Neilands volgt Van der Poel op in Dwars door het Hageland
foto: Marcel Koch
vrijdag 15 juni 2018 om 18:04

Neilands volgt Van der Poel op in Dwars door het Hageland

Krists Neilands mag Dwars voor het Hageland 2018 op zijn erelijst bijschrijven. De Letse kampioen van Israel Cycling Academy was na 200 kilometer koers, waarvan 25 kilometer over onverharde stroken, de sterkste. Hij soleerde naar de winst en volgt daarmee Mathieu van der Poel op.

Sterke kopgroep maakt zich los
Een koninklijke kopgroep wist zich los te schudden in de openingsfase: Mathieu en David van der Poel zaten mee met ploeggenoot Gianni Vermeersch. Ook Tim Merlier, Elia Viviani, Danny van Poppel, Timothy Dupont, Jan-Willem van Schip, Brecht Ruyters en Julius van den Berg zaten mee. Zij pakten meer dan een minuut op een uit elkaar geslagen peloton.

Einde verhaal voor Mathieu van der Poel
Ruim zestig kilometer voor de streep volgde een hergroepering, waarna weer een groep van zestien renners zich losweekte. Mathieu van der Poel miste de slag en loste daarna ook uit het achtervolgende peloton. Ondertussen waren Krists Neilands en Sean De Bie gedemarreerd uit de kopgroep.

Van Poppel jaagt op kopduo
Het kopduo pakte 45 seconden op de achtervolgers en anderhalve minuut op het peloton. Twee lokale rondes voor het einde probeerde Van Poppel op een van de ongeasfalteerde heuvels het gat te dichten. De sprinter van LottoNL-Jumbo zwom lange tijd tussen de kop- en achtervolgersgroep in, maar kon de oversteek niet maken.

Neilands houdt stand
Twintig kilometer sloeg het wedstrijdbeeld om. De Bie reed lek op een van de stoffige stroken. Neilands bleef daardoor over aan kop, met een halve minuut voorsprong op de eerste achtervolgende groep. De Let viel niet stil, terwijl daarachter het tempo niet hoog genoeg lag. Neilands liep daardoor uit naar een minuut. Van die voorsprong werd nog iets af gereden, maar niet genoeg om Neilands van de overwinning te houden.

Pech voor Van Poppel in jacht op podium
Van Poppel leek zich op vier kilometer van de meet door een demarrage naar de tweede plaats te rijden, maar hij stond even later langs de kant met pech. Elia Viviani (Quick-Step Floors) kwam uiteindelijk als tweede over de meet. Gianni Vermeersch bezorgde het Corendon-Circus van de Van der Poels de derde plaats.

RIDE Magazine
16 Reacties
Sorteer op:
15 juni 2018 18:07
Denk Van den Berg nog zevende of achtste? Maar Van Poppel inderdaad ineens foetsie. Zal wel geen hele soepele bandwissel zijn geweest…

edit: Ah, Van Poppel toch nog zevende. Heb ik het toch verkeerd gezien.
15 juni 2018 18:08
Knappe overwinning hoor. Gun het hem des te meer vanwege de minachting die de heren van de VTM voor hem toonden.
15 juni 2018 18:09
@TykkeThor: oh, zeker. Ze benadrukken vooral dat ie alleen maar had kunnen winnen door die lekke band van De Bie, terwijl ze voorbij gaan aan het feit dat ie zelf nog geen twee minuten later ook lek reed en vervolgens z'n voorsprong daarna toch weer flink wist te vergroten in z'n eentje.
15 juni 2018 18:13
Danny van Poppel was goed bezig, maar ja lekke banden hoort bij deze koers. Zelfs winnaar Neilands moest banden wisselen. Bij Danny duurde 't zeker erg lang die bandenwissel.
15 juni 2018 18:27
Ondanks alle geruchten, van der Poel is nog geen halfgod. Misschien goed dat hij hier eens wordt weggereden dat die constante roep om op de weg te gaan zo wat afzwakt.
15 juni 2018 18:37
Leuke uitstraling die Neilands. Hij rijdt zich altijd in de kijker in ontsnappingen en zelfs in finales wat toont dat ie veel in z'n mars heeft. Zijn vieren bleek ook typisch Lets. Wat dat betreft amuseert ie zich 10x meer dan een Van Hooydonck of een Marco Mathis die allen (mis)gebruikt worden om de kudde van het peloton te trekken.
15 juni 2018 18:38
@WernerFranke
Wat wil je met je opmerking bereiken?
15 juni 2018 19:11
WernerFrankie is een misgunner. Geen aandacht aan geven, triest ventje.


