Eduard Prades wint sprint van elitegroep, Gorka Izagirre leider in La Provence
foto: Cor Vos (archief)
vrijdag 15 februari 2019 om 16:05

Eduard Prades wint sprint van elitegroep, Gorka Izagirre leider in La Provence

De tweede etappe in de Tour de La Provence is gewonnen door Eduard Prades. Na een etappe van 196 kilometer tussen Istres en La Ciotat, met een meer dan lastige slotfase, was de Spanjaard van Movistar de beste in een sprint van een kleine groep. Tony Gallopin werd tweede, voor Gorka Izagirre. De Spaanse kampioen is wel de nieuwe leider.

Kopgroep van acht
De kopgroep van de dag bestond uit acht renners, met daarbij twee broers: Rudy Barbier (Israel Cycling Academy) en Pierre Barbier (Natura4Ever-Roubaix Lille Métropole) vonden elkaar aan kop. Dries De Bondt (Corendon-Circus), Romain Feillu (St. Michel-Auber 93), Jodok Salzmann (Maloja Pushbikers), Maxime Cam (Vital Concept-B&B Hotels) en Mattia Viel (Androni Giocattoli-Sidermec) waren met hen mee.

Na enkele schermutselingen en beklimmingen bleef een viertal over: Barbier, De Bondt, Cam en Arkéa-Samsic-renner Anthony Delaplace. Barbier kon het niet volgen, zijn plek aan kop werd ingenomen door Mauro Finetto.

Finetto en Delaplace blijven over
Ook vanuit het peloton ging het hard tegen hard. In de afdaling van de La Coutronne (tweede categorie), koos Philippe Gilbert namelijk voor de aanval. De Waal liet het peloton schrikken, maar liet zich daarna terugzakken. Vooraan wisten Finetto en Delaplace hun medevluchters op een halve minuut te zetten. Het peloton zat toen, dertig kilometer voor de meet, op drie minuten achterstand.

Zware slotfase
De slotfase was meer dan heuvelachtig, met centraal de klim van Les Crêtes (2,8 km aan 9,8%). Op de extreem steile stroken, die opliepen tot ver in de twintig procent, sloeg het peloton uit elkaar. De vluchters werden ingerekend onder aanvoering van Groupama-FDJ, waarna een elitegroep ontstond: Thibaut Pinot, David Gaudu, Rudy Molard, Eduard Prades, Eddie Dunbar, Simon Clarke, Lilian Calmejane, Tony Gallopin en Gorka Izagirre.

In de afdaling richting de finish probeerde Groupama-FDJ het overtal uit te spelen. De rest voorkwam dat, waardoor het uitdraaide op een sprint met een kleine groep. Galloping ging als eerste de sprint aan, maar in de laatste meters wist Prades hem nog voorbij te steken. Voor Prades is het een visitekaartje bij zijn nieuwe ploeg, nadat hij vorig jaar indruk maakte bij Euskadi-Murias.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.