Tour 2012: Voorbeschouwing – etappe 12
donderdag 12 juli 2012 om 19:06

Tour 2012: Voorbeschouwing – etappe 12

Tijdens de twaalfde etappe van de Tour de France vertrekt het peloton uit de Alpen. Maar niet zonder een paar bergen aan te doen. Het lijkt een geschikte etappe voor een lange vlucht. Kunnen de Nederlanders hier toe slaan of is het weer voor iemand anders? WielerFlits blikt vooruit.


Startplaats Saint-Jean-de-Maurienne is geen onbekende. Het plaatsje ligt in het midden van de Alpen met bergen als de Col du Glandon, Col du Madelaine en Col du Télégraphe in de omgeving. In 2010 kwam de Tour er voor het laatst aan en was Sandy Casar de winnaar. De Fransman verschalkte toen Luis Leon Sanchez en Damiano Cunego. In 2011 werd de proloog van het Criterium du Dauphiné hier georganiseerd met Lars Boom als verrassende winnaar. Onze landgenoot versloeg toen Alexandre Vinokourov en Bradley Wiggins.

Finishplaats Annonay Davézieux is nieuw in de Ronde van Frankrijk. De plaats in de Ardeche mocht nog nooit fungeren als etappeplaats in de grote ronde. Wel waren er al eens wielrenners actief in Parijs-Nice en het Criterium du Dauphiné.

Parcours
De etappe begint erg zwaar. Er staan namelijk direct twee bergen van eerste categorie op het programma na de start in St.Jean-de-Maurienne. Na twintig kilomter begint de Col du Grand Cucheron. De klim is 12.5 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,4 procent. De eerste vijf kilometer vallen nog wel mee met percentages onder de zes procent, maar de laatste vijf kilometer komt de gemiddelde kilometer niet meer onder de acht procent.

De tweede klim is de Col du Granier en is een stuk steiler met gemiddeld 8,6 procent. Hij is wel maar 9.7 kilometer lang. Ook hier geldt dat het slotstuk van de klim het zwaarste gedeelte is. De top ligt na ruim tachtig kilometer en dan zijn er nog ruim 140 kilometer te gaan.

Het tweede deel van de rit is een stuk makkelijk met geen echte bergen meer. Slecht één colletje van derde categorie volgt nog op minder dan twintig kilometer van de streep. In de laatste vier kilometer moet ook nog wat hoogteverschil overwonnen worden, maar niet zo extreem dat de Tour hier punten voor de bergprijs uitdeelt.

Favorieten
Er komen voor deze etappe een heleboel renners in aanmerking om te winnen. Het profiel van deze etappe had op Quatorze Juillet niet misstaan, de Fransen zouden dit goed aan moeten kunnen. In het begin van de rit kunnen ze al klimmend ten strijde trekken om in deel twee de rit af te maken. Ervaren Fransen als Sylvain Chavanel, Sandy Casar, David Moncoutié of Thomas Voeckler weten waarschijnlijk wel raad met zo’n rit. Of misschien hun jonge landgenoot Tony Gallopin.

Sandy Casar won al drie ritten in de Tour de France (Sirotti)

Maar er zijn ook nog een heleboel andere aanvallers geschikt. Aan één voorwaarde moet wel voldaan worden, ze moeten geen gevaar meer zijn voor het algemeen klassement. Alexandre Vinokourov is (waarschijnlijk) aan zijn laatste Ronde van Frankrijk bezig en we hebben hem nog niet gezien. Is dit een rit die hij heeft uitgekozen? En misschien wordt het toch nog wel een sprint met een beperkte groep en dan is groene trui-drager Peter Sagan direct de favoriet voor de dagzege. Datzelfde zou kunnen gelden voor Edvald Boasson Hagen, maar de Noor werkt hard in dienst van Bradley Wiggins.

Is dit dan de rit voor Johnny? (Sirotti)

En wat kunnen de Nederlandse ploegen? Argos-Shimano lijkt geen renner te hebben voor een etappe als deze, maar bij Vacansoleil-DCM staan er misschien wel meer te trappelen. Johnny Hoogerland is zo’n renner, of misschien de buitenlanders Marco Marcato of Rafael Valls, die beiden niet echt slecht lijken te zijn. Bij Rabobank is het de vraag hoe de mannen hersteld zijn en zal misschien, voor de zoveelste keer, gekeken worden naar Luis Leon Sanchez.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Sylvain Chavanel
*** Sandy Casar, Thomas Voeckler
** Alexandre Vinokourov, Marco Marcato, David Moncoutié
* Johnny Hoogerland, Tony Gallopin, Peter Sagan, Luis Leon Sanchez

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.