Stan Dewulf wil zich herpakken: “Er is werk aan de winkel”
Foto: Cor Vos
Niels Bastiaens
zaterdag 22 mei 2021 om 19:30

Stan Dewulf wil zich herpakken: “Er is werk aan de winkel”

Interview Hoe zou het nog gaan met Stan Dewulf, het talent van AG2R-Citroën? De ex-winnaar van Parijs-Roubaix voor beloften kwam tijdens het voorbije voorjaar niet volledig tot zijn recht, maar werkt op Franse bodem momenteel hard om zijn beste niveau terug te vinden.

Het waren kopmannen Greg Van Avermaet en Oliver Naesen die begin dit jaar de loftrompet over Dewulf afstaken in Het Laatste Nieuws. “Onbegrijpelijk dat ze die bij Lotto Soudal hebben laten gaan. Voor mij is hij geen helper. Als hij kan anticiperen, moet je niet verschieten dat hij al in een klassieker op het podium staat”, aldus Naesen, die Dewulf zelf opbelde om hem naar de ploeg te halen. Van Avermaet vulde aan: “Misschien wordt hij al de verrassing van het voorjaar.”

De adelbrieven van Dewulf zijn dan ook niet min. Een overwinning in Parijs-Roubaix voor beloften komt natuurlijk nooit toevallig. Ook een tweede plaats in de knaplastige Antwerp Port Epic na Gianni Vermeersch en een elfde plek in de Brabantse Pijl deden veel goeds vermoeden. Om van ereplaatsen in de Ronde van Zwitserland, BinckBank Tour en de Vuelta nog maar te zwijgen.

“Maar mijn eerste voorjaar voor de ploeg is geen denderend succes geworden. Ik had er zelf ook meer van verwacht”, aldus een eerlijke Dewulf aan WielerFlits. “Ik zou het samenvatten als ‘goed, maar niet super’. Mijn basisconditie was altijd goed, maar die flitsen in de koers die je nodig hebt om een finale te rijden, die zijn er niet uitgekomen. Ik heb nooit een topdag gehad, en dat is een jammere zaak. Het is een groot contrast met vorig jaar, toen ik in de klassiekers en de Vuelta supersterk was. Vorm komt nu eenmaal niet op bestelling.”

Gissen naar verklaringen
Het is voor Dewulf dan ook gissen naar verklaringen. “Ik heb geen idee waaraan het kan liggen. Na de Vuelta van vorig jaar voelde ik me heel goed. Na een grote ronde merk je dat je, wanneer je de trainingen weer herneemt, sneller weer in vorm geraakt dan normaal. Maar de progressie daarna was niet voldoende. Misschien speelde de verandering van omgeving mee. Qua training was er nochtans niet veel verschil. Ik werk nog altijd samen met mijn trainer van vorig jaar, alleen is er iemand van de ploeg bijgekomen. Zij houden zich nu samen met mijn trainingen bezig.”

Dewulf aan het werk in de Tro Bro Léon – foto: Cor Vos

Hoe was het eigenlijk voor Dewulf om die mooie woorden van zijn kopmannen te horen? Uiteraard waren de bedoelingen van Naesen en Van Avermaet goed, maar misschien is Dewulf door de hoge verwachtingen wel geblokkeerd? “Nee, dat denk ik niet hoor”, riposteert Dewulf. “Misschien zorgde het voor een beetje extra druk, maar die druk leg ik mezelf sowieso wel op. Ik weet maar al te goed dat je alleen resultaten kan behalen door hard te werken, en dat heb ik ook gedaan. Ik kan niet meer doen dan honderd procent leven voor mijn vak, en dan komt alles wel weer goed.”

Supercompensatie na Vuelta
De 23-jarige West-Vlaming kijkt vanaf nu dan ook vooruit. In het najaar ziet hij nog een paar interessante kansen om zich weer in de kijker van de ploegleiding te rijden. “Niet dat dat nodig is, want het vertrouwen van de ploeg in mij is nog altijd groot. In de kleinere Belgische koersen ga ik sowieso kansen krijgen om nog eens voor een eigen uitslag te gaan. Daar kijk ik naar uit. Ik denk dan vooral aan de Belgische koersen en Parijs-Tours. Met een Vuelta in de benen zou ik daar toch mooie dingen moeten laten zien. En het WK blijft ook een droom, maar dat wordt niet simpel.”

Maar eerst dat goede gevoel van weleer toch maar terugvinden. In dat kader werkt Dewulf een paar koersen af in Frankrijk, de thuishaven van zijn ploeg AG2R-Citroën. “De Tour de Finistère, Boucles de la Mayenne en Route d’Occitanie staan op het programma. Wedstrijden die ik nodig heb om mijn niveau op te krikken. In het Circuit de Wallonie en Tro Bro Léon kwam ik nog altijd wat tekort, er is dus werk aan de winkel. Ik heb me daar telkens volledig leeggereden voor de ploeg, maar ik hoop echt dat dit binnenkort zijn vruchten afwerpt.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.