Stefano Pirazzi en Nicola Ruffoni betrapt op doping, Bardiani-CSF wacht straf
Pirazzi (links) en Ruffoni (rechts) - foto: Sirotti
donderdag 4 mei 2017 om 21:09

Stefano Pirazzi en Nicola Ruffoni betrapt op doping, Bardiani-CSF wacht straf

Stefano Pirazzi (30) en Nicola Ruffoni (26) zijn betrapt op doping. Dat bevestigt de UCI. De twee renners van Bardiani-CSF zijn op respectievelijk 26 april en 25 april positief getest op groeihormonen tijdens een out-of-competition-controle.

De twee renners zouden morgen beginnen aan de honderdste Giro d’Italia. Ze zijn voorlopig geschorst door de internationale wielerunie. Pirazzi en Ruffoni hebben het recht om een B-staal aan te vragen van de tests. Beide renners hangt ontslag boven het hoofd bij de Italiaanse ProContinentale-formatie, die dankzij een wildcard mee mag doen aan de Giro.

Sprinter Ruffoni won recentelijk nog twee etappes in de Ronde van Kroatië. Hij rijdt sinds 2013 voor de ploeg van de managers Bruno en Roberto Reverberi. Pirazzi, al vanaf 2010 actief voor deze ploeg, staat bekend om zijn aanvalslust. Hij won in 2014 een rit in de Giro en was een jaar eerder de beste in het bergklassement.

Ruffoni (uiterst links) en Pirazzi (uiterst rechts) tijdens de ploegenpresentatie van de 100e Giro – foto: SIrotti

Straf Bardiani-CSF
De twee dopinggevallen komen slecht uit voor Bardiani-CSF. Bij de UCI is er een regel dat als binnen één ploeg, binnen een periode van twaalf maanden, twee renners betrapt worden op het gebruik van verboden middelen, ook de ploeg voor een bepaalde periode geschorst wordt. De Italiaanse formatie wacht een algehele schorsing van 15 tot 45 dagen, waarin de ploeg niet deel mag nemen aan UCI-wedstrijden. De internationale wielerunie zal de zaak voorleggen aan de disciplinaire commissie, die binnen afzienbare tijd een oordeel velt. Of Bardiani-CSF de Giro mist, is nog niet bekend.

Update 22.10 uur Bardiani-managers reageren geschokt
Bardiani-CSF heeft beide renners op non-actief gesteld. Zij zullen dus niet starten in de Giro. Dat meldt de ploeg in een bericht op haar website. Mocht de contra-expertise ook positief zijn, dan zullen Pirazzi en Ruffoni op staande voet ontslagen worden. Daarnaast hebben beide betrapte coureurs een contract ondertekend, waarin staat dat de ploeg verdere acties kan ondernemen om het imago van het team en het imago van de sponsoren te beschermen.

“We zijn absoluut geschokt door het nieuws”, laten managers Bruno en Roberto Reverberi weten. “We wachten op de resultaten van de geplande onderzoeken door de anti-doping autoriteiten. Wij herhalen in de sterkst mogelijke bewoordingen de bedoeling van de bescherming van de waarden, die ons sportieve project de afgelopen jaren heeft uitgevoerd.”

Update 22.45 uur Giro steunt strijd tegen doping
De Giro-organisatie heeft in een persbericht laten weten achter de het werk van het CADF (Cycling Anti-Doping Foundation) te staan. Zij vechten tegen dopinggebruik in al zijn vormen en maten. Daarnaast maakt het duidelijk dat de koersorganisatie en RCS Sport het recht behouden om passende maatregelen te nemen om het imago en de naam van de Giro d’Italia te beschermen. Of Bardiani-CSF van start mag gaan morgen, laat de organisatie dus nog in het midden.

RIDE Magazine
110 Reacties
Sorteer op:
4 mei 2017 21:53
@Chrys en @Boomie1
Oké, voor de bevestiging. Dat is duidelijk.
Maar ik heb toch wel mijn twijfels over het moment.
Laat ik het zo zeggen.
Als morgen niet de Giro was gestart, of de Tour of de Vuelta, maar het was bijvoorbeeld een kleinere etappewedstrijd of een eendagswedstrijd geweest men er altijd veel later meekomt.
Meestal zit er dan wel een week of drie á vier tussen.
4 mei 2017 21:57
Niet over nadenken, gauw uitsluiten.
Voor de Giro valt er enkel nog wat te verliezen wanneer Bardiani mee doet. Niemand die nu nog zonder wantrouwen naar een opvallende prestatie van een van hun renners kan kijken.
Bovendien gaat er ook niet echt een afschrikwekkend effect uit van een straf die pas ná de Giro wordt uitgedeeld. Geen plek voor dopinggebruikers in het peloton, ook/vooral niet in de Giro dus, wat hun grootste wedstrijd van het jaar zou moeten worden.
4 mei 2017 21:57
Zo dat slaat in als een bom.... Mogen ze morgen wel starten? is wel altijd net voordat een grote ronde begint elke keer.....
4 mei 2017 21:58
In 2037 in Andere tijden Sport blijkt Savio wat in het drinken van beide renners gedaan te hebben om zo alsnog een deelname aan de Giro te forceren.
4 mei 2017 22:00
De RCS heeft de keuze;
A; Ze gooien heel Bardiani eruit. Korte hevige pijn. Maar daarna heeft iedereen het weer over de wedstrijd
B; Ze laten Bardiani wel starten, met als gevolg dat het de hele Giro blijft dooretteren.

