Tadej Pogacar blaast tegenstand weg in Luik-Bastenaken-Luik, Mathieu van der Poel derde
foto: Cor Vos
zondag 21 april 2024 om 16:29

Tadej Pogacar blaast tegenstand weg in Luik-Bastenaken-Luik, Mathieu van der Poel derde

Tadej Pogacar heeft Luik-Bastenaken-Luik voor de tweede keer gewonnen. De renner van UAE Emirates viel aan op La Redoute en kwam met een voorsprong van bijna twee minuten aan in de straten van Luik. Romain Bardet werd tweede, Mathieu van der Poel derde na een slimme koers.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De renners werden zondagochtend opgeschrikt door barre weersomstandigheden. In de streek rond Spa, waar heel wat klimmetjes liggen die de renners moeten bedwingen in de finale, was het bijzonder koud én sneeuwde het zelfs. De taferelen deden denken aan die van afgelopen woensdag in de Waalse Pijl. Wachtte er in en rond Luik de renners opnieuw zo’n helse dag op de fiets?

Negen vluchters
De onaangename omstandigheden deerden negen aanvallers alleszins niet. Enzo Leijnse (dsm-firmenich POST NL), Gil Gelders (Soudal Quick-Step), Loïc Vliegen (Bingoal WB), Rémy Rochas (Groupama-FDJ), Christian Scaroni (Astana Qazaqstan), Lilian Calmejane (Intermaché-Wanty), Iván Romeo (Movistar), Fabien Doubey en Paul Ourselin (beiden TotalEnergies) sloegen de handen in elkaar. Danny van der Tuuk probeerde de sprong nog te maken, maar belandde in de chasse patate.

De negenkoppige vlucht reed vrijwel meteen na de start weg. De troepen van Tadej Pogacar zetten zich ook meteen op kop, waardoor de voorsprong van de ontspanning nooit echt groot werd. Ze werden steevast onder de vier minuten gehouden door de luitenanten van UAE Emirates. Hier en daar krijgen zij steun van andere ploegen, maar het was toch hoofdzakelijk de ploeg van topfavoriet Pogacar die het initiatief nam.

UAE Emirates legde meteen een stevig tempo op – foto: Cor Vos

Van der Poel op achterstand na oponthoud
Op een kleine 100 kilometer van de finish werd het peloton opgeschrikt door twee valpartijen. De eerste was een kleine, waar onder meer William Junior Lecerf bij betrokken was. De tweede was wel een grote, heel wat renners maakten kennis met het asfalt. Van der Poel zat tweemaal achter de crash, maar ging niet tegen de grond. De wereldkampioen keek daardoor wel tegen een flinke achterstand aan, waardoor zijn team een jasje moest uitdoen.

In het peloton stonden ze tegelijkertijd niet stil. UAE Emirates en Israel-Premier Tech trokken onverbiddelijk door, Van der Poel en enkele andere favorieten volgden op een kleine minuut. De vroege vluchters waren door de tempoversnelling een vogel voor de kat, zij werden op de Côte de Wanne ingelopen. Op de top van die klim bedroeg de achterstand van de groep-Van der Poel, waar ook andere favorieten als Tom Pidcock, Aleksandr Vlasov en Mauri Vansevenant in zaten, meer dan een minuut.

Van der Poel in de achtervolging – foto: Cor Vos

Van der Poel en co keren terug
Op de Côte de Stockeu probeerde Pidcock vervolgens alleen de sprong te maken. De Brit kreeg Mauri Vansevenant en Romain Grégoire met zich mee en het drietal dichtte zowaar het gat met het peloton. Voor Van der Poel leek het even game over te zijn, maar op een zeventigtal kilometer van de streep kwam hij toch weer aansluiten. De reden? Zijn team en andere teams deden uitstekend werk, maar kregen toch ook hulp van de auto’s.

