Niels Vandeputte: “Het zal pijn doen om Toon in de trui te zien fietsen”
foto: Cor Vos
maandag 13 januari 2020 om 13:55

Niels Vandeputte: “Het zal pijn doen om Toon in de trui te zien fietsen”

Tranen op het beloftenpodium van het BK veldrijden bij Niels Vandeputte. De renner van Alpecin-Fenix was misschien wel de beste man in koers maar eindigde na een tegensputterende ketting op een tweede plaats. “Op zo’n manier een kampioenschap verliezen is echt verschrikkelijk”, zegt Vandeputte aan WielerFlits.

In het verleden was Vandeputte er al een paar keer dichtbij, maar toen werd hij naar eigen zeggen op waarde geklopt. “Nu was ik de beste man in koers, maar kon ik die goede dag niet verzilveren door pech in de eerste ronde. Ik had samen met Toon een mooi gaatje maar toen viel op een schuine kant mijn ketting eraf. Het was de eerste keer dit seizoen dat dit gebeurde. Bovendien viel ze er langs de buitenkant af en zat ze vast aan mijn cranks. Daardoor kreeg ik ze er niet meteen op.” Vandeputte bleef kalm maar werd ondertussen wel gepasseerd door een heel pak renners. “In de eerste ronde zat alles nog zo dicht op elkaar, waardoor ik veel plaatsen verloor. Veel renners zouden dan misschien de kop laten hangen, maar ik heb beslist om toch volop te blijven strijden. Jammer genoeg strand ik aan het wiel en kan ik hem niet meer voorbijgaan.”

Vandeputte zegt dat hij niet meteen het goede ritme terugvond. “Pas na twee ronden kwam ik er terug goed door. Ik slaagde er net niet in om tot op het wiel te komen en Toon te verslaan in de sprint. Het zal toch pijn doen om hem het ganse jaar in de Belgische trui te zien fietsen. Ik heb geprobeerd niet meteen te wanhopen omdat ik weet dat ik een hele sterke laatste ronde heb en Toon dikwijls wat terugzakt naar het einde toe.”

foto: Cor Vos

In de laatste ronde maakt Vandeputte nog tien seconden goed maar van ‘sparen’ was tijdens de wedstrijd geen sprake. “Ik heb gans de koers vol in het rood gereden. Als je eens even kunt bekomen, scheelt dat toch.” Ondanks zijn pech bleef Vandeputte er wel in geloven. “Ik heb mijn eigen wedstrijd gereden. Op het ponton zag ik ook dat ik ronde na ronde dichter kwam.”

Grootste ontgoocheling uit carrière
“Twee jaar geleden was ik in Koksijde ook erg ontgoocheld omdat ik er toen ook dichtbij was. Maar dit is toch nog iets anders, dit is echt de grootste ontgoocheling uit mijn carrière. Een titel bij de beloften betekent ook nog iets meer dan bij de junioren. Ik denk dat ik de titel ook wel verdiend had op basis van mijn seizoen. Van de mannen in de top vijf ben ik de enige die dit jaar op het topniveau gewonnen had”, zegt de renner van Alpecin-Fenix.

“Op een kampioenschap telt maar een plaats en dat is de eerste, morgen spreken ze al niet meer over de tweede en derde plaats”, besluit Vandeputte.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.