Wat denk je dat ze gaan kiezen?
4 mei 2017 22:03
@HoofdIsVrij
Haha het zou me niks verbazen dat hij al een team klaar heeft staan om morgen mee te kunnen starten.
4 mei 2017 22:03
@ Jan Blokland
Je kan ze toch moeilijk de Giro laten rijden als je weet dat ze positief zijn?
4 mei 2017 22:03
@Bertvd

Ik weet niet of de keuze voor de RCS uberhaupt wel bestaat. Mag je een ploeg als organisator de dag voor de start er nog uit knikkeren? Is het sowieso wel mogelijk om een gehele ploeg te schorsen voordat de contra-expertise gedaan is? Ik heb geen flauw idee.
4 mei 2017 22:05
Ik zou het enorm jammer vinden als de hele ploeg eruit wordt gegooid, vooral voor talenten als Ciccone en Albanese maar aan de andere kant is het helaas wel de meest voor de hand liggende optie..
4 mei 2017 22:05
Groeihormonen, vast een besmet voedingssupplement waar iets van nul,nul nul nul nul nul nul nul nul nul nul nogwat verkeerds in zat.
Schorsen die ploeg, wellicht helpt het straffen van onschuldige ploeggenoten om de sport schoner te maken.
4 mei 2017 22:06
Hoe zit het eigenlijk met die klimrecordpogingen van Ricco?

Evengoed vervelend nieuws weer natuurlijk.
4 mei 2017 22:08
Kan er nog snel een andere ploeg opgetrommeld worden, die dan zonder de minste voorbereiding aan de start komt, en lekker ontspannen aan het rittenkapen slaat. Zoiets als Denemarken op het EK voetbal 1992 (Ok, die wisten het een weekje op voorhand).
Zeer kwalijke zaak dit...
4 mei 2017 22:18
Wel frappant twee renners zelfde ploeg zelfs moment. Wel degelijk mogelijk voeding(supplement) gedeeld.
4 mei 2017 22:23
die 2 starten dus niet (update)
4 mei 2017 22:25
Hele ploeg uitsluiten (ploegen als geheel straffen is effectiever) en niet vervangen (kleiner peleton is veiliger)
4 mei 2017 22:28
Ze zijn alvast zo gaan staan dat ze makkelijk van de foto afgeknipt kunnen worden. Hulde voor dit staaltje praktisch plannen van Bardiani.
Nu nog even negen Nippo's van de dinertafel wegplukken en ik ben happy, Denemarken 1992 enzo.
4 mei 2017 22:29
Bij die Pirazzi stond het al jaren op zijn voorhoofd geschreven en zijn ploeg herft inmiddels ook een serieus doping palmares, ciao en tot nooit meer, als die morgen mogen starten of de eer niet aan zichzelf houden is de Giro mede schuldig aan het in stand houden van dit soort gefoefel, en nee, Savio is geen oplossing, wel integendeel...
4 mei 2017 22:29
@lepel. Daar ben ik het ook mee eens. Daar gaat het mij niet om. Het gaat mij ook niet om wie.
Ik vind alleen dat het altijd gebeurd voor een grote Ronde.
Terwijl er zoveel gevallen zijn waar het veel langer duurt voor het naar buiten komt.
En natuurlijk mogen ze niet meedoen. Daar ben ik het volledig mee eens.
Alleen, waarom nu juist op dit moment weer?
Die controles worden het hele jaar uitgevoerd. Maar voor een grote Ronde lijkt het wel of alles dan sneller betrapt wordt. Dat begrijp ik niet.
4 mei 2017 22:29
Jammer, had me wel verheugd op Pirazzi, die ging in Trentino al flink tekeer. Pech voor die twee dat ze gepakt zijn, de doktoren op WT niveau hebben de echt goeie shit momenteel, kan me de laatste die gepakt is niet eens meer herinneren en zolang je niet positief pist is het geen valsspelen.
4 mei 2017 22:30
@jan blokland: Als ik de tweets van Thijs Zonneveld zo lees doen WADA/UCI bewust dat renners die de Giro (of andere grote ronde) gaan rijden (daarom moeten ploegen heel ver van te voren al 12 namen doorgeven) meer getest worden en de tests ook sneller nagekeken worden.
4 mei 2017 22:32
Reserve-rijders of reserveploeg mag toch niet? Toen enkele jaren geleden afwijkende cortisolwaarden werden vastgesteld en bekend gemaakt de dag voor de start, kon er ook geen reserve-renner starten.
4 mei 2017 22:34
@Verweggistan. Dat zal dan allemaal wel, maar met dit nieuws is de wielerwereld niet gebaat. Er is nu zoveel aandacht door de Giro, dat er weer veel meer negatief nieuws van komt dan positief nieuws. En dat verdienen, Quintana, Kruiswijk, Nibali, Dumoulin, etc..., etc..., niet
4 mei 2017 22:39
En ik vond pirazzi altijd zo'n enorme baas. Dag goodwill, gelijk z'n carrière beëindigen, stelletje lamballen
4 mei 2017 22:43
Pirazzi de sprinter die opeens ook in het hooggebergte kon klimmen. En wel 20 pijltjes kon verschieten in het jaar dat hij de bergtrui won. Toen heb ik mijn ongeloof al geuit en gehoopt dat de waarheid zou zegevieren. Helaas wat later, maar beter laat dan nooit. Schorsen voor het leven deze pakhazen (groeihormonen is nog wat anders dan een pufje)
4 mei 2017 22:44
ik hier helemaal gek aan het worden omdat Ruffoni niet meer in m'n ploeg zat op Scorito.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.