Na zestig dagen zonder competitie: Daniel Felipe Martinez klaar voor podiumstrijd in Giro
Foto: Cor Vos
zaterdag 4 mei 2024 om 09:05

Na zestig dagen zonder competitie: Daniel Felipe Martinez klaar voor podiumstrijd in Giro

Interview Daniel Felipe Martinez heeft er van alle favorieten misschien wel de meest opvallende voorbereiding op de Giro opzitten. De tengere Colombiaan kwam immers al sinds 9 maart – toen hij met kniepijn uit Tirreno-Adriatico stapte – niet meer in actie. Toch is hij de onbetwiste leider bij BORA-hansgrohe.

Dat betekent dat Martinez bijna zestig dagen zonder competitie zat, ter voorbereiding op de Italiaanse rittenkoers. Dat lijkt verre van ideaal, maar zelf is hij zich van geen kwaad bewust. “Het gaat goed met mij, mijn knie is terug helemaal in orde”, klinkt het op een persmoment waarbij WielerFlits aanwezig was. “Ik heb goed op hoogte kunnen trainen, thuis in Colombia. Het was voor mij een ideale voorbereiding op de Giro.”

Martinez ziet zelfs voordelen in zijn aanpak. “Enerzijds kom ik vanop hoogte, wat altijd een goed teken is. En ik ben volgens mij ook wat frisser dan sommigen van mijn concurrenten. Kijk, volgens mij is het belangrijkste in een grote ronde de slotweek. Dan krijgen we de zwaarste etappes, maar die liggen nog bijna een maand van ons verwijderd. Dat is niet niets. Daarom begin ik liever fris aan de wedstrijd en word ik gradueel beter.”

Nochtans is ook het begin van deze Giro niet te onderschatten. Op dag twee gaan we al klimmen naar Oropa, en op de eerste dag staat er een heuvelrit op de planning. “Dat worden meteen tricky etappes. In de eerste rit kan het misschien nog een sprint met een kleinere groep worden, en dan maak ik met mijn explosiviteit wel kans. Ik verwacht trouwens ook veel van de Strade Bianche-rit in de eerste week. Je gaat er de Giro niet winnen, maar je kan er wel je klassement verspelen.”

Eindpodium
Want laat ons duidelijk zijn: een goed klassement, dat is waar Martinez voor naar Italië is afgereisd. Nochtans is hij geen pur sang klassementsrenner. Bij zijn negen vorige deelnames in grote rondes, sprong er slechts één goede einduitslag uit: een vijfde notering in de Giro d’Italia van 2021. Vaker blinkt de 28-jarige Colombiaan uit in rondjes van een week, zoals de Ronde van het Baskenland en het Criterium du Dauphiné.

“Ik ga voluit voor het klassement”, benadrukt Martinez. “Dat is voorlopig het enige waar ik aan denk. Ik zit met het podium in mijn hoofd, maar we zien wel wat er gebeurt. Het lijkt me duidelijk dat Tadej Pogacar de sterkste renner van het moment is. Hij is in vorm en heeft een goede ploeg. Zelf ben ik ook in vorm, dus ik ga sowieso mijn best doen voor een goed eindresultaat. De twee lange tijdritten kunnen me daar bij helpen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.