Van der Poel trok na de aansluiting meteen naar de voorste gelederen van het peloton. Dat was nodig, want de volgende heuvelzone diende zich weer aan. Op de Col du Rosier gebeurde niet veel, maar het peloton werd wel heel even getrakteerd op een – milde – winterse bui. Even later was het de beurt aan de Côte de Desnié, maar ook daar hield iedereen zich koest. Het was met andere woorden wachten op La Redoute.

Pogacar maakte zich klaar voor zijn aanval – foto: Cor Vos

Pogacar op La Redoute
Domen Novak, die al heel de dag op kop reed, bereikte als eerste de voet van La Redoute. De Sloveen verrichtte berenwerk in functie van Pogacar, die dan ook zijn verwachte aanval plaatste. De topfavoriet ging al een kilometer van de top aan en sloeg meteen een groot gat. Olympisch kampioen Richard Carapaz maakte heel even de sprong naar Pogacar, maar blies zichzelf daar mee op. Enkele honderden meters voor de top kraakte hij.

Pogacar kwam met andere woorden solo boven op La Redoute. Zijn voorsprong op een achtervolgende groep bedroeg achttien seconden op de top. In de tweede groep zaten Maxim Van Gils, Ben Healy, Egan Bernal, Alexey Lutsenko en Mauri Vansevenant. Even na de top volgde een samensmelting tussen groep twee en drie. Onder meer Mattias Skjelmose, Romain Bardet en Tiesj Benoot keerden terug. En Van der Poel? Die kon niet mee en volgde op vijftien seconden van de eerste achtervolgende groep.

Een ontketende Pogacar op La Redoute – foto: Cor Vos

Van der Poel krijgt weer zicht op ereplaats
De tweede groep was na de samensmelting best groot, wat niet goed was voor de samenwerking. Het tempo ging er volledig uit, waardoor Pogacar ondertussen al bijna een minuut was weggereden. Het is niet dat ze Pogacar anders nog zouden bijbenen, want de Sloveen beschikte andermaal over zeer goede benen. Op 20 kilometer van de streep had hij al een comfortabele voorsprong van 1 minuut en 15 seconden.

Healy had er ondertussen wel voor gezorgd dat de achtervolging terug op gang was gekomen. De Ier viel aan op de Côte de Forges en kreeg zo uiteindelijk Bardet, Benoît Cosnefroy en Romain Grégoire met zich mee. Daarachter was Van der Poel weer komen aansluiten in de grote achtervolgende groep, waardoor hij toch nog zich kreeg op een mooie ereplaats. De mannen van INEOS Grenadiers Bahrain-Victorious hadden daar het heft in handen genomen.

Van der Poel reed een slimme koers in de achtervolging – foto: Cor Vos

Strijd achter Pogacar
Het gat tussen groep twee en drie bleef redelijk klein, waardoor de achtervolgers toch nog voor strijd zorgden op de Côte de la Roche-aux-Faucons. Bardet was de beste op die klim (als we Pogacar even vergeten) en liet zijn medevluchters achter. Die hadden dan weer gezelschap gekregen van Bernal, Carapaz, Lutsenko, Benoot, Van Gils, Vansevenant, Pello Bilbao en Paul Lapeira. Zij werkten niet goed samen, waardoor Van der Poel – samen met ook Pidcock – weer kwam aansluiten.

En Pogacar? Die reed inmiddels ogenschijnlijk makkelijk richting de laatste kilometer in Luik. Hij had alle tijd om de fans te begroeten en zijn zegegebaar voor te bereiden. Voor Pogacar, die La Doyenne voor de tweede keer in zijn carrière won, was het al zijn zevende (!) zege van het seizoen. Hij won met een minuut en 39 seconden voorsprong.

Van der Poel derde
Bardet kwam na een sterke aanval op de Côte de la Roche-aux-Faucons als tweede over de streep. Daarachter kregen we een sprint van een grote groep te zien voor plaats drie. Van der Poel regelde dat sprintje zeer pienter, de wereldkampioen werd vlot derde na een slimme koers.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.