Tour 2013: Voorbeschouwing etappe 19
vrijdag 19 juli 2013 om 08:22

Tour 2013: Voorbeschouwing etappe 19

Tour de France

foto: Sirotti

Na de dubbele beklimming van de Hollandse berg en de winst van Christophe Riblon, krijgen de renners in de rit naar Le Grand Bornand geen enkele respijt. De tweede Alpenetappe is wellicht nog lastiger dan de eerste, met mythische reuzen als de Glandon en de Madeleine. Hoe houdt Froome zich tegenover zijn rivalen, en wat kunnen de Nederlanders nog? Wielerflits blikt vooruit.

Parcours
De rit naar Le Grand Bornand zal met vijf beklimmingen en een lengte van 204.5 kilometer een veeleisende onderneming worden. Na enkele vlakke kilometers zullen de renners meteen een zware Alpenreus moeten bedwingen. De Col du Glandon (HC, 21.6 km, 5.1%) is in het verleden vaak decors geweest van strijd tussen de beste klimmers, en kent enkele zeer steile passages. Wanneer de renners de top bereiken, dient een lange afdaling te worden ingezet van bijna twintig kilometer.

Tour 2013

foto:

Tijd om de benen te strekken zal er nauwelijks zijn. Na de steile afdaling van de Glandon staat de Col de la Madeleine (HC, 19.2 km, 7.9%) op het programma. De bekende Alpencol is met zijn gemiddeld stijgingspercentage van 8% en lengte van bijna 20 kilometer wellicht te beschouwen als de lastigste beklimming van deze Tour. Wanneer de renners de top bereiken (2000 meter), is er nog liefst 121 kilometer af te leggen.

Tour 2013

foto:

Na een lange afdaling wacht er een vallei van een kleine twintig kilometer,. Dit biedt de kans voor renners om terug te keren aan de kop van de koers. Na de tussensprint in Albertville (129.5 kilometer) is het weer klimmen geblazen met respectievelijk de Col de Tamié (1e cat, 8.6 km, 6.2%) en Col de l’Épine (1e cat, 6.1 km, 7.3%). Ondanks de beperkte lengte van beide klimmen, zijn ze lastig genoeg om een onderscheid te maken.

Tour 2013

foto:

Het toetje van de dag ligt op het parcours in de vorm van de Col de la Croix Fry (1e cat, 11.3 km, 7%). De Croix Fry werd voor het laatst beklommen in de Tour van 2004, en bevat enkele passages die boven de 10% gaan. Nadat de top door de coureurs bereikt is, dienen er nog dertien dalende kilometers te worden afgelegd, voordat er wordt gefinisht in Le Grand Bornand. De aankomst loopt nog licht omhoog, en dit kan belangrijk zijn bij een eventuele spurt.

Favorieten
Op het zware en veeleisende parcours moet er uiteraard gekeken worden naar renners met klimmersbenen. Joaquim Rodriguez was op Alpe d’Huez samen met Quintana al de betere klimmer, en zal zijn jacht op een podiumplaats willen opluisteren met een ritzege. De aankomst is bovendien hellend, en sluit daardoor perfect aan bij de kwaliteiten van Purito.

joaquim rodriguez

foto: Sirotti

Nairo Quintana liet in de eerste Alpenetappe zien dat hij momenteel over de beste benen beschikt bergop. De kleine Colombiaan, die op dit moment derde staat in de rangschikking, kan rekenen op een sterke ploeg met onder meer Alejandro Valverde, die ook een goede indruk maakt de afgelopen dagen.

Nairo Quintana

foto: Sirotti

De ware heerser in deze Tour is zonder enige twijfel Chris Froome. De Brit van Sky won onderweg al drie etappes en heeft een bonus van meer dan vijf minuten op zijn naaste belagers. Op de slotklim van gisteren had de leider in de koers echter een moeilijk moment, en verloor hierdoor meer dan één minuut op Quintana en Rodriguez. Is dit verlies een momentopname of een slecht voorteken? Mocht de Brit zijn normale vorm weer benaderen, is hij uiteraard een belangrijke kandidaat voor de dagzege. Daarnaast kan Froome rekenen op een beresterke Richie Porte.

Chris Froome

foto: Sirotti

Mikel Nieve rijdt de gehele Tour al goed bergop, en zal in zijn jacht op de bolletjestrui deze rit met vijf cols hebben aangestipt. Mocht de Bask over goede benen beschikken, is hij een outsider voor de dagwinst. Alberto Contador verloor op Alpe d’Huez veel tijd op concurrenten als Froome, Quintana en Rodriguez, en zal daarom gebrand zijn om vandaag terug te slaan, net als ploegmaat Roman Kreuziger.

Alberto Contador

foto: Sirotti

Mochten de favorieten vooral naar elkaar kijken, is het ook mogelijk dat een aanvaller met de zege aan de haal gaat. Een man die aan dit plaatje voldoet is Pierre Rolland. De Fransman van Europcar dient zijn Tour te redden met een ritzege. José Serpa reed naar een sterke vijftiende stek op Alpe d’Huez, en zal vandaag hoger willen mikken. De Nederlanders Bauke Mollema en Laurens Ten Dam rijden de laatste dagen duidelijk op hun tandvlees. Kunnen we nog wat verwachten van ze? En krijgt Robert Gesink misschien een kans om zich te profileren vandaag?

Favorieten volgens Wielerflits
**** Joaquim Rodriguez
*** Nairo Quintana, Chris Froome
** Alejandro Valverde, Richie Porte, Mikel Nieve
* Alberto Contador, Pierre Rolland, José Serpa, Roman Kreuziger

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.