Tour 2012: Voorbeschouwing – etappe 10
dinsdag 10 juli 2012 om 18:16

Tour 2012: Voorbeschouwing – etappe 10

De eerste rustdag is afgesloten en daarmee ook de eerste koersweek in de Tour de France. De turbulente openingsweek heeft de Tour in een definitieve plooi gelegd. Bradley Wiggens geniet van een uitstekende uitgangspositie voor de eindzege. Nederland komt er beroerd vanaf met het uitvallen van Wout Poels (Vacansoleil-DCM) en team Rabobank dat zichzelf elimineerde door valpartijen. Morgen duikt het peloton opnieuw de bergen in. WielerFlits blikt vooruit.

Niet iedere wielrenner kijkt uit naar de rit na een rustdag. Ondanks het ingehaalde slaaptekort en aangevulde energievoorraden, kunnen de benen wel eens stram aanvoelen na een dag met nauwelijks fietskilometers. De wielrenners die weten the day after met lood in benen te fietsen, kunnen maar beter niet in het roadbook kijken.

Parcours
De tiende etappe leidt van Mâcon naar Bellegarde-sur-Valserine, dwarsdoor het Alpengebergte. De rit telt 194,5 kilometer en passeert drie bergtoppen, waarvan de Col du Grand Colombier van de buitencategorie is.


Na een lange relatief vlakke aanloop begint na 83,5 kilometer de Côte de Corlier. Deze relatief eenvoudige klim van de tweede categorie kent een stijgingspercentage van 5,5%.

Na de bevoorrading (na 96 km.) duiken de renners de afdaling in onderweg naar Béon voor de supersprint. Vrijwel direct daarna begint de scherprechter van de dag; de Col du Grand Colombier. Voor het eerst in de Tourgeschiedenis is deze kuitenbijter opgenomen in het parcours. De statistieken liegen er niet om, 17,4 kilometer lang met een gemiddelde stijging van7,1%, met uitschieters van 12%.


Na een technische afdaling en een nieuwe klim – van ruim zeven kilometer – piekt de Col de Richemond (derde categorie) op ruim twintig kilometer van de aankomst. In die laatste twintig kilometers kunnen de geoefende dalers hun kunsten etaleren. Met hoge vaart duikt het Tourpeloton in de richting van Bellegarde-sur-Valserine, dat voor het eerst in haar bestaan de Tour de France ontvangt.

Favorieten

foto: Sirotti

De kanshebbers voor de ritzege kunnen gezocht worden bij de klassementsmannen. De tijdrit van maandag leidde tot een nieuwe schifting in het algemeen klassement. Titelhouder Cadel Evans moet in de aanval trekken om zijn achterstand van bijna twee minuten terug te dringen.

foto: Sirotti

Ook Jurgen van de Broeck is aangewezen op een ontsnapping. De Belg verloor veel tijd door een technisch mankement in de rit naar La Plache de Belle Fille. In de tijdrit eindigde hij opnieuw op ruime achterstand van Bradley Wiggens. Laatst genoemde geniet van een riante voorsprong – bijna twee minuten op Evans – en hoeft het initiatief niet te nemen.

Ook de vrijbuiters maken kans op de ritzege. Het lot van de mannen van de aanval ligt in handen van de klassementsrenners. Bij gratie van de renners uit de top 10 kan een vroege vlucht stand houden. Johnny Hoogerland heeft zijn pijlen op de rit van donderdag gericht, en zal zich dus waarschijnlijk in het peloton verstoppen.

foto: Sirotti

Een vaste waarde in de aanval zal team Rabobank zijn. Het enige wapen dat de oranjemannen nog hebben is de aanval. Laurens ten Dam lijkt over de beste papieren te beschikken. Hij ondervindt de minste hinder van blessures. Ook David Moncoutié verdient een sterretje achter zijn naam. De rit naar Bellegarde-sur-Valserine is een typische etappe voor de Fransman in dienst van Cofidis, de ploeg in opspraak, zou met een dagzege het onderwerp van gesprek kunnen veranderen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Cadel Evans
*** Jurgen Van den Broeck, Vincenzo Nibali
** Bradley Wiggins, Chris Froome, Rui Costa
* Laurens ten Dam, David Moncoutié, Chris Anker Sörensen, Thibaut Pinot, Pierrick Fédrigo

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.