Tijdritzege in Saltara naar Dowsett, roze trui voor Nibali
zaterdag 11 mei 2013 om 17:20

Tijdritzege in Saltara naar Dowsett, roze trui voor Nibali

Alex Dowsett

foto: Sirotti

Alex Dowsett heeft de eerste, lange tijdrit in de Ronde van Italië gewonnen. De Brit van Movistar was tien seconden sneller dan Bradley Wiggins. Op veertien tellen werd Tanel Kangert derde, twee plaatsen voor de beste Nederlander: Stef Clement werd vijfde in de daguitslag. Het algemeen klassement werd ook flink door elkaar geschud, met Vincenzo Nibali als nieuwe leider. Robert Gesink schoof door een sterke tijdrit op naar plaats drie in de algemene rangschikking. Wilco Kelderman nam de leiding in het jongerenklassement over van Rafal Majka.

Al vrij vroeg werd de te kloppen tijd voor vandaag al neergezet. Brits kampioen tijdrijden Alex Dowsett moest vanwege zijn klassering al vroeg starten, en reed een formidabele tijdrit. De renner van Movistar klokte na 54,8 kilometer een eindtijd van één uur, zestien minuten en 27 seconden.

Robert Gesink

foto: Sirotti

Ondertussen waren onder andere Bradley Wiggins en Wilco Kelderman gestart. Al vrij vroeg in Wiggins’ tijdrit had de Olympisch kampioen problemen en moest wisselen van fiets. Tegelijkertijd haalde Kelderman zijn voorganger Golas in, maar werd onze jonge landgenoot ook ingehaald door Sergio Henao. De Blanco Pro Cycling-renner en de Colombiaan bleven lange tijd stuivertje wisselen.

Het was vol spanning wachten op de eerste tussentijden van de top van het klassement. Toch was het Michele Scarponi die voor de eerste verrassing zorgde. De Italiaan realiseerde de derde tussentijd en was daarmee 22 seconden sneller als Wiggins. Pieter Weening was ook goed op weg: hij realiseerde de twaalfde tussentijd bij het eerste tussenpunt.

Dan was het tijd voor Robert Gesink om het eerste tussenpunt te passeren. Onze landgenoot en de kopman van Blanco Pro Cycling was bij het eerste tussenpunt 41 seconden trager dan Dowsett, op een vijfde plek en liet zijn goede vorm nog maar eens zien. Evans noteerde vlak na hem de tweede tijd.

Wiggins

foto: Sirotti

Ondanks de achterstand van Wiggo bij de eerste twee tussenpunten, reed hij in het slot heel rap de slotklim om. Hij moest daar nog slechts tien seconden toegeven op zijn landgenoot Dowsett. Vincenzo Nibali dook dan als eerste onder de tijd van de Brit bij het eerste tussenpunt. Intxausti gaf daar een minuut en vijf seconden toe, waardoor de Italiaan virtueel in de roze trui reed.

Het was lang wachten op het tweede tussenpunt, vooraleer de korte slotbeklimming naar de finish aanbrak. Al snel werd duidelijk dat de laatste beklimming de beslissing zou brengen. Gesink was één van de eerste favorieten die binnen kwam. Dat deed hij als negende en verloor daarmee één minuut en twaalf seconden op Wiggins en hield daarmee de schade beperkt.

Vervolgens was het aan Cadel Evans, al kwam de Australiër niet in de buurt van de dagzege; hij gaf 39 seconden toe. Hesjedal leek de grote verliezer van de dag te worden. De winnaar van vorig jaar moest twee minuten en 23 seconden toegeven op Dowsett. Nibali, bij het eerste tussenpunt nog de snelste, moest aan de meet ook buigen voor Dowsett. De Italiaan gaf 21 tellen toe en maar elf op Wiggins. Intxausti sloot in het roze de tijdrit af, al wist hij het verlies niet te beperken. De Spanjaard kreeg vier minuten en twee seconden aan zijn broek, die op dat moment Dowsett zijn zege al zag vieren.

Alex Dowsett

foto: Sirotti

Giro d’Italia 2013 (WT)
Achtste etappe: Gabicce Mare – Saltara (54,8km)

1. Alex Dowsett (Groot-Brittannië/Movistar) in 1u16m27s
2. Bradley Wiggins (Groot-Brittannië/Team Sky) op 10s
3. Tanel Kangert (Estland/Astana) op 14s
4. Vincenzo Nibali (Italië/Astana) op 21s
5. Stef Clement (Nederland/Blanco Pro Cycling) op 32s
6. Luke Durbridge (Australië/Orica-GreenEDGE) op 45s
7. Cadel Evans (Australië/BMC Racing Team) op 39s
8. Manuele Boaro (Italië/Saxo Bank-Tinkoff) op 45s
9. Sergio Henao (Colombia/Team Sky) op 53s
10. Michele Scarponi (Italië/Lampre-Merida) z.t.

11. Robert Gesink (Nederland/Blanco Pro Cycling) op 1m22s
14. Wilco Kelderman (Nederland/Blanco Pro Cycling) op 1m57s
Volledige uitslag etappe 8

Vincenzo Nibali

foto: Sirotti

Algemeen klassement na rit 8
1. Vincenzo Nibali (Italië/Astana) in 29u46m57s
2. Cadel Evans (Australië/BMC Racing Team) op 29s
3. Robert Gesink (Nederland/Blanco Pro Cycling) op 1m15s
4. Bradley Wiggins (Groot-Brittannië/Team Sky) op 1m16s
5. Michele Scarponi (Italië/Lampre-Merida) op 1m24s
6. Ryder Hesjedal (Canada/Garmin-Sharp) op 2m05s
7. Sergio Henao (Colombia/Team Sky) op 2m11s
8. Mauro Santambrogio (Italië/Vini Fantini-Selle Italia) op 2m43s
9. Premyslaw Niemiec (Polen/Lampre-Merida) op 2m44s
10. Rigoberto Uran (Colombia/Team Sky) op 2m49s

11. Pieter Weening (Nederland/Orica-GreenEDGE) op 2m50s
13. Wilco Kelderman (Nederland/Blanco Pro Cycling) op 3m26s
Volledig algemeen klassement na etappe 8

Puntentrui: Mark Cavendish
Bergtrui: Giovanni Visconti
Jongerentrui: Wilco Kelderman

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.