Romain Bardet wil anticiperen: “Het is aan renners zoals ik om de Giro anders aan te pakken”
foto: Cor Vos
Nick Doup
zaterdag 4 mei 2024 om 07:30

Romain Bardet wil anticiperen: “Het is aan renners zoals ik om de Giro anders aan te pakken”

Interview Romain Bardet heeft daags voor de Giro d’Italia benadrukt dat hij zonder klassementsambities aan de start staat. Het doel van dsm-firmenich PostNL is om etappes te winnen, enerzijds met Bardet in de bergetappes en anderzijds met de sprinttrein rond Tobias Lund Andresen en Fabio Jakobsen. “Ik moet aanvoelen hoe de Giro gaat verlopen. Een goed klassement komt pas om de hoek kijken als ik consistent kan zijn in de lastige etappes”, aldus de Fransman.

Na het ontbijt van de ploeg schoven kopmannen Romain Bardet en Fabio Jakobsen aan voor een online persconferentie, waar WielerFlits bij aanwezig was. In een kwartier maakte Bardet duidelijk dat hij geen ambities voor een goede eindnotering heeft, maar dat het wel in zijn achterhoofd speelt. “Het kan ook door een andere manier van koersen. Kijk naar Thibaut Pinot vorig jaar. Hij was juist heel actief in de vlucht”, verwijst hij naar zijn landgenoot die uiteindelijk vijfde werd in de Giro 2023.

Niet voor het eerst wordt de nadruk gelegd op Tadej Pogačar, de absolute topfavoriet. Bardet gaat die strijd niet uit de weg, maar is ook realistisch en wil zich niet te veel focussen op de Sloveen. “Ik wil proberen de ruimte te krijgen tijdens deze Giro, om zo mijn kaarten op tafel te kunnen leggen. Hopelijk lukt dat voordat Pogačar dat gaat doen. Het wordt lastig als je man-tegen-man gaat strijden tegen hem op een slotklim, daarin moet ik eerlijk zijn.”

“Dus is het aan renners zoals ik om te wedstrijd op een andere manier aan te pakken”, weet de inmiddels 33-jarige Bardet. Met vijftien grote rondes in de benen weet hij ook dat het lastige openingsweekend niet bepalend gaat zijn. “Dat wordt heel belangrijk en er gaan absoluut verschillen zijn, maar het is nog maar het openingsweekend. Zoals altijd wordt de Giro pas beslist in de derde week. We zullen na twee dagen verschillen zien tussen de favorieten, maar dat is te overzien. Je moet nu al goed zijn, maar wat telt is je vorm in de slotweek.”

Romain Bardet op het podium in Luik met Pogačar en Van der Poel – foto: Cor Vos

In een flow komen
Ritzeges, dat is wat telt voor Bardet. “Ik wil niet te ver vooruit kijken en elke etappe aanpakken als een klassieker. Het helpt ook dat we nog doelen hebben in de vlakke etappes”, doelt hij op de sprinttrein rond Jakobsen. “We willen elke etappe kijken naar onze kansen op ritwinst, en niet kijken naar tijdwinst boeken of energie sparen. In de tijdritten ga ik alles geven, maar niet meer dan dat, en als ik ergens tijd verlies, zal ik vol in breakaway-modus gaan. Het bergklassement is dan niet direct een doel.”

Met een knappe tweede plaats in Luik-Bastenaken-Luik, en de week daarvoor een vijfde plaats in de Tour of the Alps, liet Bardet zien dat zijn vorm groeiende is. “De laatste resultaten hebben mij een boost gegeven”, geeft hij toe. “Ik was blij dat we mijn programma van 2022 gingen herhalen. Ik was toen op mijn beste niveau ooit bij het begin van die Giro. Mijn recente vorm geeft mij vertrouwen dat ik op de goede weg ben. Ik wil consistent zijn en in een goede flow komen voor de derde week, want daar liggen genoeg kansen die ik wil pakken.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.