Nieuwe zege Mathieu van der Poel in Val di Sole na enerverende driestrijd
foto: Cor Vos
zondag 4 augustus 2019 om 16:29

Nieuwe zege Mathieu van der Poel in Val di Sole na enerverende driestrijd

Mathieu van der Poel heeft ook de Cross Country-wedstrijd in Val di Sole gewonnen. De Nederlander van Corendon-Circus reed geruime tijd voorop met Mathias Flückiger en Nino Schurter, maar in de slotronde liet Van der Poel met een ferme demarrage de Zwitsers achter.  Tweede werd Flückiger, derde Schurter.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Het mountainbikeparcours in Val di Sole kende Mathieu van der Poel zondag nog goed van zijn overwinning vrijdag in shorttrackrace. Echter, vrijdag regende het pijpenstelen, terwijl het zondag kurkdroog was.

Van der Poel demarreert direct
Voor Van der Poel maakten de weersomstandigheden geen verschil. Net als vrijdag trok de Nederlander er vroeg op uit. Drie minuten had de Europees kampioen nodig om zich af te scheiden van de rest van het deelnemersveld. Alleen Avancini was in staat Van der Poel te volgen, terwijl wereldkampioen Schurter een klein gaatje moest laten.

De 33-jarige Zwitser sloot binnen enkele minuten weer aan, waarna hij direct druk zette. Echter, Avancini en Van der Poel gaven geen krimp. Vanuit de achtergrond wisten Mathias Flückiger, Stéphane Tempier en Gerhard Kerschbaumer weer de aansluiting te maken.

Flückiger krijgt Van der Poel en Schurter mee
De Zwitser Flückiger, eerder dit jaar winnaar in Albstadt, toonde halverwege de tweede ronde zijn ambities door een aanval te plaatsen. Avancini, Tempier en Kerschbaumer waren er direct aan voor de moeite, terwijl Van der Poel en Schurter aanklampten.

De drie koplopers reden snel een voorsprong van twintig seconden bij elkaar op achtervolgers Avancini en Tempier. De Braziliaan en de Fransman wisten dat zij waren gezien: een ronde later was hun achterstand opgelopen tot meer dan vijftig seconden. Het was duidelijk dat de winnaar vooraan gezocht moest worden.

Koplopers aan elkaar gewaagd, Van der Poel ontbindt duivels in slotronde
Maar wie dat zou worden, dat bleef lang onduidelijk. Flückiger zette regelmatig druk, maar telkens sloten Schurter en Van der Poel – hetzij met moeite – weer aan. De beslissing viel pas in de laatste ronde. Schurter viel aan, maar zag zichzelf snel gecounterd worden door Van der Poel. De Nederlander trok vol door, keek achterom en zag dat Flückiger en Schurter niet meekonden.

Snel werd duidelijk dat Van der Poel met overmacht de wereldbekerwedstrijd in Val di Sole zou gaan winnen. Aan de finish had de Nederlander een voorsprong van achttien seconden op Flückiger bij elkaar gereden, terwijl Schurter alweer op 53 seconden volgde. Bijna drie minuten na Van der Poel eindigde de Nederlander Milan Vader op een knappe zesde plaats.

Wereldbeker Mountainbike 2019
Cross Country mannen, Val di Sole
1. flag-nl Mathieu van der Poel in 1u20m47s
2. flag-ch Mathias Flückiger +18s
3. flag-ch Nino Schurter +53s
4. flag-br Henrique Avancini +1m46s
5. flag-it Luca Braidot +2m01

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.