Montferland grootste kandidaat om EK veldrijden 2026 te organiseren
foto: Cor Vos (archief)
vrijdag 5 april 2024 om 14:22

Montferland grootste kandidaat om EK veldrijden 2026 te organiseren

De kans is heel groot dat de gemeente Montferland in 2026 het EK veldrijden mag organiseren in Zeddam. Bijna alle seinen staan op groen, nu organisator Golazo Events, de politiek en diverse andere partijen zich achter het plan scharen. Halverwege mei moet wel duidelijkheid zijn, dus is de gemeenteraad van plan om snel goedkeuring te geven voor de EK-organisatie.

Het Europees kampioenschap veldrijden gaat een samenwerking worden tussen de gemeente Montferland (gastheer) en Golazo Events (organisator), meldt Regio8. Hoofd eventmanagement Wim Nuyts van Golazo zei dat in een raadsberaad eerder deze week. “We hebben afgesproken dat we ons voor de organisatie nu alleen op Montferland focussen”, gaf hij aan.

Naast de gemeente en Golazo zijn ook wielerunie KNWU, de Europese wielerunie UEC en Achterhoek in Beweging betrokken bij het bid dat is gepresenteerd. De veiligheidsregio kreeg daar al inzage in en had geen opmerkingen. Wat betreft het financiële plaatje wil de gemeente 150 duizend euro bijdragen als subsidie en staat de provincie Gelderland open voor een bijdrage van 220 duizend euro. Mogelijk dragen ook buurgemeenten van Montferland nog een steentje bij met elk 10 duizend euro.

De gemeenteraad is unaniem voor de organisatie van het EK veldrijden, dat in het najaar van 2026 op het programma staat. Er moet wel voor 16 mei duidelijkheid komen wegens een deadline. Volgende week wil de raad haar goedkeuring geven. Vanaf dan staat een Europees kampioenschap in Gelderland niets meer in de weg.

Overigens had Montferland zich al eens kandidaatgesteld voor de EK-strijd in 2026, maar werd dat bid ingetrokken door de negatieve ervaring met het NK wielrennen 2017. Een nieuw ingediende motie, begin februari, om toch wél voor de EK-organisatie te gaan bleek echter wel genoeg steun te hebben. Daardoor werd een nieuw bid ingediend bij de UEC, met succes dus.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.