renners van het peloton. Met 110 procent energie toeleven naar dezelfde piek jaar in-jaar uit, en dan zoveel tegenslag, door onkunde, valpartijen, pech.

Had hem een mooier palmares gegund.
30 mei 2015 12:20
Wilce-kelderman, je kunt VDB een hoop verwijten, maar qua mentaliteit en toewijding is deze renner een schoolvoorbeeld.
30 mei 2015 12:20
Spijtig, ik had meer verwacht van Van den Broeck. Die darmproblemen zullen hem geen voordeel opgeleverd hebben, maar moeilijk te zeggen hoeveel beter hij anders had gepresteerd. Monfort doet het wel goed nadat hij vorig jaar toch maar matig presteerde.
30 mei 2015 12:21
2 goede knechten voor volgend jaar voor Lotto Jumbo?
@Etio de beste knechten zijn juist de renners die tussen plek 10 en 30 uitkomen in een grote ronde.
30 mei 2015 12:25
Al die commentaar op VDB. Zo onterecht. Vraag me af hoelang het gaat duren eer jullie nog eens een renner gaan hebben die top 5 rijdt in de TDF.
30 mei 2015 12:27
@dwayenwade
Een renner uit Varsseveld schijnt het eens gedaan te hebben.
30 mei 2015 12:29
@purito: Dwayne bedoelt dat VDBII in 2012 4e werd. En Gesink in 2010 top5 reed. Dus staat Belgie 1-0 voor in zijn fictieve NL-BE ranking.
Mollema werd 6e. Dat telt dat precies niet in zijn wereld. Zo vatte ik het op.
Van den Broeck is gewoon een goede renner, onafhankelijk van nationaliteit, en het is jammer als dat er niet uit kan komen.
30 mei 2015 12:30
Was dat het jaar dat VDB 4de eindigde? :)
30 mei 2015 12:38
@dwyanewade : Vdb werd uiteindelijk 3e in de Tour 2010.
http://ledicodutour.perso.sfr.fr/etapes/classements_tours/classements_tours_2007_2016/classements_tour_2010.htm

Dat VDB nooit aanvalt is niet correct, zijn enige zege (Dauphiné) behaalde hij trouwens na een aanval. Als je niet die explosiviteit hebt, dan is daar weinig aan te doen.
30 mei 2015 12:43
@xistnc, de zaken niet omdraaien hee, je insinueert hier heel duidelijk dat Renaat de 'excuustruus' VDB zal volgen, waarom zou hij dat doen volgens jou? Doet hij dat altijd? Wat zijnpalmares betreft, daar is niks mis mee! Zelfs vorig jaar nog werd hij 13de in de Tour en derde in de Dauphiné, in de jaren daarvoor derde in Catalunya, vijfde in het Baskenland. In de Tour een zevende, een vierde en een derde plaats. Als hij dan zo'n tijdrit neerzet als zaterdag, dan ben ik zeker geneigd bovenstaand verhaal te geloven en te gaan denken dat een top 5 zonder de ongemakken mogelijk was. Met zijn palmares staat hij m.i. nog boven vb van Garderen, Talansky, Gesink, Pinot, Rolland C.q.
30 mei 2015 12:50
@miguelon

Palmares van VDB staat boven Gesink? hahahhahahah
Aub blijf serieus op dit forum, VDB heeft een rit in de Dauphine gewonnen en daarnaast alleen criteriums.......
En op Wikipedia kun je zien wat Gesink tot nu toe gewonnen heeft.
30 mei 2015 13:13
Ik heb het over de grote rondes en ik blijf erbij
30 mei 2015 13:33
@omhoog
Ik denk dat gesink geen seconde hoeft na te denken om alles wat hij al gewonnen heeft + die 5 e plaats in te ruilen voor het podium in de tour.
Dat is dan mijn mening.
VDB valt hier wel tegen diarree of niet.Monfort is een van de meest onderschatte renners van België al denk ik dat het volgend jaar wel knechten word.
30 mei 2015 14:16
VDB stond alleen niet op dat podium...
30 mei 2015 14:35
@miquelon Wauw is vdb2 2 keer beter geweest in de tour dan gesink?! Wauw en de rest van het jaar? Waar is zijn klassieker? Die van gesink was wel een najaarsklassieker maar das om het even. Ik zie 10 keer liever gesink dan vdb2 maar dat is persoonlijk
30 mei 2015 15:08
Kan best zijn, ik stel vast dat het palmares van VDB in de grote rondes beter oogt dan dat van de renners die ik opsomde en uit die rij zie ik persoonlijk Pinot het liefst bezig.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.