On: Leuk om die Neilands eens een ritje zien te winnen. Prima aanvaller, goed voor de koers.
15 juni 2018 19:17
Los van gunnen, misgunnen, en statussen van een halfgod: wat was er aan de hand met van der Poel? Hij rijdt de laatste weken alles op een hoop en wordt nu op een parcours op maat op 60km van het einde achtergelaten? Ziekjes, lek, motivatie weg na de slag gemist te hebben?
15 juni 2018 19:24
Neilands verdient een stap omhoog, was in de giro ook al prima. Mooi dat hij dat met de zege in deze vet leuke nicheneoklassieker weet te doen.

Zou zelfs de NL ploegen aanraden hem erbij te pakken, Letten hebben even goed een Scandinavische als Slavische cultuur en aarden best goed in het West - Europese, zie ook maar een Skuijns en Saramotins.
15 juni 2018 20:20
"Op iets meer dan 60 kilometer van de finish werd de kopgroep opnieuw ingerekend. Mathieu kreeg het daarna erg lastig – door de warmte – en stapte in de finale zelfs uit de wedstrijd. Een offday klonk het in zijn verklaring." (website corendon-circus)
15 juni 2018 21:21
@ar en sten
Beetje bizar om zo hard met gestrekt been in te gaan op een vrij terechte constatering. Vdp wordt hier regelmatig vergeleken met sagan en andere toppers. Terwijl zn overwinningen 2 niveaus lager zijn. En hij hier niet meedoet vandaag. Ik constateer hetzelfde als werner en gun vdp heel veel. Gek om in zijn opmerking een soort anti houding te lezen, haal ik totaal niet uit zn woorden. Hooguit anti overdreven verwachtingen.
Het leek mij vooral een geval van vdp die het kopje erbij laat hangen als ie niet voor winst mee doet. Is ook al vaak gebeurd in de cross dat ie dan opeens 13 de werd oid.
15 juni 2018 21:31
VDP ging ook duidelijk in de fout toen hij zowel op het voetpad, als nadien over een grasveld reed. En opnieuw traden de UCI-juryleden niet op. Het is duidelijk dat er eerst een zwaar ongeval zal moeten plaats vinden, vooraleer de al te lakse UCI (zie ook schandaal Froome) haar eigen regels gaat naleven.
15 juni 2018 21:38
@wernerfranke, mwielerfan
Waarom zo'n opmerking uitgerekend bij een koers die hij vorig jaar won?
15 juni 2018 23:20
Heel goed gereden van neilands. Wel opgevallen dat:
-de wissel van lekke band veel sneller
uitgevoerd werd bij neilands dan bij de bie
-neilands niet verder wegreed maar eerder dat de achtervolgende groep niet met viviani naar de meet wou rijden..

Doet natuurlijk niets af dat neilands sterk reed.
15 juni 2018 23:39
Nou, Wielerbier: nadat Neilands zijn achterband was vervangen had hij nog maar 20 seconden over. Dat heeft hij vervolgens uitgebreid naar 1 minuut. Alleen in de laatste 5 kilometer kwam het achtervolgende groepje weer dichterbij, onder andere omdat Van Poppel daar goed gas gaf.
Jammer dat hij net op dat moment lek reed, anders had ik hem zeker podium zien eindigen. Goede ervaring in ieder geval voor Danny. Liet ook al in Gent-Wevelgem zien dat het klassieke werk hem in de toekomst ook aardig zou moeten liggen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.